LFG.HU

taverna
Biri
hírekCimkek

Megjelent egy újabb Lovecraft kötet, de ezúttal kicsit nagyobb terjedelemben, mint szokott. A könyv nagy alakú, akinek nincsenek meg a „kis” kötetek (Lazy BT kiadásában, illetve Valhalla), az szerezze be, pár „kellemes” órát el lehet tölteni vele.

Idézet a borítóról:
`Howard Phillips Lovecraft életm&ucircve, pályatársai zömét&otildel eltér&otildeen, nem merült feledésbe: újra és újra kiadják, nem csupán hazájában, hanem külföldön – így Magyarországon – is. Lovecraft öröksége a mai napig eleven: világképének hátterére számtalan új írásm&ucirc születik az általa teremtett stílusban. Követ&otildei értelmezik és átértelmezik Lovecraftot, s nem mellékes körülmény, hogy soraikat a kortárs irodalom talán legnagyobb alakja, Jorge Luis Borges nyitotta meg.

Lovecraft önmagát mindig Poe és Bierce követ&otildejének tekintette. Sajátos világképének kialakításán – mely összetéveszthetetlen ízt kölcsönöz írásainak – roppant tudatosan dolgozott az irodalmi el&otildeképek kutatását is beleértve, melyr&otildel egy terjedelmes esszében is számot ad. Felfogásának lényege dióhéjban annyi, hogy megfosztotta a rémtörténetet a kés&otilde középkorból örökölt misztikus sallangoktól, s helyükre egy jellegzetesen modern életérzést állított: azt a fajta hideg iszonyatot, ami az embert a gigantikus, személytelen világegyetemmel szembesülve tölti el. A gondviselés illúziójától megfosztott egyén pánikreakciója ez, amikor rádöbben, hogy magára hagyottan áll ebben a világban, amelynek szempontjából teljesen mindegy, hogy él-e, hal-e.

A szörnyek – a hideg kozmosz megszemélyesítései az írói síkon – valójában abszolút közönyösek az egyes ember – s&otildet, az egész emberi faj – semmiféle jelent&otildeséggel nem bír számukra. És persze éppen ez bennük az iszonyatos sokkalta iszonyatosabb, mint bármiféle szimpla gonoszlélek a keresztény kultúrkör naivan kétosztatú hiedelemvilágából.

Szándékunk az volt, hogy könyvünkkel Lovecraft irodalmi munkásságáról nyújtsunk hiteles és átfogó képet. Jelen összeállításunk az els&otilde darabja annak a kétkötes gy&ucircjteménynek, mellyel a színvonalas és áttekinthet&otilde Lovecraft-összkiadás hiányát kívánjuk pótolni, remélhet&otildeleg az olvasóközönség megelégedésére.`

Kiadó: Valhalla
Ár: 2790 Ft


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához