LFG.HU

strato
hírekCimkek

E3 logóAz E3 első napjának utolsó előadója a Sony volt. Mivel az ő show-juk itteni idő szerint  hajnali 3-kor kezdődött, és előtte végignéztem már a Microsoft, az Electronic Arts és az Ubisfot előadását, inkább elmentem aludni, és csak másnap néztem utána, hogy milyen bejelentéseket tettek.
A Sony a Playstation tulajdonosa, ezért várható volt, hogy lesz egy külön blokk ami csak a konzolról fog szólni, cserébe pedig kevesebb játékot mutatnak be, de talán még ennek ellenére is sikerült érdekesebb előadást tartaniuk, mint amilyet az Electronic Arts celebrált.

Nem teketóriáztak, kezdésnek bedobtak egy elég nagy bombát, a Quantic Dream egyik új játékát. A francia kiadót igen sajátos játékok jellemzik, melyekben nagy hangsúlyt fektetnek a narratívára és a szereplőkre. Általában az elmesélt történet kicsit misztikus, és a játékos több szálon haladva, több szemszögből ismer meg belőle egyre többet. A két éve megjelent Heavy Rainben például több emberrel felváltva kell egy rejtélyes sorozatgyilkos után nyomozni, aki minden tetthelyen egy origami állatot hagy, de a sokkal korábbi Fahrenheit című játékuk is érdekes abból a szempontból, hogy párhuzamosan kell egy különleges gyilkosság elkövetőjét és az őt kereső rendőrpárost irányítani.
Legújabb játékuk is hasonló vonalon halad, melynek érdekessége, hogy a főhősnőt motion capture segítségével Ellen Page formálta meg:

A folytatásban egy könnyedebb játékot mutattak be, a Playstation All-Stars Battle Royale-et. Ahogy a cím is sejteti, a játék arról szól, hogy a legkülönfélébb PS hősöket összeengedik, hogy jól elpáholják egymást:

Ezután következett a konzol blokk, amit főként a PS Vita újdonságainak bemutatása töltött ki. Idén nyáron jó pár PS1 cím fog érkezni Vitára (pl. Tomb Raider és Final Fantasy VII), valamint Hulu és YouTube támogatás is kerül a konzolba. Link formájában itt van erről egy montázs videó.
Jönnek PS VITA exkluzív címek is, mint például a Call of Duty: Black Ops Declassified és az Assassin’s Creed: Liberation, melynek főhőse a várakozással ellentétben egy hölgy lesz. Itt az előzetes.

Ha már Assassin’s Creed, a készülő harmadik rész a Sony előadásán is kapott pár perc lehetőséget, melyet egy tengeri ütközet bemutatására fordítottak. Kicsit fura, hogy a korábbi előzetesben a hófedte erdőben profin vadászó indián a mostaniban egy gyors hadihajót kormányoz, de attól még hangulatos (főleg a végén a vihar):

A Far Cry 3 Playstation verziójához exkluzív DLC-t fognak megjelentetni, de ami érdekesebb, hogy a játékban lesz 4 személyes co-operative mód is (nem csak a PS verzióban), amit demonstráltak is. A játékélmény így videón keresztül eléggé emlékeztet a Left 4 Deadre, csak itt ugye az ellenfelek visszalőnek:

Ezt követte egy újabb adag konzolos hír, ami főleg a Playstation Move-ra és a PS Eye-ra koncentrált. Innen csak egy valamit emelnék ki, ez pedig a Wonderbook. Ez egy afféle interaktív könyv, melynek a történetét a kamera és a mozgásérzékelős kontroller segítségével lehet vezérelni. Sikerült elég sok íróval megegyezniük. Az első Wonderbook például a J. K. Rowling Harry Potteréhez kötődő Book of Spells lesz:

A folytatásban a God of War negyedik része, az Ascension következett. A játék az eddigi részek előzményét dolgozza fel, de a játékmenet nyilván közel ugyanolyan: fröcsög a kecsap, és Kratos ellenségei szörnyű halált halnak:

A The Last of Us zárta a show-t. A történet szerint járvány tizedelte meg a Föld lakosságát, a maradék pedig egymást ölve keresgél menedéket, élelmet, vagy éppen fegyvert, hogy másoktól elvegye az előbbi kettőt. Hőseink Joel és Ellie, akik közül az előbbit irányítjuk. Jópofa, ahogy a játék során beszélgetnek egymással, figyelmeztetik egymást,  próbálnak együtt mozogni, illetve az is figyelemre méltó, ahogy a különböző dolgokra (például a kifogyó pisztoly kattogására) reagálnak az NPC-k. Érdemes megfigyelni még a verekedős jeleneteknél a környezet használatát:

Ezzel vége a cikksorozatomnak, mellyel az E3 első napjának főbb eseményeit foglaltam össze. A másnapi Nintendo konferenciát önkényes módon kihagyom, de az érdeklődők a cég YouTube csatornáján bőven találnak néznivalót.

Természetesen számos bejelentés történt és elég sok előzetes látott napvilágot az E3 első napja után is. Igyekszem ezekről folyamatosan hírt adni az LFG.hu Twitter csatornáján, szóval az érdeklődők tartsák a fél szemüket a kezdőlap vagy a fórum jobb oldalán, vagy még egyszerűbb, ha elkezdik el követni az @lfghu-t.

Köszönöm a figyelmet, és kellemes videónézegetést kívánok!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához