LFG.HU

flyinghair
ismertetőCimkek

“Veni, vidi, vici” – üzente Julius Caesar a szenátusnak Kr.e. 47-ben a Zelai csata után. Aztán Kr.u. 2010-ben, jött a közepesen ismert Antoine Bauza és az ókori világ 7 csodájával, oly könnyen rohanta le a gamertársadalmat, mint anno Caesar II. Pharnakész pontoszi királyt. A 7 Wonders (aka 7 Csoda) jött, látott, és győzött. Olyan sikereket aratott a táblás játékok (díjazói, zsűrijei) között, hogy ha a játék összes nemzetközi díjának (31!) emblémáját rátennénk a dobozra, azok valószínűleg bőven lefednék a meglehetősen rózsaszínű csodamontázst.

Nem véletlenül került magyarul is a boltok polcaira ez a pörgős (kvázi) civilizációépítő játék, hiszen aki játszott vele, tudja: nincs annál izgalmasabb, mint várni a szomszédtól jövő kártyákra: Vajon mik rejlenek abban az 5-6 lapban, és melyiket, hogyan tudom használni ambiciózus birodalmam építésében? Talán egy kőbánya? Egy középület? Netán egy piac, vagy a tudomány egy szentélye? Megfelelő döntések, leleményes pénz és nyersanyag-gazdálkodás a siker kulcsa. Ráadásul én azon szerencsések közé tartozom, akik a játék közben látni vélik a városállamuk kiépülését, és ha minden jól ment, a harmadik kor végén nyugodtan hátradőlhetek, tudván ugyan, hogy nem nyertem, de mégis boldogan szemlélem a világcsodám körüli hatalmas hadsereget, és robusztus középületeket.

A nagy siker után természetesen azonnal bejelentették a kiegészítőket, mint a nagy hollywoodi filmek folytatásait. Ahogy pedig az alapjátékban 7 játékos, 7 csodát, 7 lapszínből, 7 indulókártyával épít fel, úgy a kiegészítők számának is hétnek kell lennie, legalább is a szerző szerint. Ebből az elsőt, a tavaly júniusban megjelent, 7 Wonders: Leaders-t mutatom most be nektek.

A doboz tartalma

A doboz tartalma

Mi van a fedél alatt?

A kisméretű doboz tartalmaz 36 (+1) vezér kártyát, 4 új céhet, egy új csodát (Római Colosseum) és 6 (?!) értékű kartonpénzeket, egy kurtizán tokent, illetve egy új pontozófüzetet. A kiegészítő „vezér eleme” szó szerint teljesen új színt visz a játékba: A fehérhátú kártyákon ókori celebek személyiségeket találunk, akiket birodalmunk szolgálatába állíthatunk. Az új céhek és az új csoda ezen fehér színű kártyákra épülnek, és ehhez adnak bónuszokat. Szó mi szó a 7 Wonders mechanikája meglehetősen letisztult és kerek, így nem olyan könnyű változtatni ezen. A Leaders kieggel mégis, úgy mélyül a játék, hogy közben nem igazán bonyolódik. Annyi módosítás történt, hogy a játék elején, még az első kor megkezdése előtt, mindenki kap 4 különböző vezért, amiből kiválaszt egyet, a maradék hármat pedig tovább adja jobbra. A balról kapott vezérekből aztán megint mindenki választ egyet és a maradék kettőt tovább adja. Ezután kettőből döntünk, míg a negyedik vezérünk esetén egyet kapunk kézbe balról, és az lesz a negyedik. Kész. A játék folyamán (a Colosseumot leszámítva) a 4 vezérünkből hármat fogunk játékba hozni, a következő szabály szerint: Minden kor megkezdése előtt, minden játékos kiválasztja egyik vezérét, és (1) 0-5 pénzért kijátssza a birodalma mellé képpel felfelé, (2) Kőmíves Kelemen módjára, képpel lefelé beépíti a csodájába a szokásos szabályok szerint, vagy (3) eldobja 3 pénzért. Ezután pedig jöhet a soron következő kor.

Néhány példa...

Például..

Mit tudnak a vezérek?

Mind a 36 vezér különböző képességgel bír, de alapvetően két kategóriába sorolhatjuk őket:

  1. Azok, amelyek a játék folyamán segítenek minket a könnyebb előrejutásunk érdekében, illetve
  2. Azok, amelyek a játék végén, valamilyen bónuszpontot adnak.

Az első csoportba olyan vezérek tartoznak, amelyek például egy adott színű lapot egy nyersanyaggal olcsóbban engednek megépíteni. Bizonyos lapok pénzt hoznak a konyhára, de van olyan lap is, amely megengedi, hogy a banktól vásároljunk nyersanyagot. Néhány vezér pajzsot, vagy tudomány szimbólumot (körző, kőtábla, fogaskerék) ad. A második csoportba olyan személyek tartoznak, amelyek fix pontot érnek a játék végén, vagy amelyek, valamilyen színű lapok vagy azok kombinációjáért adnak pontot a III. kor utáni elszámoláskor.

A Colosseum "B" oldala

A Csodák csodája?

A Colosseum „A” oldalán kezdő nyersanyag helyett ingyen játszhatjuk ki a vezérünket, és kétszintű a csodánk. Ezzel szemben a B oldalon 2 pénzért olcsóbban hozzuk játékba a vezéreket, a szomszédok pedig, 1-1 pénzel kevesebbért. Ezen az oldalon a három szint aktiválása, lehetőséget ad újabb vezérek húzására, illetve további vezérek kijátszására…

Körös-körül ókori vezérek

Milyenre sikerült a 7 Wonders: Leaders?

Számomra, akinek mindig kicsit rövidnek tűnt az alapjáték, ezzel a kvázi 0.”vezér korral” lett teljes a játékélmény. A vezérhúzás izgalma, illetve a fehér lapok optimális kijátszása sokat tesz a játékhoz, és egyszerre ad kicsit több taktikai lehetőséget, illetve sarkall minket komolyabb pénzgazdálkodásra, hiszen ha játékba szeretnénk hozni az ókori személyiségeket ügyelnünk kell arra, hogy a korok végére mindig maradjon elegendő pénzünk, hogy ezt meg is tehessük! Akik az aránylag magas szerencsefaktor miatt kerülték eddig ezt a játékot, azoknak írom, hogy a kiegészítővel sem fog sokat változni a helyzet. Sőt! Sajnos néha előfordulnak olyan végletes esetek, hogy valaki – például – a játék elején katonai erőhöz kapcsolódó vezéreket gyűjt maga köré, a játék közben pedig nem úgy alakul a dolog, hogy igazán sok katonai lapot tud kijátszani. Azok azonban, akik együtt tudnak élni egy 30 perces játékban a közepes szerencsefaktorral, és szerették az alapjátékot, azoknak a kiegészítő kötelező vétel.

Figyelem! A játékszabály a dobozban angol nyelvű, de letölthető magyarul is a Ketaklub honlapjáról. A kártyákon a vezérek nevei angolul szerepelnek, de szerintem ezzel bőven együtt élhet az is, akinek az alapjátéka otthon 7 Csoda néven fut. Kleopátra helyett Cleopatra valószínűleg az angolul nem tudóknak sem okoz majd komolyabb fejtörést!

Képek forrása: http://boardgamgeek.com


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához