LFG.HU

adeptus
ismertetőCimkek

Oliver Henkel harmadik regényével nem okozott meglepetést: ismét alternatív történelmi könyvet olvashatunk tőle, de az eddigiek közül ez játszódik a legközelebb a mi jelenünkhöz. A Ragnarök évében egy romokban heverő Európa nemlétbe taszítását kell megakadályoznia a főszereplőknek.

John Tubber, a regény főhőse nem épp sikeres ember. Az angol titkosügynök afféle fordított James Bond: küldetései rendre balul sülnek, és nemcsak, hogy nem tolonganak érte a nők, még felesége is válással fenyegeti, ha új feladatát sem tudja sikerrel megoldani. Tubbert felettese Németországba küldi, hogy felderítsen egy halálesettel járó műkincslopási ügyet.

Ez a Németország azonban nem a háború után újból erőre kapott NSZK, nem is a kommunista mintaállam NDK. Bár az 1960-es években járunk, Németország továbbra is romokban hever, lakói éheznek, iparát felszámolták. Mindez a második Morgenthau-terv miatt van így. Az eredeti, valóban kidolgozott Morgenthau-terv (kidolgozója Henry C. Morgenthau amerikai pénzügyminiszter után) Németország megtörését, gazdasági és katonai erejének felszámolását tűzte ki célul. Szerencsére a tervet a mi világunkban elvetették. A Ragnarök világában azonban végrehajtották, sőt tovább is mentek: például ún. sokkolókat küldtek a megszállt területekre, akik elektrosokkokkal igyekeztek kiűzni a náci szellemet a lakosságból (mint arra Henkel a könyv utószavában emlékeztet, ilyen tervek is léteztek).

Tubber elindul Németországba, ahol társat kap a savanyú rendőrnyomozó, Dünnbrot személyében. Az ügy jóval kacifántosabbnak bizonyul, mint várható volt. Tubbert ráadásul néha különös látomások kísértik, Dünnbrot meg sokszor inkább gátolja, mint segíti munkáját. Útjuk kerülők után Berlinbe vezet, ahol összeakadnak két prostituálttal, így négy főre bővül a csapat. Hamarosan nyomára bukkannak egy nagyszabású náci összeesküvésnek, de valószínűsíthető, hogy senki sem hinne nekik, különösen, hogy Tubbert időközben eltávolították állásából.

A regény egyik legérdekesebb sajátossága, hogy csak a kétharmadánál derül ki, az alternatív történelem ábrázolásán kívül melyik science fiction toposzt használja még a szerző. Mivel ez a legnagyobb meglepetés a könyvben, nem árulom el, ám azt elmondom, hogy a második világháború után illegalitásba vonuló náci vezetők egy monstre tervet dolgoztak ki a zsidóság teljes megsemmisítésére és a „germán faj” örökös vezető szerepének kiépítésére. És természetesen csak Tubbernek és társainak van lehetősége megállítani őket.

Henkel harmadik regénye az első volt, amely nem magánkiadásban látott napvilágot, ugyanakkor az első, amely nem kapott rangos német science fiction díjat. Hogy megérdemelte volna-e, arról persze csak a többi jelölt ismeretében tudnánk nyilatkozni, de annyi biztos, hogy ebben a regényben is legalább annyi eredeti ötlet van, mint a korábbiakban.

 További információk:

  • Henkel kiadója a közeljövőben újra kiadja az eddig csak print-on-demandben elérhető első két regényt.
  • A szerző negyedik regénye a Die Fahrt des Leviathan (A Leviathan útja) idén jelent meg, az Im Jahre Ragnarökhöz hasonlóan mind papír- mind elektronikus kiadásban.

Kapcsolódó link:A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.