LFG.HU

Tikos Péter
hírekCimkek

Március 29-én került kihirdetésre az idei, szám szerint 19. Spectrumba beválogatott művészek névsora. Idén eddig példátlan módon hárman is képviseljük Magyarországot: Havancsák Gyula önálló munkával, Vass Richárd és jómagam, Tikos Péter pedig közös alkotással kerültünk beválogatásra a nívós kiadványba. Erre korábban nem volt példa, hazánkból eddig csak a Boros Zoltán-Szikszai Gábor párosnak sikerült elnyernie a zsűri elismerését.

Pár mondat a Spectrumról, ha valaki nem tudná, miről is van szó. A kezdeményezés egy mecénás házaspártól, Cathy és Arnie Fennertől ered. Az Underwood Books égisze alatt jelentetnek meg művészeti albumokat olyan nagyságoktól, mint például Frank Frazetta, de a legendás festőművészen kívül számtalan kortárs művészhez fűzi őket baráti illetve munkakapcsolat. 1994-ben adták ki először Spectrum névre keresztelt művészeti albumukat, mely tulajdonképpen egy antológia az aktuális évet megelőző év legjobb sci-fi és fantasy munkáiból. Ahogy a kiadvány alcíme is mutatja: The Best of Contemporary Fantastic Art. És valóban, a kötetekben olyan nevek szerepelnek, mint Boris Vallejo, Brom, Todd Lockwood, Donato Giancola, James Jean, Todd McFarlane, Rebecca Guay, Dave McKean, Android Jones, Kekai Kotaki, és még hosszan sorolhatnánk a nagyságokat.

Több kategóriában kerülnek publikálásra a munkák: van olyan, amelyben a könyvborítók, másikban a különféle sajtótermékekben megjelent illusztrációk, megint másokban képregények, koncept artok, szobrok szerepelnek. A kiadvány mára kultikussá vált. Művészeti vezetők, kiadók, producerek forgatják nap mint nap tehetségekre vadászva, így nem csoda, hogy művészek ezrei törik magukat minden évben a világ minden tájáról, hogy munkájukkal szerepelhessenek.. Ami nem is olyan egyszerű: évről évre változó összetételű szakavatott zsűri, a fantasztikus szcéna krémje, elismert művészek és a legnagyobb art directorok válogatnak a beérkezett pályázatok közül.

A zsűri tagjai között korábban szerepelt például Irene Gallo (a Tor Books art directora), Brom, Dave Dorman, Greg Manchess, Michael Whelan… az idei év elején pedig a következők zsűriztek: Peter de Séve (művész), Jeremy Cranford (Senior Art Manager a Blizzard Entertainmentnél), Dawn Rivera-Ernster (a Tehetségkutatás és -Toborzás részleg igazgatója a Walt Disney Animation Studiosnál), Scott Gustafson (művész) és Jon Schindehette (Senior Creative Director a Wizards of the Coastnál).

Hogy képet kapjunk az elbírálás procedúrájáról, érdemes megtekinteni az itt látható fotókat és videókat, melyek pár héttel ezelőtt készültek.
Ami nem látható, hogy ez csak a pályamunkák mintegy harmada: a Kansas City-béli Sheraton Hotelben található hatalmas teremben sűrűn elhelyezett asztalokat ugyanis idén háromszor pakolták újra az elbírálásra váró képekkel. A mindenkori zsűri tagjai pedig vérbeli profik, akik nem ismernek kompromisszumot, így az sem garancia a bekerülésre, ha valaki korábban már dolgozott egyikükkel-másikukkal, esetleg személyesen ismeri őket.

Szóval hárman neveztünk, és most mindhármunk neve ott szerepel a Spectrum 19 művészeinek listáján. És ez a lista igen impozáns, óriási és hihetetlen megtiszteltetés szerepelni rajta. Mindhárman több munkát is beadtunk, és még nem tudjuk, melyek jelennek majd meg az albumban, de az biztos, hogy ez egy nagyon fontos mérföldkő az életünkben – olyan eredmény, amelyért sok éven keresztül dolgoztunk keményen, és most nagyon boldogok vagyunk.

- Tikos Péter

 

 


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához