LFG.HU

csokker
hírekCimkek

Ray Bradbury 1920-2012

2012. június 6-án, 91 éves korában elhunyt Ray Bradbury, a science fiction irodalom egyik legnagyobb hatású alakja. Marsbéli krónikák (1950) című novellafüzérét, Fahrenheit 451 (1953) disztópiáját még azok is ismerik és nagyra tartják, akik nem sci-fit rajongók. Műveire nagyfokú költőiség és humanizmus jellemző; az ember érdekelte, és ennek rendelte alá a science fiction elemeket.

Ő maga úgy nyilatkozott, nem tartja magát sci-fi írónak, művei közül csupán a Fahrenheit 451-et sorolta annak. Ezen állítását számos, magyarul is olvasható novellája igazolja, melyek semmiféle fantasztikus elemet nem tartalmaznak. Ennek ellenére éppen e műve (és a Marsbéli krónikák) tette őt ismertté.

Ostorozta az Egyesült Államok kormányát, amiért az űrkutatás támogatását háttérbe szorította – Bradbury ugyanis úgy tartotta, hogy az űrkutatás szabadságot és békét hoz az emberiségnek. Fiatalon azonban aligha hitte volna, hogy az ő életében már nem lép ember a Marsra.

Bár 1999-ben bekövetkezett stroke-jából felépült, néhány nappal azután, hogy elszenvedte, megkérte lányát, hozza be a kórházba a kéziratot, amin éppen dolgozott. Ettől fogva neki diktálta történeteit – olykor telefonon keresztül is, amelyet aztán lánya elfaxolt neki -, majd ceruzával kijavította azokat.

Bradbury történetei révén köztünk marad, távozása mégis pótolhatatlan veszteség.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához