LFG.HU

Narmor
ismertetőCimkek

Nap mint nap szembesül az ember azzal, hogy bár játékosa lenne, de nehéz összehozni egy partit. Lehet akadály a távolság vagy a zsúfolt hétköznapok szorítása, hétvégén pedig a család. Erre a problémára megoldást jelenthet a Google+, azon belül is az úgynevezett Társalgó (Hangouts), melynek segítségével több ember is videotelefonálhat egyszerre.

Mielőtt elkezdeném tapasztalataim megosztását ezzel kapcsolatban, leszögezném, hogy ez nem a Google+  istenítése lesz, a közösségi oldalt mint olyant nem igazán értékelem, bár még csak most regisztráltam. Mindenesetre örülök, hogy rátaláltunk, s elkezdtük használni a játékra.

Először is, ha van pár ember, akik egy időben le tudnak ülni az íróasztalukhoz otthon vagy más nyugodt helyen (lehetőleg egy normális laptop v. gép, mikrofon, kamera kombináció legyen azon az asztalon), akkor bizony igazi szerepjátékos élményben lehet részük. Ez ugyanis nem sokban különbözik a rendes asztali játéktól, én őszintén megmondom, játék közben teljesen megfeledkeztem a közvetítő közegről – tehát az sikeres volt, láthatatlanná tudott válni, megteremtette a közvetlenség illúzióját.

Nagyon egyszerű a működése a Társalgónak: Meghívjuk a kívánt személyeket, majd elkezdünk játszani. Mindenki képét látjuk alul, felül pedig nagyban azét, aki éppen beszél – hangzavar esetén pedig a leghangosabbat. A sajátunkat persze nem látjuk nagyban, hiába mi beszélünk, ezt mesélőként volt lehetőségem megtapasztalni. De ez nem is szükséges, hiszen a megszokott normális asztali játékokon sem magunkat látjuk beszéd közben, hanem társainkat.

Habár a képminőség közel sem volt tökéletes (este játszottunk, nagyjából 9-től fél 1-ig, lehet ez is befolyásolta), azért egymás arcvonásait jól kivehettük és a hang is igen jó minőségű volt. Tényleg úgy tűnt, mintha együtt ülnénk egy asztalnál, s pont ugyanúgy, mint élőben, hatalmasakat nevettünk egy-egy jobb beszóláson, a fontosabb kockadobások eredményét lélegzetvisszafojtva vártuk, és sorolhatnám még.

Persze azért voltak nehézségei is a játéknak, például igencsak megszoktam, hogy négyzethálós lapon figurákkal modellezzük a harci találkozásokat, s ez most elmaradt. Jobban meg kellett dolgozzak azért, hogy nagyjából ugyanaz a kép  alakuljon ki az adott harci szituációról a játékosok fejében, mint az enyémben (vizuális alkat vagyok, így a négyzetrácsos lapot megelőlegezően is rajzoltam ilyenkor). No, meg a szem is hamarabb elfárad a képernyőt nézve.  Továbbá az olyan mesélőknek is hátrányos lehet, akik szeretik ellenőrizni a játékosaikat, persze ez orvosolható egy kockagurító programmal. Mindenesetre én bízom a játékosokban, ez elvégre csak egy játék, meg sokkal jobb szeretem az igazi kockacsörgést – nekem ez hozzátartozik az asztali hangulathoz, tehát mi csak dobáltunk, aztán mindenki bemondta, mit sikerült dobnia.

Összességében azonban elmondható, hogy ez egy kiváló csatorna a szerepjátékra, teljesen átélhető az asztali feeling. Szóval csak ajánlani tudom mindenkinek: nem csak azoknak, akik egyébként nem tudnának másként játszani, hanem azoknak is, akik bár minden héten leülnek az asztalhoz kockát gurítani, de nekik is belefér még egy-egy rövidebb játék hétköznap este.

Végezetül egy angol nyelvű, oktató jellegű videó, ami bemutatja a Társalgó használatát:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához