LFG.HU

fec
RPGCimkek

Sics levele alapján indokoltnak tűnik, hogy Ynev világán vannak olyan varázsló szervezetek, amelyek – igaz drág pénzért – de foglalkoznak egyes épületek mágikus védelmének megszervezésével. Végülis, ha elfogadjuk, hogy a térkapukat is varázsló-szervezetek működtetik, akkor ez is OK-nak tűnik.

A bankokon kívül elvállalják ugye a paloták és várak, valamint egyéb speciális épületek (pl. különleges áruk raktárai, templomok, városházák, bíróságok stb.) mágikus védelmének elkészítését.
Esetleg ők vehetnek részt a hadi és kereskedelmi hajók mágikus védelmének elkészítésében, amennyiben azt megfizeti a tulajdonos állam illetve kereskedő. Én szerintem legfeljebb ilyen épületeken képzelhető jelentős mágikus védelem, a többit legfeljebb a profán mágia módszereivel felrótt rontás és baj elhárító jelek védik.

Doran és Lardor mindenképp nyújt ilyen szolgáltatásokat, persze ők alaposan meg is nézik, hogy kit támogatnak. Éppen ezért mindenképp kell, hogy legyen olyan szervezet is, amely csak a pénzügyi szempontokat veszi figyelembe. Kár, hogy a Toronban, Gorwickban és egyéb helyeken tevékenykedő varázslókról semmit sem tudni. De a Sics által említett Alidar is jó példa lehet, ott aztán minden eladó, még a mágia is (nem véletlenül gazdag hely az).

Lássuk milyen mágikus jelekre lehet szükség egy bank esetében:
– Épület védelme: Védőrúnák Tűz ellen
– Kincstár védelme: Védőrúnák Térmágia és Szimpatikus mágia ellen. Kémszem varázsjel, amely riaszt illetéktelen behatolás esetén. Esetleg Természetes Anyagi Mágia ellen is, légiesség kivédésére.

Én mint szervezet, elkérnék egy varázsjelért akár 40-50 aranyat is, ugyanakkor vállalnám, hogy félévente egyszer elküldöm egy varázslómat a jelek sértetlenségének ellenőrzésére.
A profán mágia területéről olyan varázsjeleket tudnék még elképzelni, mely a vendégek és a dolgozók kényelmét szavatolja:
Vérszívó és kártevő rovarokat és rágcsálókat távoltartó jelek, a dzsad sivatag forróságát az épületen kívül tartó ráolvasások stb.

Nézzük a humán erőforrás nyújtotta védelmet. Vagy egy varázsló, vagy egy boszorkánymester és egy pszi használó mester kettőse az, amit én legjobban el tudok képzelni. Alapvető szerintem, hogy aki a mágikus felügyeletet ellátja, az folyamatosan nyitva tartja a 3. szemét, és az ügyfeleket illetve az épületet és környékét vizslatja.

Gondolom van egy meditációs varázskör, amelyben nyugodt szemlélődésre van lehetősége az illetőnek. Aki rablásra készül, biztos van annyira felfokozott lelki állapotban, hogy asztrálmásán hamar kiütközzenek a jelek. Az elit testőrök egy része reprezentatív módon jelen van a helyiségben, míg másik részük egy készenléti helyiségben helyezkedhet el.
A helyi alvilág támogatásának megszerzését én is akartam írni, igaz, csak utólag jutott eszembe. Az ő információs és kémszervezetük révén hamar megneszelhető, ha készül valami.

Aki bankot akar rabolni, jó eséllyel körbeszaglássza a terepet. Ha így van, esélyes, hogy már ezen ténykedése közben kiszúrják és lenyomozzák, figyeltetik.

Egy bank védelmét szavatolják még a passzív védelmi módszerek is – ajtók, zárak csapdák. Nehéz, vasalt faajtók, lecsapódó rácsok stb. Például elképzelhető, hogy két mechanikus vasrácson érhető el a páncélterem, amikor a második felemelkedik, az első leereszkedik, illetve fordítva. Amennyiben a kémszem behatolást, rablást érzékel, automatizál egy varázslatot, amely megakasztja a rácsok mozgatását, azaz befelé még bejut a rabló, de aztán csapdába esik a páncélteremben.

Zárak: Kahre neve automatikusan adja magát, de biztos van még pár város, amely híres a mechanikus szerkezeteiről, zárairól. Ezek bár igen drágák, jó eséllyel kifognak a legtöbb tolvajon és a legjobbakat is lelassítják. Csapdák – számtalan, mindenkinek szíve szerint.

Mi szükséges még? A páncélterem falainak és padlózatának megerősítése. Vagyis senki se fúrjon alagutat, alulról megcsapolni az aranykészletet. Itt is sokminden elképzelhető, vaslemezek és rudak beépítése a falba, padló alá skorpióverem vagy kis tó elhelyezése, amely egy kis szökőkutat üzemeltet és ha bedöglik a kút, akkor az már jelzi is a rablást stb. Ezek megléte viszont már tényleg csak pénz kérdése. Viszont egyáltalán nem kevés pénzé.
Várak, paloták stb esetén semmi gáz, ott meg van a fedezet mindenre, bankok estetén viszont az üzletnek kell kitermelnie minderre a fedezetet. Ebből viszont az kell következzen, hogy a pénz kezelésének szolgáltatását igencsak drága áron számítják meg, akárki is legyen az ügyfél.

Gyors kérdés a pénzváltással kapcsolatban. Aki vásárolni akar az adott országban, és helyi pénzre van szüksége, az elmegy a pénzváltóhoz, aki ad idegen pénzért helyit. De mit csinál az idegen pénzzel? Aki idegen honba akar menni, az vesz tőle annak az országnak megfelelő pénzt? Mert egy idő után lesz egy csomó idegen országbeli pénze, és semmi saját. Lehet, hogy rosszul értelmezem a pénzváltó fogalmát.
Valaki felvilágosítana?

Ja egy gyors költségvetés egy bankház éves kiadásairól.
Bankhivatalnokok bére: 4x10arany 40a.
Elit testőrség bére: 6x10arany 60a.
Varázstudó bére: 1x20arany 20a.
Adók 1x10arany 10a.
Helyi alvilág megvásárlása: 20a.
Épület karbantartása: 1a
Csapdák és mechanikus védelmek karbantartása: 2a
Mágikus védelem karbantartása: 7a
Nem tudom mit hagytam ki, de egy évben egy “kisebb” banknak a kiadásai: 160 arany körül mozognak. Nem ártana legalább ennyi bevételt produkálnia is, bár a 200-250 arany reálisabb lenne, már csak a befektetés megtérülése végett is (csak az épület és annak mágikus védelme 100-120 arany körül lehet (kb. 85a a mágikus védelemből), de akkor már ajtókkal, zárakkal, csapdákkal együtt.

Mi generálhat évi 200-250 arany bevételt? Csakis a nagyon intenzív kereskedelem. Gondolom vannak személyes széfek, amelyekért évi 4-5 aranyat is elkérnek őrzés díjként, és csak a helyszínen lehet felvenni tartalmát. A másik bevételi forrás ugye a fizetési kötelezvények kiállítása, amelyre szerintem 10%, de minimum 2-3 arany kezelési költséget, kamatot számolnak fel.

Fecó

_______________________________________________
Codex mailing list
Codex@kapu.hu

http://mail.kapu.hu/mailman/listinfo/codex


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához