LFG.HU

Leaxe
ismertetőCimkek

Az elmúlt években egyre több általam kézzelfogható formában ismert társasjátékot láttam megjelenni online, valamint okostelefonokra és táblagépekre. Bár szerintem még mindig jobb asztalnál tologatni a bábukat és pakolászni a korongokat valós emberekkel körbevéve, de ha éppen senki sincs a közelben, remek megoldás lehet az online társasjáték.

És itt nem sárkányok online kinyuvasztására gondolok egy csapat tagjaként…  Az is társas játék, de nem társasjáték.

Az online társasjáték sem az igazi sokak számára, hiszen nincs igazi kommunikáció a játékosok között, nem tudjuk leolvasni a velünk szembenülő arcárol, hogy mire készülhet, de azért élvezetes is lehet.

Számos website létezik, ahol vagy real-time, vagy körökre osztott formában lehetőség van emberi ellenfelekkel megküzdeni. Első körben ezek közül néhány olyan oldalt sorolok fel, ahol online játszható társasjátékokat találunk – majd egy későbbi cikkben szeretnék visszatérni néhány letölthető alkalmazás bemutatásához, melyekkel már útközben vagy kanapén fekve is játszhatunk.

Az weboldalaknál a teljesség igénye NÉLKÜL felsorolok majd néhány említésre méltó játékot is.

Figyelmeztetés: ezen oldalak látogatása igencsak addiktív és masszívan munkagyilkos lehet. Kattintás előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Yucata / http://www.yucata.de/en/

Yucate.deAz oldal bár német, van angol felületű kezelőfelülete is. A főleg német stílusú játékok** kipróbálásához nem feltétlenül kell regisztrálni, lehetőségünk van egy 24 óráig érvényes próba felhasználóval játszani. A tagok játékokat indítanak, melyhez lehet csatlakozni, de lehetséges privát játékot is indítani, ahol mi szabjuk meg, hogy kit hívunk meg. A játékok körökre osztottak. Végrehajtjuk akciónkat, majd a következő játékos következik. Lehetséges a játék közben a többiekkel chat-elni, illetve magunknak jegyzeteket írni. A játék végén pedig visszajátszhatjuk a lépéseket.

Az oldalon minden játékhoz tartozik rangsor. Ha nyersz, feljebb lépsz, ha állandóan veszítesz, lejjebb kerülsz. A rendszer nem csak az adott játékokban állít fel rangsort, hanem a győzelmek, legyőzött ellenfelek miatt rangot tudunk lépni a site felhasználói között, ami sokakat motivál újabb játékokra.

Játékok: A Few Acres of Snow, Space Mission, Egizia, Luna, Maori, Stone Age, Fearsome Floors, Thunderstone, Thurn and Taxis, Hacienda, Hey, that’s my fish (Halfogócska), Vikings, Carcassonne – Vadászok és gyűjtögetők, Saint Petersburg, Santiago de Cuba, Yspahan stb.

** Általában egyszerűbb szabályok, rövidebb játékidő, indirekt interakció a játékosok között, absztrakt játékelemek (pl. kis kocka = munkás). A szerencse szerepe kisebb, főleg a stratégia a lényeg. Általában a téma gazdasági, és a játékos nem tud kiesni menet közben.

www.brettspielwelt.deBrettspielwelthttp://www.brettspielwelt.de/Spiele

A 2002-ben, magánkezdeményezésként indult oldal mára már tucatnyi játéknak ad otthont. A társasjátékozás népszerűsítése és terjesztése az egyik fő céljuk. Az oldal ingyenes, ugyanúgy mint a Yucata. A játékosok csoportokat (guild – céh) alakíthatnak és bajnokságokon is részt vehetnek. Számos felhasználó segíti az oldalt fordításokkal is. Az oldalhoz egy online bolt is tartozik.

Játékok: 7 Wonders (7 csoda), Carcassonne, Caylus, Dominion, Funkenschlag (Power grid), Imperial, Kingsburg, Puerto Rico, Settlers of Catan (Catan telepesei), Pillars of the Earth

Boîte à Jeuxhttp://www.boiteajeux.net/

Boite a JeuxA francia „Játékdoboz” nem csak franciául élvezhető, hiszen angolul és németül is elérhető. Itt is küzdhetünk a többi játékos ellen, és ha a ranglista élére akarunk kerülni, igencsak fel kell kötnünk a gatyát és számos játékban remekelnünk kell. Jó pár absztrakt játék is helyet kapott a kínálatban.

Játékok: Agricola, Alhambra, Dixit, Dvonn, Exxit, Finstere Flure, Shazamm, Tyrus stb.

Boardgame Arena http://en.boardgamearena.com

Az oldalt a kontakt információk alapján mintha franciák csinálták volna, de a felület angol. A játékkínálat kissé eltér az előzőektől. Több újdonság is megtalálható a kipróbálható játékok listáján.

Játékok: Race for the Galaxy, Stone Age, Dominion, In the Year of the Dragon, Coloretto, Hawaii, Troyes, Gosu, Puerto Rico, Amyitis, Tobago,

Michael Schacht oldalaMichael Schacht weboldala / http://michaelschacht.net/playInfo.html

A német játéktervező Michael Schacht saját játékait próbálhatjuk ki, ha regisztrálunk az oldalon. A sikeres játékok igen népszerűek offline is. Például a “China” kedvelői olyan térképeken is vetélkedhetnek, melyek nyomtatásban sosem jelentek meg, de a tervező letölthetővé is tette őket.

Játékok: China, Coloretto, Gods, Hansa, Mondo Solo, Patrizier, Web of Power

Boardspace  / http://www.boardspace.net

Az absztrakt játékok szerelmeseinek mindenképpen itt kell kezdeniük a felderítést. Szinte csak ilyen játékok találhatóak a kínálatban.

Játékok: Yspahan, Arimaa, Gobblet, Pünct, Medina, Hive, Army of frogs, Gipf, Yinsh stb.

Mabiweb /  http://www.mabiweb.com

A kínálat igen szerény, de itt is találunk olyan játékot, amit máshol nem.

Játékok: In the Year of the Dragon, Mykerinos, Ur, Kreta, Gods, In the Shadow of the Emperor

YouPlayIt /  http://www.youplay.it

A kínálat kicsi, viszont itt játszhatunk olyan régi klasszikusokkal, mint a Blue Max, vagy a Wooden Ships and Iron Men.

Játékok: Gonzaga, Blue Max, Cartagena, Viva il Re! King Me!, Wooden Ships and Iron Men

Ludagora /  http://www.ludagora.net

Alapesetben francia nyelven kommunikál velünk az oldal, de ne riasszon vissza senkit. Amint kiválasztunk egy játékot, néhánynál van lehetőségünk nyelvet váltani. Az egyes játékok oldalán kell regisztrálni is az „Accueil” alatt az „Insciption” menüpontot választva. Ha van nyelvválasztás a játékhoz, természetesen más a menü is.

Játékok: Medina, Durch die Wüste (A sivatagon át), King of Siam, Vinci, Set

A de Paus család honlapja /  http://www.boardgames.famdepaus.nl
Klasszikusok mellett pár játékkal találkozhatunk itt, amiket máshol még nem láttunk.

Játékok: Goa, Caylus, Puerto Rico, Funkenschag, Maestro Leonardo, Ticket to Ride

 

yourturnmyturn

Végezetül még pár link azoknak, akiknek ez nem volt elég:

http://www.yourturnmyturn.com

http://www.jeuxsurunplateau.com

https://www.brettspielnetz.de/

http://www.iggamecenter.com/

http://gamesbyemail.com/Games/Mergers

 

A játékokhoz általában szabályt is találunk az oldalakon, de ha bárkinek kérdése van, írjon nyugodtan, megpróbálom a megfelelő oldalra irányítani.

Magyar szabályokat rengeteg játékhoz a Ketaklub oldalán is találtok.

Érdemes még az itteni LFG-s fórumba is bekukkantani, hiszen hazánkfiai (és lányai) is aktívan játszanak ezeken az oldalakon, itt könnyebb játszótársat találni, sőt bajnokságot is indítottak már többször.

http://lfg.hu/forum/index.php?showtopic=3929

Remélem sikerült valamennyire felkelteni az érdeklődéseteket, mindenki talál magának olyan játékot, ami megtetszik neki online, és végül az asztal mellett tanítja majd ismerőseit a szabályokra.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához