LFG.HU

CikkBot
hírekCimkek

Az LFG.HU-n a rendszeres novellapályázatokat kettős céllal indítottuk. Egyrészt szerettük volna jó novellákkal színesebbé tenni az oldal kínálatát az olvasók számára, másrészt szerettük volna írásra ösztönözni azokat az embereket, akik kedvet és tehetséget éreznek magukban erre.

A „jó novella” azonban roppant szubjektív fogalom. Nagyban függ az ízléstől, beállítottságtól, irodalmi élményektől, még a pillanatnyi hangulattól is. Éppen ezért soha nincs könnyű dolga a szerkesztőnek, amikor egy pályázatra beküldött írásokat kell értékelnie.

Vannak azonban olyan objektív szempontok, amik alapján sok novellát ki lehet szűrni. Ilyen például a pályázati kiírás betartása. Úgy véltük, hogy a kitétel, hogy „őrségváltástól őrségváltásig” elég egyértelmű. Már-már félreérthetetlen. Vannak írói eszközök, melyekkel ha kell, visszaemlékezést is meg lehet oldani, és a kiírást is betartja a szerző. Aki nem felelt meg ennek, az nem jutott át a rostán.

További szempont, melyet viszonylag objektíven lehet figyelembe venni, a magyar nyelv használata. Elkeserítő volt látni, hogy helyesírás, mondattan, nyelvhasználat tekintetében milyen igénytelen vagy hibás novellák is beérkeztek. Így hát azokat a novellákat, amikben az író nem tudja helyesen alkalmazni a magyar nyelv kifejezéseit, alapvető helyesírási szabályait, szórendjét, mondatszerkezetét, ugyan nem zártuk ki, de mindenképpen hátránnyal folytatták a versenyt.

Sajnos rengeteg volt a klisé, sablon. A klisé olyan panel, amelyet csupán alapötletnek, váznak érdemes felhasználni, és ezután még rengeteg munka van vele. Kifordítani, megváltoztatni, egyedivé tenni, új ötlettel feldobni stb. Ettől lesz eredeti. Sajnos ez az utómunkálat elvétve fordult csak elő.

Egy írás – többek között – attól lesz magával ragadó, hogy nem zökkenti ki az olvasót a saját maga teremtette hangulatból azzal, hogy logikai bakikat vét. Nagyon sok novellánál döccent a hihetőség szinte minden elképzelhető aspektusban, úgy a karakterábrázolásnál, mint a világ működése terén, vagy akár a történetvezetésnél.

Végezetül a jó novellának természetesen megvan a maga egyénisége, mely elhiteti az olvasóval, hogy olyan élményben lesz része, amilyenben még soha, és ezt az ígéretét az utolsó karakterig be is tartja.

Bár rekord számú novella – 93 – érkezett az Őrség idején című pályázatunkra, a novellákat végigolvasva nem találtunk olyan írásokat, amelyeket nyugodt lelkiismerettel díjazni tudtunk volna. Ezért úgy döntöttünk, ezen a pályázaton nem osztunk 1-3 helyezést, de az arra érdemesnek talált novellákat (összesen 6 pályaművet) ma és a következő napokban közönségszavazásra bocsátjuk. Ezek listáját most rendhagyó módon nem tesszük előre közzé, azonban a pontozó és hozzászólásban is érdemben értékelő felhasználók között szintén kisorsolunk egy (vagy több) könyvutalványt.

A pályázóknak ezúton is köszönjük a nevezést, reméljük, hogy a legközelebbi pályázatnál (a korábbiakhoz hasonlóan) ismét sok és jó novellát díjazhatunk illetve közölhetünk le.

Szerk. megjegyz.
Aki kedvet érez magában az írásra, tegye bátran. De nem biztos, hogy az a legmegfelelőbb módja a tanulásnak, ha az ember élete első, második, harmadik írását beküldi egy novellapályázatra. Az írás ebből a szempontból ugyanolyan, mint bármilyen másik szakma. Vannak elsajátítandó fogásai, sokat kell gyakorolni, sok mindent kell hozzá megtanulni. Ma már szerencsére rengeteg írástechnikai anyag van fenn a neten, aki komolyan gondolja az írást, olvassa el őket. És olvasson sokat. Ne csak egy irányzatot, tematikát és műfajt – válogasson az irodalom terén. Egy sokadik klón romantikus, vámpír, fantasy, sci-fi, áltörténelmi regény olvastán bárkinek támadhat olyan érzése, hogy ilyet ő is tudna írni. Egyrészt ez többnyire csalóka gondolat, másrészt, még ha sikerül is, nagyon ritkán jelent elfogadható színvonalat. Ugyanúgy nem tennénk ki az oldalra, mint sok beérkezett novellát sem. Sajnos ma már egyáltalán nem garantálja a minőséget az, hogy valami nyomtatásban megjelenik.

Az LFG.HU-n igyekszünk tartani a minőséget írások terén is. Ez természetesen nehéz, ha gyakran a nyomtatott kiadás is ez alá a színvonal alá megy. Mégis arra kérjük az írókat, akik a novellapályázatokon részt vesznek, próbáljunk együtt tenni azért, hogy színvonalas, élvezetes írások kerülhessenek ki az oldalra. Ennek érdekében – mintegy iránymutatásul – a közönségszavazást követően a típushibákról is közzétesszük majd a zsűri-szerkesztők meglátásait (némi statisztikával együtt).

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához