LFG.HU

flyinghair
ismertetőCimkek

A faluban az öregember, akihez az utcán a fiúk küldtek, azt mondta, úgy tudja, van egy elásott kincs az egyik szobor közelében. Hm… az erdőben nem lehet, ezt már tudom. De Gombóc Joe, akiről senki nem tudja, honnan a beceneve, azt mondta, hogy örök riválisom, Feketeszívű Ricky kezében látott egy térképdarabot, amely szerint a kincs valahol a folyóparton van. Én pedig már azt is tudom, hogy közvetlenül az egyik titokzatos szobor lábánál…  Csak nem!?” – de hősünk már nem fejezte be a gondolatot. Szigorúan lejjebb húzta porlepte kalapját, rohant a Jeephez, indított, és észak felé vette az irányt.

Bár a Tobago Bruce Allen első alkotása, mégis egy nagyon jól összerakott szépen kivitelezett családi játékkal van dolgunk, amely remek nemzetközi visszhangot kapott megjelenése óta. Rögtön 2009-ben az egyik legismertebb amerikai kritikai portál, a The Dice Tower.com neki ítélte „Az év leginnovatívabb játéka” díjat. Emellett pedig nemcsak a BoardGamgeGeek.com Golden Geek díjának családi kategóriáját nyerte meg 2010-ben, de 2011-ben Magyar Társasjátékdíjra is jelölték a játékot, amely idehaza a Piatnik gondozásában jelent meg még 2010-ben. (Magyar szabály)

Mi van a fedél alatt?

A dobozt kibontva először egy színes szabálykönyv és szabályáttekintő-lap kerül a kezünkbe. A szabálykönyvet átlapozva, egy, a játék hangulatához kiválóan illő, jól felépített, illusztrációkban gazdag pár oldalas olvasmányt tarthatunk a kezünkben. Tovább kutakodva találunk három kétoldalas játéktábla-elemet, három puzzle-szerű összekötőt, egy pakli kincskártyát, valamint egy pakli térképkártyát. De van itt 4 fakunyhó is, 3 kis pálmafa és 3 szobor társaságában a 4 különböző színű fajeep mellett. Továbbá kapunk 60 db szélrózsa tokent a terepjárók színeiben, illetve  kincsjelölőket fekete, barna, szürke és fehér színekben. A dobozban pedig mindennek megvan a maga helye, köszönhetően a jó kialakításnak.

A játék kivitelezése szemkápráztató, a szépen faragott kunyhókról, terepjárókról, pálmafákról, de különösen az igazi köveket idéző szobrokról ódákat zenghetnénk. A tábla is nagyon szép, talán a kártyalapok lehetnének kicsit vastagabbak, de ezen kívül semmi más kivetnivalót nem találni.

Milyen a motor?

A tábla felépítése moduláris: A szigetet 32 különféle módon állíthatjuk össze, és a különböző tereptárgyak (szobrok, kunyhók, pálmafák) lehelyezésével csaknem végtelen lehetőségünk van a játéktér felépítésére. Az így kialakuló, hexákból álló Tobago szigetét különböző tájegységek szabdalják: folyók, hegyek, tavak, dzsungel, bozótos és homokos strandok.

Miután mindenki lehelyezte a szigetre saját terepjáróját, megkapta a 15 db azonos színű szélrózsáját és 4 térképkártyáját, indulhat a játék. A kezdő játékostól kezdve a játékosok egymás után következnek, és a következő két dolgot tehetik:

  1. Kijátsszanak a kezükből egy térképkártyát, és leteszik az egyik kincstípus (barna, fekete, fehér, szürke) alá. Ezzel elmondanak egy információrészletet az adott kincsről. Például azt, hogy az adott kincs a legnagyobb hegyen van. Ezután elhelyezik egy szélrózsájukat a kártyán, hogy később is tudja mindenki, hogy azt az információt ő tette közzé.
  2. Mozog a terepjárójával. (Ez az akció az első körben nem választható). Ilyenkor mindenki három mozgáspontot költhet a terepjárójával való haladásra. Egy mozgáspontnak számít két felszínforma közti váltás, illetve mozgáspontnak számít egy felszínformán belüli bármennyi utazás.

A fehér kincses láda a legnagyobb hegyen található egy pálmafa mellett...

A játékosok így jönnek körről körre, és a kártyák segítségével, egyre inkább szűkítik a négy kincs lehetséges lelőhelyét. A ládák esetleges pozícióját kockákkal jelöljük a szigeten. Amikor már csak egyetlen jelölőkocka van az adott színből a térképen, és így egyértelművé vált a keresett kincs lelőhelye, akkor indulhat a verseny. Aki előbb eléri a kincses ládát, az áshatja ki, és jutalmul még egy szélrózsát tehet a térképkártyák alá. Ezután jöhet a megtalált javak reallokációja. Mindenki annyi kincskártyát kap kézhez, amennyi szélrózsája az adott kincskupac alatt található (vagyis, ahány információval járult hozzá a láda megtalálásához). Ezek értéke 2 és 6 között mozog.  Miután mindenki megnézte a kapott lapokat, visszaadja, és egy további kincslap hozzáadásával összekeverjük a megtekintett kincskártyákat, elkezdjük szétosztani őket: Egyesével csapjuk fel a lapokat, és a kijátszott térképkártyák szerint visszafelé elkezdjük megkérdezni a játékosokat, hogy kérik-e az adott aranyat. Így a kincs kiásója nyilatkozhat először, hogy szeretné-e megkapni. Ha nem, akkor az utolsó térképlapot kijátszót illeti a kincs, de ha ő sem kéri, akkor az utolsó előttit kérdezzük (aki akár a kiásó is lehet), ha ő kéri, leveszi az adott szélrózsát, majd egy újabb lapot csapunk fel, és kezdjük elölről a kérdezgetést. Megy ez mindaddig, amíg minden szélrózsát le nem vettünk, vagy el nem fogytak a kincskártyák. De vigyázat! Ha esetleg átok került a kincskártyák közé, akkor az osztozkodás azonnal véget ér, és mindenkinek el kell dobnia legértékesebb kincslapját, akinek még van érdekeltsége (szélrózsája) a sorban. Az arany elosztása után az adott színű kincs keresését újrakezdjük.

Egy láda megtalálása után titokzatos amulettek jelennek meg a tengerparton, amelyeket felszedve elkölthetünk különböző bónuszokért. Az amulettek felhasználhatók, egy újabb mozgáskörért, egy plusz térképlap kijátszásáért, levehetünk vele egy jelölőkockát a szigetről, és az amulett megvéd az átoktól is. A játék addig tart, amíg a kincspakliból az összes lap el nem fogy. Ekkor mindenki megszámolja, mennyi aranyat gyűjtött, és természetesen a legtöbbel rendelkező lesz a győztes.

Átkozott kincs!

Milyen játék a Tobago?

A fenti, elsőre talán kicsit bonyolultnak tűnő szabályleírás ellenére, a játék egy könnyen, kb. 10 perc alatt elsajátítható igazi családi kaland, amelyet egyszerre tesz egyedivé a halmazelméleten alapuló kincskeresés, és az arany elosztásának sajátos mechanikája. Bár a szerencse szerepe nem alacsony, azért bőven van a játéknak taktikai mélysége: Hogyan tudom ügyesen szűkíteni a kincseket, hogy hozzám közel találjuk meg? Melyik keresésbe érdemes beszállnom? Nálunk évek óta igazi szórakoztató családi kedvenc, így bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti az egzotikus kalandokat, a rég elfelejtett kincseket, a kifakult térkép darabokat, esetleg Indiana Jones kalandjait, a könnyed hangulatú, szórakoztató társasjátékokat. Kalandra fel!

 

 

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához