LFG.HU

pepe
ismertetőCimkek
Eszközök

A terepasztalos játékok túlnyomó többsége festetlen, ragasztást igénylő figurákkal jön ki.  A figurák alapanyaga elsősorban valamilyen ólom ötvözet, ritkábban műanyag (pl.: 1:72 –es történelmi seregek többsége). Általában akril, olaj, esetleg enamel (zománc) festékeket szokás használni. Ezt is a célnak megfelelően kell kiválasztani. Szerintem az akril a legjellemzőbb. Én is ezt használok, így nyilván csak erről tudok beszélni. A festékek ára változó, de az igazán jó minőségűek (Vallejo, Citadel, P3 stb.), kb. 7-800 Ft-ba kerülnek színenként, és ez kb. 14-17 ml-es mennyiséget takar. Persze nem kell minden munkára ezeket használni. Csak azt tudom mondani, hogy érdemes minél többet kérdezősködni, oktatóanyagokat olvasni (rengeteg ingyenes van), és az emberben kialakul, hogy mibe érdemes befektetni. Én például azért használok Vallejót, mert egy hobbitársnak nagyon tetszettek a munkái, és ő ezt használja.

Szükség van még ecsetekre. Az ecsetek pár száz forinttól elmehetnek egészen 2-3000 Ft-ig. Mindenki másra esküszik. Én még csak most fektettem be jobb minőségűekbe, és nagyon remélem, hogy ez majd meghálálja magát. Fontos eszközök még a ragasztók, tapétavágókések, reszelők, lakkok, bemosók. Nem nagy tételek, de sok kicsi sokra megy. Erről most nem is szeretnék többet írni.

A terepasztaloknak sokan, sokféleképpen állnak neki. Most vásároltam be nyomtatható papír tereptárgyakból (olcsó, nem törik, ki van festve), de valaki otthon szépen megcsinálja magának a dolgokat háztartási hulladékokból is, és piszok jól néz ki a végeredmény. Más inkább lemegy klubokba, ahol kész terepasztalokkal várják, és inkább a havidíjat fizeti ki.

Pár terepasztalos oldal:

http://terragenesis.com/gallery.php – Terepasztal építő versenyek. Rengeteg ihletet adó munka.

https://www.matakishi.net/  – Teljes asztalok, mindenféle témában.

https://tmtmanufaktura.blog.hu/ Lelkes magyar srácok kiválóbbnál kiválóbb munkái.

Blood Bowl

Magam sem tudom, miért kezdem ezzel, de valahogy kikerülhetetlennek érzem és belépő játéknak bizony elsőrangú, még akkor is, ha nem igazi terepasztalon játszódik (bár a fanatikusok brutális csarnokokat húznak fel). Amióta kinn van a PC-s verzió, és az ára is alacsony, egyre többen foglalkoznak vele. A játék háttere a Warhammer fantasy univerzumának egy alternatívája, ahol az orkok egy véres csata befejeztével rátalálnak egy templom romjaira, ahol valaha Nuffle-nek áldoztak a régiek egy rugby-re (sokan amerikai focival gondolják rokonnak a játékot, de szerintem sokkal több ponton emlékeztet a rugby-re) emlékeztető játék során. Itt az LFG-n is állandóan szerveződnek, meg futnak a különböző klubok ligái és a http://defenderdown.gportal.hu/ -n pedig a videojátékhoz megy valami egyfolytában. Ehhez a játékhoz partnert mindig lehet találni. A szabályok egyszerűek. Figura variációk pedig a különböző alternatív BB figurákat árusító oldalakon hihetetlen nagy mennyiségben vannak. Az itteni fórumokon folyamatosan megy a cserebere, meg a piac.

Mire kifest az ember egy csapatot (11-16 játékos), meg is lehet tanulni az ecsetkezelés csínját-bínját.

A Games Workshop érthetetlen módon egyáltalán nem foglalkozik a játékkal, de a rajongók, meg más figuragyártók életben tartják. Bár nagyon szerencse központú a játék, és emiatt néha frusztráló tud lenni, összességében kiváló szórakozás. Azért táblán a legtutibb szerintem. Egy alapdoboz kb. 20 000 Ft. Ebben van egy ork meg egy ember csapat, amihez azért nem árt még szerezni pár figurát, de egyébként jó vételnek tartom. Jelenleg 23(!) különböző faj listái érhetőek el a Competition Rules-ban, ami az utoljára kiadott szabályrendszer a játékhoz. Természetesen magyar fordítása is elérhető.

http://fumbbl.com/p/news – Itt akár teljesen ingyen is ki lehet próbálni a játékot egy csúnyácska, de minden szabályt és csapatot tartalmazó klienssel. Az LFG fórumain pedig találni ellenfelet és segítséget.

Vérfoci fórum az LFG-n: http://lfg.hu/forum/index.php?showforum=164

Malifaux

Ez a játék viszonylag újnak nevezhető, legalábbis itthoni rajongótábora kb. 2 éve van, egyre növekvőben. Budapesten sokan rendelkeznek valamilyen csapattal a számos frakcióból. Tudomásom szerint jelenleg nem beszerezhető itthon, de a többi játékosnak megvannak a jól bejáratott forrásai, és a közös rendelések egyébként is leszorítják a költségeket.

Malifaux halott városa elég groteszk figurákkal van benépesítve, és a szobrászmunkák is kiválóak, ezért egy Malifaux asztal nagyon hangulatosan fest. A világ lényegében egy a Föld alternatív XIX. századával párhuzamos létsíkon, és azon belül is egy városban és környékén játszódik. Ez Malifaux. A földiek innen egy kapun keresztül hozzák-viszik a mágikus energiát szolgáltató lélekköveket, amiknek a bányászatáért ádáz harc folyik a földi expedíciók és a helyi ocsmányságok között. Vannak itt cowboyok, élőholtak, olyanok, akik meg sem születtek (Neverborn frakció) . Egy mondatba sűrítve, a világ rendkívül színes és izgalmas, és ehhez abszolút illeszkednek az átlagon felüli szobrászmunkák is.

Láttam már asztalon a játékot, de nem ismerem ahhoz eléggé, hogy túl sok konkrétummal szolgálhassak a rendszerrel kapcsolatban. Annyi feltűnt, hogy francia kártyákat is használ, amivel a játékosok valamennyire tudják befolyásolni a kockadobások eredményeit, így kevésbé szerencseorientált a rendszer.

Egy hosszabb ismertető a játékról: https://geistwald.blog.hu/2009/11/28/varrj_gombot_a_szemedre

Hivatalos oldal: http://www.malifaux.com/index.php

Fórum az LFG-n: http://lfg.hu/forum/index.php?showforum=220

Infinity

Itt bizony kicsit magam felé hajlik a kezem, ugyanis én is Infinity gyűjtő vagyok. Ez egy sci-fi környezetben játszódó skirmish rendszer, rendkívül izgalmas háttérvilággal és eszméletlen mutatós figurákkal egy spanyol gyártótól, a Corvus Bellitől. A szabályrendszer és bővítései ingyen elérhetőek, és különösen Budapest környékén elég sokan rendelkeznek bevétésre kész csapatokkal minden létező frakcióból.

A „fluff” (háttérsztori) szerint, jelenleg 2175-ben járunk, és az emberiség már jó ideje kinn van az űrben, és szorgalmasan kolonizálja az újonnan felfedezett bolygókat. A rendszerek között a gigantikus „Circularoknak” nevezett hajókon közlekednek, amelyek a második generációs ENSZ megfelelőjeként aposztrofálható O-12 kezében vannak.

Napjaink nagyhatalmai (Kína kivételével), több gazdasági válságot követően összeomlottak, és a fejükre növő harmadik világbeli, vagy ázsiai országokkal olvadtak össze, soknemzetiségű, erős szövetségekké. Például az USA és a volt EU, megroppanásuk után Ausztráliával, Óceánia országaival és a rendkívül gyorsan fejlődő Indiával olvadt össze, a mai technika és katonai hatalom csúcsán álló vad kapitalista PanOceania szövetségbe. Érdekessé teszi a frakciót például számos feléledt történelmi lovagrend (például high-tech Teutonok) és olyan egységek, mint a Svájci gárda tagjai, vagy a hírhedt Sikh harcosok.

Kína sorra magába olvasztotta szomszédait, köztük Japánt is, és így megszületett a Jáde Birodalom (Yu Jing),aminek a Párt egy  új császárt ültetetett a trónjára. Elsőszámú riválisa PanOceania és rendszerei. Technikai és hadiipari fejlődésével folyamatosan a nagyobb befolyással rendelkező hatalom nyomában jár. Belső viszályok szaggatják, mert Japán folyamatosan próbálja eltépni a rákényszerített béklyót. Soraik között ninják, high-tech szamurájok, shaolin szerzetesek és számos egyéb egzotikus egységek állnak.

A Haqqislam frakció egyetlen bolygót ural, a Bourakot. Fahrhad Khadivar próféta rejtélyes  bölcselő a 21. században megreformálta a teljes iszlám vallást, és sikeresen egy zászló alá terelte a muszlim államok többségét. Az új humánus (női egyenjogúság, általános vallási tolerancia) vallási irányzat követői a NASA-t óriási összegekkel megtámogatva megalapítottak egy űrprogramot, melynek a célja a Bourak birtokba vétele és kolonizálása volt. Ma a sivatagos bolygó lakói a Human Sphere (az emberek uralta világok összessége) hírhedt kereskedő népe, és ők állítják elő a Silknek (Selyem) nevezett agystimuláló drogot, aminek a hatása elengedhetetlen bizonyos technológiák alkalmazásánál HS szerte. Janicsárok, tuaregek, és természetesen a rejtélyes Hassassin rend is elérhetőek a frakcióval. Én őket gyűjtöm.

A Nomádok, a Circularok mellett utazó három hatalmas hajó felett uralkodó, rendszereken keresztüli információ és hadiipari feketekereskedelmet folytató népek. Tunguska, Bakunin és Corregidor, a három hajó saját törvényekkel rendelkezik, és az O-12-nek semmilyen befolyása nincs felettük. Az egységek nagyon színesek és számos nemzet fiai és lányai fellelhetőek köztük.

Az Ariadna, az első Földről induló kolonizáló hajó elveszett népének leszármazottaiból álló, egyetlen bolygón (Dawn) urolkodó nép. Az őslakos antipodokkal (óriási farkasszerű lények) állnak folyamatos harcban, ugyanakkor rabszolgaként és antipode-ember hibridek előállítására is felhasználják őket. Az első hajó európai és orosz kooperációban készült el, így az egységek francia, német, skót és orosz kultúra jegyeit hordozzák magukon. Technikai fejlettségük elmaradottabb a többieknél, és folyamatosan küzdeniük kell a függetlenségükért. Skót szoknyás kétkezes pallosokat lengető vérfarkasok, SAS egységek kazah (itt van számomra egy kis képzavar, mert valahol kozákoknak írják őket, és még nem olvastam utána valódi származásuknak) harcosok színesítik ezt a frakciót.

Az Aleph az O-12 vezérlő MI-jének uralma alatt álló szervezet, akik a high-tech csúcsát képviselik, és leginkább robotok és félig ember, félig gép post-humanok vannak a soraiban.

Még róluk is viszonylag keveset volt alkalmam olvasni, de olyan kuriózumokat is lehet találni a soraik között, mint az Achilleusnak nevezett, tenyésztett szuperharcos és high-tech myrmidon-jai stb., stb.

A Combined Army az egyetlen földönkívüli frakció, egy kollektív tudat által, számtalan népet igába hajtó Evolved Intelligence-nek (kb. Felsőbb Intelligencia) nevezett entitás uralma alatt áll. A Human Sphere-t fenyegeti, és olyan rendkívül erős fajokat és birodalmaikat tudhatja maga mögött, mint a Morat Supremacy vagy a Shasvastii Continuum. Egyelőre kevés helyen bukkannak fel, de félő, hogy hamarosan elérkezik a valódi invázió ideje. Eszméletlen jól néz ki ez az oldal is. Olyan érdekességeket állíthatunk csatasorba, mint a kicsit Predátorra emlékeztető rovarszerű lényeket, a Shasvastiikat, vagy a játék legnagyobb, meteorként a földbe robbanó brutális Caskudákat.

A frakciókat most emlékezetből ismertettem, így előfordulhat, hogy sántít valahol a leírás, de az érdeklődők úgyis utána olvasnak.

A játék szabályrendszere ingyenesen elérhető, és hivatalos magyar fordítása is létezik, a kiegészítésekkel együtt. Az eddigi ismereteim alapján eléggé pörgős, ugyanakkor rengeteg speciális szabályt tartalmaz a hihetetlen sokféle figura és technikai kütyü miatt. Vannak a játékban például hackerek, akik Remote-oknak nevezett kisebb robotokat képesek irányítani, és az ellenfél technológiáit kisütni. Vannak hatalmas T.A.G.-ek, amik pilóták által vezérelt, szintetikus izomzatokkal és bazi nagy fegyverekkel felszerelt páncélzatok, míg a CA oldalán óriási földönkívüli szörnyetegek állíthatók hadba.

A körök úgy oszlanak fel, hogy először az egyik játékos használhatja az összes egységét, azután a másik. Ugyanakkor az Automatic Reaction Order (automatikus reakciós parancs) fázisban az ellenfélnek joga van parancsokat kiosztani, amivel lereagálja az ellenfél lépéseit, így nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy az ellenfél egy körben bedarál mindenkit, majd nagyvonalúan átadja a lépés lehetőségét a másiknak. Az akciók sok tervezést igényelnek.

A figurákból nem kell túl sok a játékhoz és kezdődobozok nagyon jól össze vannak válogatva. és azonnal lehet velük játszani, amennyiben van ellenfél is. 15 000 forintból meg bőven összeválogathatunk magunknak egy komoly fenyegetést jelentő brigádot.

Szeptemberben kijön egy új kiegészítő, mindenféle küldetésekkel, meg új hadszínterekkel. Ennek örömére a Gólem Művek tervez egy versenyt is, hátha lesz az olvasók között olyan, aki ennek hatására csatlakozik a játékosokhoz.

Hivatalos oldal: https://www.infinitythegame.com/infinity/en/

Infinity az LFG-n: http://lfg.hu/forum/index.php?showtopic=16800

Battletech  

 Ez a játék nagyon régi motoros, és ma is rendkívül népszerűnek mondható. A történet a III. évezred első évszázadaiban jár, és ha mindent leírnék, ami az eltelt idő alatt történt az emberiséggel, az egy másik cikksorozatot igényelne. A univerzumhoz sok-sok kiváló regény, rajongói oldal, videojáték és rengeteg spin-off kategóriás rendszer tartozik.

A csaták legjellegzetesebb szereplői a több tíz méter magas, 20-100 tonnás BattleMech-ek és legendás pilótáik, a Mechwarriorok. A játék és különböző spin-off-jai megjelenítik az űrcsatákat is, és a többi földi egység szerepe sem szorul háttérbe (gyalogosok, tankok, helikopterek, erőpáncélok, másnéven elementálok). Ebből kifolyólag a szabályrendszer is óriási terjedelemmel bír. Folyamatosan jönnek ki kiegészítők, a háttérvilág is állandóan fejlődik és alakul.

Az univerzuma szerint az emberiség semmiféle értelmes földönkívüli létformával nem találkozott a kolonizálások során, ugyanakkor a különböző birodalmak, kultúrák, a nagy uralkodóházak és zsoldosseregek olyan változatosságot és színt visznek az egészbe, hogy ennek semmiféle szükségét nem éreztem, míg ismerkedtem vele. Egy nagyon izgalmas űropera kellős közepébe kerülhetünk.

A játék nem szokványos terepasztalon játszódik, hanem sík, hexákra osztott pályán (mondjuk, vannak szabályok terepasztalra is). A rendszer rendkívül részletes. Péládul egy BattleMechnél meg van a jelentősége, hogy melyik alkatrésze, végtagja, fegyvere sérül.

A játékhoz tartozó figurákat itthon nem lehet beszerezni, de vannak jól bejáratott csatornák, amiknek a felkutatásában szívesen segítenek az aktív játékosok. Neten is van lehetőség kipróbálni, sőt most új ingyenes böngészős játék is kijött. Maguk a figurák szerintem eléggé változó minőségűek, persze ez a viszonylag kis méretarány (emlékeim szerint 1:300) miatt is van.

Nem régen jött ki az új 25 éves jubileumot ünneplő kezdő doboz, eszméletlen tartalommal. Ehhez mondjuk a műanyag mech-ek pocsék minőségűek, a két gyönyörű Thor és Loki modellt leszámítva. Minden más a dobozban, felsőkategóriás. Az enyémet az időhiány miatt el kellett adnom, de nagyon fájt a szívem, mikor megváltam tőle. Jelenleg kb. 13-14. 000Ft-ért lehet beszerezni egy ilyet.

Magyar Battletech portál, rengeteg angol nyelvű cikkel, de azért találni magyar tartalmat is: http://battletech.rpg.hu/

Festett figurák galériái: http://www.camospecs.com/

Battletech szekció az LFG-n: http://lfg.hu/forum/index.php?showforum=106

Mordheim/Necromunda

 A Mordheim is egy olyan játék, aminek a támogatásával a Games Workshop lényegében teljesen leállt, de a rajongók foggal, körömmel életben tartják, és nem véletlenül. A szabályrendszer ingyen elérhető.

Mordheim, Öreg Világ (a Warhammer Fantasy Battles univerzuma) egyik hatalmas romvárosa, amit mindenféle fajú és rendű kalandozó csapatok fosztogatnak, és a titkait kutatják. A játék skirmish rendszerű és a játékos egy ilyen kalandorbrigád irányítását veheti a kezébe általa. Természetesen a középkort idéző fegyvereken kívül a mágia is szerepet kap a játékban.

Amit én a legfontosabbnak tartok vele kapcsolatban, hogy mivel a játék a WHFB világán játszódik, a figurák is tökéletesen passzolnak hozzá. A nagytestvérrel játszók folyamatosan adják, veszik a kisebb csapatokat és ha az ember elmegy egy börzére, vagy fórumon piacol, nagyon olcsón hozzájuthat egy játékra azonnal alkalmas csapathoz.

A rendszerről keveset tudok, de mint minden skirmish játék, elég nagy hangsúlyt fektet egy-egy figurára, és szerepjáték szerű fejlődést is biztosít. Maradék 40k orkjaimból magam is tervezek konvertálni (átépíteni, faragni) egy Mordheim csapatot.

A Necromunda valami nagyon hasonló, csak a WH40k egy kaptárvilágán játszódik. Ez is remek játéknak tűnik nekem, de nem sok játékosról hallok mostanában és évek óta semmiféle mozgolódást nem tapasztalok a játék körül. Persze erre csak a fórumokon való aktivitásból tudok következtetni és csak örülnék neki, ha valaki ezt megcáfolná. Ez a játék is a GW egyik mostohagyermeke a sok közül.

Rajongók által készített, tovább fejlesztett szabályrendszer: http://survey-smiles.com , szerintem a szimpla könyv magyar fordítása után is lehet kérdezősködni.

Mordheim az LFG-n: http://lfg.hu/forum/index.php?showtopic=263

Lord of the Rings

 A Gyűrűk Urából készült játékot szintén a Games Workshop fémjelzi. Nincs olyan drága, mint a WH40k/FB, ami annak is köszönhető, hogy kisebb méretarányban gyártják (1:72). Azért így is igen borsosnak mondható. A figurák rendkívül szépek és sokszínűek. A történetekből minden frakció és egység elérhető. Ez nem csak Rohan, Gondor vagy Mordor seregeit takarja, hanem a haradiaktól kezdve a hobbitokon át a törpékig mindenkit.

A rendszerről szinte semmit nem tudok mondani. Emlékeim szerint nincsen túl bonyolítva, és afféle belépő szintű játéknak nevezhető. Itthon nincsenek túl sokan, akik játsszák, de időről-időre előkerül és versenyek is szoktak lenni.

Gyártó: https://www.games-workshop.com/gws/

Uncharted Seas és Firestorm Armada

 A két játékot azért mertem egy kalap alá venni, mert egy a gyártójuk (Spartan Games), és nagyjából ugyanannyit tudok elmondani mindkettőről. A rendszerüket nem ismerem, de amikor bemutatójátékot láttam belőlük, akkor igen érdekesnek tűntek.

Az Uncharted Seas egy fantasy világ tengerein játszódik és hajócsatákat szimulál. A frakciók között az embereken kívül vannak elfek, törpék, mágusok, élőholtak stb. Maguk a modellek nagyon szépen kidolgozottak. Az asztalok hangulatosak. Kis szigetekkel tarkított kék tengerek, szörnyekkel, repülő lényekkel, miegymással. Maga a játék egyáltalán nem nevezhető drágának a kategóriájában, egy törpe kezdő flotta kb. 6 000Ft, míg egy több részletet megjelenítő Bone Griffon flotta kb. 8 000Ft. Az egységek érdekesek és fantáziadúsak. A Bone Griffons a kedvencem, ahol a hajók mellett például hatalmas rothadó cetek is vonulnak a csatába.

A Firestorm Armada az űrben játszódik, és űrhajó csatákat jelenít meg. Az egységekről fantázia és kidolgozottság tekintetében ugyanaz mondható el, mint az US-ről. Szépek, fantáziadúsak, legalábbis szerintem és nagyon jól mutatnak az asztalon. A frakciók itt is nagyon elütnek karakterisztikájukat tekintve. A klasszikus sci-fik minden klisés formáját megtalálni köztük, és vannak igazán eredetinek mondható darabok is.

Mindkét játék rendszere érdekesnek tűnt első hallásra, bár nagyon felületes információim vannak róluk. Vannak kártyák is, amelyek különleges eseményekkel tarkítják a csatákat és összességében azt mondhatom, hogy mozgalmas játékoknak tűntek nekem. Régóta tervezem, hogy valamelyikbe befektetek, de ez egyelőre várat magára.

Gyártó: https://www.warcradle.com/

Uncharted Seas az LFG-n: http://lfg.hu/forum/index.php?showtopic=16842

 

Klubok

 Itt most nem akarok felsorolással élni, mert annyi van belőlük, hogy őszintén nem akarok megsérteni senkit azzal, hogy kimarad. Az biztos, hogy a legtöbb megyeszékhelyen és nagyvárosban (sok esetben kisebb településeken is) van valamilyen aktivitás, csak utána kell nézni az LFG és az Inkvizitor fórumain. Én legtöbbször Budapesti klubokban jártam. Ezek jól felszereltek, a játékosok jófejek és segítőkészek és egyre több eseményt is szerveznek.

Klubok térképpel: http://lfg.hu/klubok/

Üzletek

 Ezzel ugyanabban a helyzetben vagyok, mint a klubokkal. Aki érdeklődik, az 1 perc keresgélés után meg fogja találni az üzleteket, de nem szeretnék kihagyni senkit egy felsorolásból, nem is lenne tisztességes. Nagyon sok játék beszerezhető itthon is. Olyan is akad jó pár, amit nem említettem, de létezik és megvásárolható. Az egyéb kategóriába sorolható eszközökkel sem lehet probléma. Ha valami nem elérhető, akkor azt külföldről kell beszerezni, de ez manapság már tényleg nem okozhat gondot, és még az Ausztráliából érkező szállítmányok is nagy biztonsággal, épségben szelik át a távolságokat. Kicsit várni kell, az lehet, de mint már említettem, ehhez a hobbihoz a türelem is hozzátartozik, akárcsak a horgászathoz vagy a vadászathoz. Fel kell hozzá nőni.

Boltok térképpel: http://lfg.hu/boltok 

EDEN  

 Erről a játékról is túl keveset tudok, viszont vannak itthon rajongói és mivel poszt-apokaliptikus környezetben játszódik,és ez a stílus manapság nagyon népszerű, semmiképpen nem akartam kihagyni.

Két bemutatójátékot is láttam belőle. Minden alkalommal lenyűgözött, milyen gyors és változatos. A rendszer a kockákon kívül kártyákat is használ. Ennél többet nem tudok mondani róla. A pálya egészen kicsi a többi játékhoz képest és talán pont ez a sebesség kulcsa.

A nukleáris katasztrófát követően mindenféle érdekes alakok járják a lepusztult világot, mint a komédiás ruhákban parádézó Jokerek, a Mad Max útonállóinak felszereléseit idéző Convoy, az afrikai kultúrát prezentáló és high-tech felszereléseket sem nélkülöző Bamaka Clan, vagy a rejtélyes szamuráj, ninja és gésaszerű robotokat felvonultató I.S.C.

A figurák nagyon pofásak és érdekesek. Egyelőre egy kisebb közösség játssza, de mivel a játék szintén nem igényel sok figurát, bőven érdemes lehetne arra, hogy többen is megpróbálkozzanak vele.

Gyártó: http://www.taban-miniatures.com/

Warhammer 40.000 Epic

Szintén a GW egyik eltékozolt lehetősége. A szabályokat ingyenesen elérhetővé tették. Lényege, hogy a nagytestvéréhez képest, sokkal kisebb méretarányban gyártották. Ezáltal hatalmas páncélos csatákat, titánok (felhőkarcolónyi robot szörnyetegek) és teljes ezredeket tudunk felrakni az asztalra, abból a pénzből, amiből jó, ha két századot felrakunk WH40K-ból. Nyilván nem annyira részletes és látványos a kis méretarány miatt, de együtt nagyon jól mutat egy kifestett sereg.

A szabályoknak nem vagyok nagy ismerője, annyit tudok, hogy sokkal valóságosabb hadmozdulatokat tud szimulálni, mint a WH40K. Van jelentősége az alakzatoknak, és összességében több lehetőséget hordoz magában, mint a 28mm-es verzió. Itthon is van jó pár hódolója.

Epic az LFG-n: http://lfg.hu/forum/index.php?showtopic=9344

Azt gondolom, hogy mondandóm végére értem, és úgy érzem, hogy talán elegendő információval tudtam szolgálni a kezdethez. A játékokat igyekeztem úgy összeválogatni, hogy nagyjából minden stílusból és léptékből legyen a felsorolásban, és garantáltan játsszák páran itthon is. Csak reménykedem benne, hogy a hiányos ismertetőkért és esetleg egetverő marhaságokért, amiket írtam, a régi játékosok nem köveznek majd meg túlságosan, és inkább arra sarkallja őket, hogy írjanak teljesebb és részletesebb cikkeket. Nyilván lett volna még olyan játék, amit meg kellene említeni, de egyelőre másra bíznám.

Az újaknak nagyon sok, élményekben gazdag összecsapást kívánok, aki pedig hozzám hasonlóan inkább csak gyönyörködni szeretne a figuráiban, esetleg megtanulni profi módon festeni, konvertálni, diorámát készíteni, azoknak ehhez kívánok sok sikert!

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához