LFG.HU

flyinghair
hírekCimkek

A Fantasy Flight Games nagy dobásnak szánta Android c. játékát néhány éve, de valahogy túl sokat akartak belecsomagolni a dobozba, és a játékosok többsége nem tudott ezzel mit kezdeni. Pedig maga az alapötlet nem volt rossz, és a játék maroknyi rajongótábora titkon arról álmodik, hogy egy nap az FFG bejelenti a kiegészítőket.

A kiadó azonban kudarcként élhette meg az Android nem túl jó fogadtatását, mert ez azon kevés “játékuniverzumhoz” tartozik, amelyhez nem igazán készül kieg. De azért nem kell félteni az FFG-s fiúkat, mert ha már egyszer ennyit beleöltek az Android márka felépítésébe, a WC-n azért nem húzzák le. Inkább új mechanikájú, egymástól független játékokat dobnak piacra, ami nem idegen, és nem is újdonság tőlük, gondoljunk csak az Arkham Horror (Rettegés Arkhamban) univerzumra…

CCG kontra LCG

A CCG az itthon is elterjedt Collectible Card Game, azaz gyűjtögetős kártyajáték mozaikszava. A CCG modellben a játékos vesz egy alapcsomag kártyát, majd a játékhoz újabb és újabb ciklusokat adnak ki a kiadók. A csomagokba azonban véletlenszerűen kerülnek be a kártyák, így a játékosok cserékkel, vásárlással juthatnak egy-egy ritkább laphoz, ha nincs szerencséjük. Az LCG, azaz Livning Card Game (élő kártyajáték) a Fantasy Flight Games által “fejlesztett” kártyagyűjtési modell. A CCG-hez hasonlóan itt is van egy alapjáték, amelyeket újabb ciklusokkal bővít a kiadó, viszont itt egy csomagban, minden kiadott lap helyet kap. Az FFG szerint így több idő marad pakli építésre, lévén kevesebbet kell a kártyák után szaladgálni.

netrunner_infiltrationAhogy arról már egy korábbi hírcsokorban írtam, polcokra került Donald X. Vaccarino új kártyajátéka, az Infiltration, amely szintén az Android univerzumban játszódik, és hamarosan már nálunk is kapható lesz. Az igazán nagy dobást az FFG azonban a harmadik negyedévre tartogatja, ugyanis bejelentették, hogy kiadják a Netrunner c. CCG Android univerzumba ültetett újrakiadását: Android: Netrunner. Bevallom őszintén, hogy a CCG-s múltam meglehetősen szellős. Ugyan van némi HKK-s tapasztalatom, de a Netrunneről éppen csak hallottam.

Richard Garfield, akinek a Magic: The Gathering-et köszönheti a gamervilág, 1996-os játékáról van szó, ami valószínűleg a CCG-k Twin Peaks-e. A megjelenés utáni hatalmas siker ellenére sem lett soha olyan népszerű mint a bátyja. Hiába kiáltották ki minden idők legjobb gyűjtögetős kártyajátékának, itthon alig találni valakit, aki játszik vele. A játék körül azonban kialakult egyfajta kultusz, és a minőségét jelzi, hogy a BoardGameGeek.com “Customizable” ranglistáján az előkelő 7. helyet foglalja el, míg körülötte csupa 21. századi nagyágyú trónol. De mi is ez a Netrunner?

Burning Chrome, Johnny Mnemonic, Neuromancer (és William Gibson más művei), Snow Crash (Neal Stephenson) Cyberpunk és Shadowrun szerepjáték, a Mátrix sorozat mind rendelkeznek egy közös motívummal:

A „cyberspace”, a kibertér, a Mátrix fontos része az elképzelt világnak. Az agyunkkal közvetlenül összekapcsolódni az világhálóval, az internettel, a hálózattal. A hekkerek, dekások (decker), zsokék (jockey) szabadon száguldanak az információ tengerében és a rendszerek feltörésével és a JÉG (JG – jelenlét gátló, angolul ICE – Intrusion Countermeasures Electronics) programok megtörésével igyekeznek adatokat szerezni, adatokat megváltoztatni.

Ezt a világot, ezt az érzést, kalandot helyezte át Richard Garfield a Netrunnerbe. A kétszemélyes játékban egy hekker (Runner) és egy nagyvállalat (The Corp) küzd egymással a kártyák segítségével. A hekkernek a célja betörni a nagyvállalat rendszerébe, mielőtt az teljesíti a céljait. Mindkét oldalnak eltérő lehetőségei vannak céljai elérésére, amihez adott számú akció és bit (pénz) áll rendelkezésre.
Érdekes megoldás, hogy a hekker fizikailag is mozog a fejjel lefelé fordított kártyákon, amik így egyfajta táblaként is működik.

Az FFG pedig fogta magát, és behelyezte a játékot a saját Android univerzumába, igaz magát Garfieldot kihagyják a megvalósításból. Megmaradt a kétjátékos mód, amelyben a három különböző fajta runner (anarchista, bűnöző és “shaper”) aszimmetrikus paklikkal küzd a négy különböző nagyvállalat ellen (Haas-Bioroid, Jinteki, a Weyland Konzorcium és NBN). Sokak örömére tehát az FFG nem kooperatív játékban gondolkodik, viszont már nem az “elavult” CCG-s rendszerben adja ki az új Netrunner-t, hanem – jó eséllyel – havonta érkezik majd egy csomag kártya az LCG “szabványnak” megfelelően. (Lásd keretes írásunkat!)

Mivel nem játszottam az eredeti játékkal, így nem tudom pontosan, mik lesznek az eltérések, és az FFG is csak a bejelentésig jutott, de az biztos, hogy nagyon oda kell figyelniük a részletekre, hiszen egy ilyen kult játék újrakiadását a gamerek igen kritikus szemmel vizsgálják majd.

Itt olvashatjátok az eredeti bejelentést a kiadó honlapján.

Ti játszottatok az eredetivel? Tényleg olyan jó, mint írják?

Flyinghair + Leaxe


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához