LFG.HU

D. P. Manfréd
ismertetőCimkek

Nyolc évvel ezelőtt bizony joggal csodálkozhatott a gyanútlan olvasó (akkoriban mintha több lett volna belőlük), amikor elolvasta a sötét-elf sorozat negyedik részét. Mi történt az íróval, elfelejtett írni? Vagy esetleg visszafelé fejlődik? Ezek a kérdések jogosak is voltak, meg nem is.
Eredetileg ugyanis ez íródott meg elsőként, majd sorban következtek a trilógia további kötetei (Ezüsterek és A félszerzet ékköve). Szép sikert arattak, s ez arra ösztönözte a szerzőt, hogy a legizgalmasabb szereplővé váló Drizzt korábbi kalandjait is papírra vesse. Ennek köszönhetően a legelső könyvből a sorozat negyedik darabja lett. Így aztán érthető, ha a stílus kissé eltér a Mélysötét világát bemutató könyvekétől.

Ebben a részben kerülnek össze – igencsak kalandos körülmények között – a majdani parti tagjai. Bruenor és Drizzt ugye már korábban összebarátkozott, erről nincs mit beszélni. Hozzájuk csapódik egy félszerzet (Regis), és a szó valódi értelmében felnő hozzájuk Cattie-brie, a törpe fogadott lánya. Utolsónak érkezik – akarata ellenére – Wulfgar, aki a barbár hordákkal együtt Tízváros kifosztására érkezik.
Ez a „díszes” társaság néz szembe az új hódítóval, aki mágikus erejét egy gonosz varázstárgynak köszönheti. Akar Kessel kezdő varázsló létére hatalmas erőknek parancsol, orkok, goblinok, óriások és más lények szolgálják csapatostól, hogy az ő vezetése alatt induljanak el a világ meghódítására.
Tízváros lenne az első lépés – feltéve, ha minden a gonosz tervei szerint történne. Ehhez azonban többeknek van némi hozzáfűznivalója.

Végezetül: Többekkel ellentétben nekem nem hiányzik különösebben Drizzt moralizálása. Talán ezért is élveztem annyira ezt a cselekményben és harcban gazdag történetet. Az új kiadás nem csupán egy nyomdatechnikailag jobban sikerült borítót kapott, hanem a szövegen is történtek javítások. Ha megköveztek, akkor sem mondhatok mást – ez is klasszikus.

Szukits Könyvkiadó (2001)
Ára: 1290 Ft


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához