LFG.HU

pepe
ismertetőCimkek

Idő ÉS pénz

Aki ezt a hobbit választja, annak számolnia kell azzal, hogy már önmagában a játékeszközök beszerzése is időbe kerülhet, hiszen nem minden elérhető itthon. Ezen kívül a játékok többsége festetlen figurákkal jön ki, és hogy a majdani sereg hogyan fog mutatni az asztalon, az is gazdája türelmétől, idejétől és persze pénztárcájától függ. Aki mindezzel tisztában van, azt a legkevésbé sem zavarja ez a tényező, sőt az esetek többségében a hobbi egy kellemes velejárójának tekinti.

Amikor először találkoztam 1999-ben Warhammer 40k-val/Fantasy Battle-lel (pont egy RPG.hu találkozón), akkor a legtöbben még csak ezzel a játékkal foglalkoztak, és csakúgy, mint most, piszkosul drága volt. Azt merem gondolni, hogy az oldal olvasói sokan ismerik ezt az univerzumot, mint a terepasztalos, vagy a videojáték adaptációkat. Bármennyire tetszett akkor a játék, pénzem nem lett volna rá, hogy csak egy kisebb sereget is felépítsek.

Pontosan 10 év múlva került elő nálam újra a vonzalom a szórakozás ezen formájához. Mikor először olvastam utána a lehetőségeknek, akkor még mindig a WH40k-t találtam a legnépszerűbbnek az országban, ugyanakkor már 2009-ben is látszott, hogy nem olyan homogén a hazai terepasztalos élet, mint amilyennek akkor tűnt. Napjainkban meg már annyiféle játék van, hogy bárki ki tudja elégíteni játékéhségét akkor is, ha kevesebb ideje, pénze és türelme van.

Elstartolás

Pár fontos tudnivalót még leírnék, mielőtt a konkrét játékokról szólnék, ugyanis tényleg olyan nagy a kínálat, hogy nem árt a mankó. Először is fontos tisztába tenni magunkban, hogy mi az téma, méretarány, sereglépték, ami közel áll hozzánk. Stílus szerint van itt sci-fi, fantasy, történelmi játékok és ezeknek az egyvelegeként leírható játék. Tudom, hogy ez evidenciának tűnik, de „valamiért” feltételezem, hogy az oldal olvasóinak sincsenek fölösleges tízezrei, és aki belekezd ebbe a hobbiba, annak azért 25 000-30 000 Ft-ja rá fog menni az indulásra. Tehát fontos, hogy ne úgy ugorjunk neki, hogy de jól néz ki, hadd szóljon. Én bevásároltam magamnak WH40k orkokból, mert olyan napom volt. A játékot akkor még ki sem próbáltam és mikor először neki álltam, bizony csalódás volt. Szerencsére el tudtam adni jól a figurákat, mert az értékük nem nagyon romlik. A lényeg az, hogy mielőtt bármibe beleugranánk, járjunk utána rendesen. Játszák-e egyáltalán elérhető közelségben, valóban jó minőségűek-e a figurák (mert a fotók bizony csalhatnak) és beszerezhető-e egyáltalán.

Ezután némi önkritikát gyakorolva, azon sem árt elgondolkodni, hogy milyen kézügyességgel rendelkezünk. Lehetséges, hogy egy játék kevés figurát igényel, mert kisebb összecsapásokat jelenít meg, ugyanakkor a figurák kidolgozása olyan magas szintű, hogy egy rondább festés esetén nagyon kilóg a lóláb. Azt gondolom, hogy sokaknál meghatározza a játékélményt, hogy mit raknak fel az asztalra. Akik ezen a területen kevésbé jeleskednek, azok is bőven megtalálják azt a festési technikát és játékot, amivel szép eredményeket érhetnek el. Különösen nagyobb seregléptéknél egy 20 fős egységben már bőven jól mutat a „dipping” (bocsánat, de hagyom, hogy utána olvassatok) is, és árban sem vészes. Ki merem jelenteni, hogy mindenki megtalálja a szájízének, idejének és tárcájának megfelelő játékot, csak szánjon időt a keresgélésre.

Nem húzom az időt, hanem most rátok zúdítok egy linközönt. Mint azt már említettem, a teljesség igénye nélkül és csak azokat az oldalakat fogom említeni, ahová magam is rendszeresen visszajárok, és ahol segítettek mind az indulásban, mind a továbbiakban.

https://www.inkvizitor.hu/: Számomra ez és az LFG.hu a legfontosabb hobbi oldalak. A közösség baromi jó. A legtöbb hazai klub és bolt tart itt fent fórumtémát. Mindig van, aki tud segíteni, bármilyen kérdésem van. Vannak profi festők, terepépítők, szabály guruk stb., stb. Szabályfordítások után is lehet kérdezősködni. Valaha Warhammer játékokra koncentráló oldalnak indult, de már azok számára is központi szerepet tölt be a hobbiban, akik egyáltalán nem foglalkoznak Warhammerrel.

A játékokat nagyjából népszerűségi sorrendben próbálom említeni, és csak azokra fogok kitérni, amit itthon is játszanak.

 

Warhammer 40k/Fantasy Battle (28mm)

A legtöbb rajongója egyértelműen ennek a franchise-nak van. A Games Workshop, a játék gyártója évek óta egyre rosszabb, a játékosok igényeit teljesen háttérbe szorító, ostoba politikát követ, és rontja a saját helyzetét a piacon. Érthetetlen az egész. Ugyanakkor az univerzum szerintem nagyon jól felépített, izgalmas és a lehetőségek hatalmas tárházát bocsátja a rajongók rendelkezésére seregépítés terén. A figurák szépek (bár mostanában már ezen a fronton is tapasztalni a panaszvihart) és rengeteg frakció elérhető. Legalább egy szerintem mindenkinek szimpatikus. A cég a minél nagyobb seregeket erőlteti, és én is azt tapasztaltam, hogy ennél a játéknál kb. 50 000Ft még alsó határnak számít. Csak maguk a könyvek is 4-8 000 Ft-ba kerülnek. Vannak ugyan kezdődobozok akciósan, de azok nem tartalmaznak elegendő opciót, és nyilván minden a további vásárlásra ösztönöz. Mindezért kárpótlást jelenthet, hogy bárhol legyen is az ember az országban, elérhető közelségben lesznek az ellenfelek.

Gyártó: https://www.games-workshop.com/gws/
Egy régi blog, érdekes tartalmakkal: https://tengersam.blog.hu/
Fantasy Battles az LFG-n: http://lfg.hu/forum/index.php?showforum=288

Warmachine/Hordes (28mm)

A második legnagyobb rajongótáborral rendelkező játékok. Itt is franchise-ról van szó. A Warmachine legjellegzetesebb figurái a Warjackek. Hatalmas, gőz és mágia által mozgásban tartott, rendkívüli erejű gépezetek, amiket a seregek élén álló Warcasterek tartanak irányításuk alatt.

Természetesen a ’Jackeken kívül vannak egyéb támogató egységek is, és mivel egy steampunk játékról beszélünk, a tűzfegyverek sem hiányoznak. Mesterlövészpuskáktól és revolverektől kezdve egészen a hatalmas ágyúkig minden van. A seregek a Vas Királyságoknak (Iron Kingdoms) nevezett birodalmak civilizált vidékeiről származnak, túlnyomórészben emberek, de valójában az összes ismert fantasy lény megfelelője megtalálható a játékban.

A WM párja a Hordes, a Vas Királyságok szomszédságában élő „civilizálatlan” területek szörnyetegeiből és vadjaiból, meg más egzotikumokból álló seregekre koncentrál. A hordák élén a Warlockok álnak és leginkább a ’Jackekhez mérhető erővel bíró hatalmas Warbeastek határozzák meg ezt a játékot.  A szabályok nagyjából megegyeznek, és a két játék természetesen kombinálható. Azt hiszem, a legnagyobb különbség a „nyersanyagban” van, amit a játékbeli akciókra költhetünk. Itt ezt „Fury”-nak nevezik, míg a WM-ban „Focus”. Azt hiszem, a kinyerésük is másképpen működik. Fontos különbség a Warhammerhez képest, hogy a WM/H-ban az egységeket felváltva aktiválják a játékosok, nem úgy megy le a kör, hogy az egyik játékos a teljes seregének kiadja az összes parancsot, majd jöhet a másik játékos, hanem egyet te – egyet én rendszerben zajlik a játék.

Gondolkoztam rajta, hogy elkezdem, és akkor számolgattam is. Végül arra jutottam, hogy valamivel olcsóbb elkezdeni, mint a WH40k/FB-t, de azért itt is hamar eljön az idő, amikor újításra sarkall a játék. A Privateer Press, a játék mögött álló cég, annak ellenére, hogy egyre nagyobb, még mindig sokkal játékos központúbb, mint a GW. A szabályok elérhetőek ingyen, és nem fenyegetőznek perrel, valahányszor egy hobbi oldalon le meri írni valaki, hogy Warjack. Sokan, sokfelé akadnak az országban, akik játsszák, és sűrűn vannak versenyek is.

A játékbeli frakciókról és kapcsolódó eseményekről informálódni lehet az inkvizitor.hu-n (itt az LFG-n is vannak WM/H fórumok), és ajánlanék egy hazai blogot, ahol sajátos, de élvezetes stílusban olvashattok ismertetőket, „battle report”-okat (csatajelentést), miegymást: https://geistwald.blog.hu/

A gyártó: https://home.privateerpress.com/
Egy WH40k/FB-re és WM/H-ra koncentráló hírportál rengeteg képgalériával, asztalokról, csatákról, festett seregekről https://www.belloflostsouls.net/
Warmachine/Hordes az LFG-n: http://lfg.hu/forum/index.php?showtopic=16223

Történelmi (historical)

Ha mindenről akarnék beszélni, amire ráhúzható ez a bőr, akkor az rendkívül hosszú, hónapokig tartó cikksorozat lenne. Szerencsére erre semmi szükség, mindenki használ kereső oldalakat, és hagyok itt pár linket az induláshoz.

Itthon elsősorban II. világháború, ami nagyon népszerű, de a nagy Orosz polgárháborútól kezdve, a Napóleon-korabeli tengeri csatákon át a görög-perzsa háborúkig mindenre van valahol játékos. Vannak skirmish (azaz kisebb csapatok összecsapását feldolgozó), és óriási, több száz figurát igénylő rendszerek is. A két véglet között is lehet találni rendszert és ellenfelet. Az univerzum adott, erről nem kell beszélnem. A méretarányok itthon 15mm(1:100), 20mm(1:72) és 28mm(1/56). Mivel itt van a legnagyobb választási lehetőségünk, elmondható, hogy a legolcsóbb kategória a történelmi játékoké. Egy 20mm-es figurákkal teli doboz (40-50 figura), akár 1500-3000 Ft-ba is kerülhet. Rengeteg a gyártó és a minőségbeli különbségek is. Itthon sokfelé játszanak, bár nem véletlenül áll a népszerűségi létra harmadik fokán. Rengetegen foglalkoznak történelmi figurák és járművek építésével, és festésével is, de akik terepasztalon is játszanak, már lényegesen kevesebben vannak. Azért évközben akad egy-két verseny, és ahogy észrevettem, itt is hullámokban tör az emberekre a játékkedv.

A fórumokon a Flames of War, Rapid Fire és Operation WWII játékok körül látok mozgolódást, amennyiben II. világháborúról van szó. Az alapján, amit olvastam róluk, nagyon eltérnek egymástól mind seregléptékben, mind a szabályokban. Nyilván meg van mindegyiknek az erőssége és a gyengesége is.

Ókortól egészen a reneszánszig tudom ajánlani az Impetust, mert viszonylag egyszerű, és van hozzá egy kiváló, könnyen elsajátítható „quick start” (Basic Impetus) szabályrendszer, ami elég élvezetesnek tűnik önmagában is. Óriási mennyiségű sereglista (egy korhoz, frakcióhoz, néphez tartozó egységek listája és játéktechnikai értékeik), többek között magyarok is Hunyadi Mátyás Fekete Seregétől egészen a kalandozások koráig, minden van. A fórumokon lehet érdeklődni fordítások és segítség után is.

Amit még érdekességképpen megemlítenék, az a SAGA. A sötét középkorbéli normannok, szászok és vikingek konfliktusait feldolgozó, skirmish rendszerű játék. Az alapkoncepciója is nagyon érdekes, egyedi dobókockákat és harcrendszert használ. Ezt találtam még mostanában népszerűnek és érdekesnek.

Egyik kedvenc blogom a https://hadijatekos.blog.hu/, amit janos900 ír, aki a több mint 40 éves South London Warlords nevű, nyilván londoni terepasztalos klub tagja. Rengeteg könyvajánló, battle report, élménybeszámoló és egyéb érdekességek találhatóak az oldalon.
Másik nagy kedvencem a http://wargame.hu/#list=updates. Itt rengeteg festett seregről találni galériákat, minden korszakból. Kiváló csataleírások, segédletek is találhatóak itt. Ezen kívül magyar nyelvű ingyenes rendszerek is fellelhetőek.
Az Basic Impetushoz a magyar fordítás is elérhető. A játék oldala pedig itt található: http://www.dadiepiombo.com/impetus2.html
És ha már megemlítettem: http://www.grippingbeast.com/shop.php?CatID=2396 a SAGA oldala.

Első szuszra szerintem elég ennyi, a folytatásban olyan játékokról szeretnék írni, amik kisebb léptéket használnak, és lehet, hogy kisebb, de aktív rajongótábort tudhatnak maguk mögött, plusz a szükséges eszközökről is, hiszen a figurákon kívül nagyon sok minden kell még a játékhoz (ecsetek, festék, terepasztal stb.).

 

Addig is, hogy legyen mit nézegetni...
http://www.coolminiornot.com/ – A legnagyobb figurás galéria, miden itt és a folytatásban is említett játékhoz találni figurákat. Több tízezer festett figura, dioráma és sereg található itt meg.
http://mini-world.hu/
A CoolMiniOrNot magyar megfelelője. Lelkes hobbisták rakták össze és egy darabig nagyon jól szuperált. Most sajnos haldokló fázisban van, de nem rég olvastam valahol, hogy újra a szárnyai alá veszi pár kolléga.
http://www.tabletopgamingnews.com/
– A kedvenc figurás hírportálom. Egésznap frissül és a legkisebb gyártóktól a legnagyobbakig, mindenkiről hozzák a híreket.
https://boardgamegeek.com/
– A BGG-n minden játékról van információ és képek, meg letölthető anyagok tárháza.

Jó böngészést kívánok! 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához