LFG.HU

Herbie
hírekCimkek

Egészen egyedülálló élményben lehetett része annak, aki csütörtökön este ellátogatott az Örökmozgó moziba, ahol a “Galaktika estek” programsorozat keretében igazi kuriózum került levetítésre: egy elveszett, 80 éves amatőrfilm rekonstruált változata.

Valamikor a közeljövőben, az 1950-es években járunk, ahol Philippe Ferrand, csillagász reménytelenül beleszeret legjobb barátja, William North menyasszonyába, Grace Reiney-be, de mielőtt dűlőre jutna érzelmeivel, riadtan fedez fel egy üstököst, melynek pályája keresztezi a Földét és világméretű pusztítást okozhat. Ők hárman űrhajót építenek, hogy a Holdra meneküljenek és onnan nézzék végig a Föld halálát.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) munkatársai, Kurutz Márton vezetésével, kimaradt és elrontott jelenetek mozaikjaiból, komoly kutatómunka, korabeli dokumentumok, leírások böngészése után, nagy gonddal és sok-sok szeretettel összeállítottak egy kb. 18 perces változatot, amely megindító emléket állít a filmtörténelem alig ismert korszakának.

Nehéz szavakba önteni, milyen felemelő érzés, amikor valakinek ablakot nyitnak egy nyolcvan évvel ezelőtti világba, és egy régi, belvárosi mozi vásznán, a magyar film hőskorának egy elfeledett szeglete elevenedik meg, amatőr szereplőkkel, karcos, fakó képkockákon, amatőr díszletekkel és trükkökkel. Az igazi kordokumentumnak is beillő filmecske az erős nosztalgián kívül többszörösen is tragédiák mementója: egyik készítője munkatáborban végezte a világháborúban, és az eredeti film is megsemmisült a történelem viharában – nem élte túl a gazdáját.

Már az sem mindennapi felismerés, hogy aktív amatőrfilmes élet zajlott Magyarországon a két világháború között, ahol szenvedélyes alkotók kísérleteztek a műfajjal, ráadásul sci-fi trükkfilmeket is készítettek. Ez önmagában megér egy történetet, de a film és alkotójának sorsa még tovább növeli a lelet különlegességét, és az újra felfedezésének története sem mindennapi.

A MaNDA által összeállított, DVD-ről vetített kópia azonban nem végleges. Az Archívum célja, hogy a 9,5mm-es(!) nyersanyagból 35mm-es filmen, mai vetítőgépben, minden mozivásznon lejátszható és bemutatható változat készüljön. Ez azonban még várat magára, ugyanis a munkálatok pénzhiány miatt elakadtak, így egyelőre nem tudni, mikor kerülhet megfelelő minőségben a nagyérdemű elé ez a különleges lelet. A hátralévő levilágításhoz és a vágott negatívról pozitív kópia készítéséhez további mintegy 300 000 forint hiányzik.

A felfedezés elképesztő történetéről, az alkotók és a film tragikus sorsáról, a nyomozás lépéseiről és a rekonstrukció folyamatáról Kurutz Márton beszélt a vetítés előtt:A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához