LFG.HU

Michaleczky Péter
hírekCimkek

Február közepén megjelenik az Átjáró Magazin első száma. A kéthavonta megjelenő lapban tudományos-fantasztikus és fantasy novellák, kritikák és interjúk, valamint a témával foglalkozó cikkek lesznek olvashatók. A hazai SF&F piacon egyedülálló vállalkozás a hét éve véget ért Galaktika folyóirat után maradt űrt kívánja betölteni. Elődjéhez hasonlóan színvonalas írásokkal és igényes külsővel igyekszik elnyerni az olvasók tetszését. A magazin internetes hátterét, a hazai SF élet online központja, a SciFi.hu adja.

A lap úmutató szerepet kíván betölteni a hazai science-fiction és fantasy körében, mindkét műfajt alapvetően irodalmi szempontból közelíti meg. Emelett teret nyújt könnyedebb témáknak, informatív anyagoknak is: híreket, cikkeket közöl az SF&F főbb jelenségeiről, történéseiről. Nem kíván azonban részletekbe menően egyik vagy másik műfaj alegységeivel foglalkozni (filmek, szerepjáték, számítógépes játék, kártya, klubélet stb.), sokkal inkább a fontosabb eseményeket, az SF&F hazai, illetve külföldi irányvonalát meghatározó történéseket emeli ki.
Ízelítő az első szám tartalmából: Harry Harrison, Micheal Swanwick, Charles de Lint novella, exklúzív interjú Harry Harrisonnal, Harkonnen-ház kritika, Csillagok háborúja: A klónok támadása ismertető.

A lap gerincét az irodalmi blokk adja, amely ismert külföldi írók és tehetséges hazai szerzők írásaiból áll. Az Átjáró szerkesztőinek szándéka továbbá, hogy egyfajta műhelyt alakítsanak ki, mely jó tollú, fiatal tehetségeket nevel ki. Minden számban átfogó könyv- és filmkritikák jelennek meg, hogy segítsék az olvasókat/nézőket eligazodni a kínálatban.
Mindannak, ami a lap kereteibe akár tartalmi, akár terjedelmi okokból nem fér bele, teret ad a magazin internetes háttérbázisa, a hazai tudományos-fantasztikus élet online központja, a SciFi.hu (http://www.scifi.hu).

Az Átjáró célközönségét két réteg alkotja: egyrészt azok a fiatalok, akik nyitottak a fantasztikum iránt, találkoznak vele filmeken, számítógépes játékokon, szerepjátékon keresztül. Valamint az idősebb korosztály tagjai, akik még emlékeznek a Galaktika című folyóiratra, és régóta várják egy hasonló színvonalú lap megjelenését a hazai piacon.
A szerkesztők elfogulatlanul, a hazai SF&F életben tevékenykedő szervezetekkel és cégekkel együttműködve igyekeznek tájékoztatni az olvasókat. Kapcsolatot tartanak a könyvkiadókkal, egyesületekkel és klubokkal. Az Átjáró fontosabb partnerei: N&N Könyvkiadó, Cherubion Könyvkiadó, Szukits Könyvkiadó, Avana Országos SF Egyesület, Star Trek Klub, RPG.HU – Szerepjátékosok Oldala, Fantasycentrum.hu, Diáknet.hu.

Budapest, 2001. február 5.

Az Átjáró honlapja: http://www.atjaro.hu

További információ:

Michaleczky Péter
tel: (30) 431 1842 vagy (1) 284 7750Az Átjáró februári számának tartalomjegyzéke

Novella
Kim Stanley Robinson: Kojot bajt kever (ford.: Németh Attila)
Harry Harrison: Virrasztás (ford.: Németh Attila)
Anthony Sheenard: Mi a nevük a ciklonoknak?…
Michael J. Swanwick: Holtak (ford.: Kamper Gergely)
Ovidiu Bufnilã: Az elveszett Amerika (ford.: Györfi-Deák Erzsébet és György)
Visnyei József: A vitéz szkafanderszabó-legény
Csigás Gábor – Juhász Viktor: Hosszú még az idő
Charles de Lint: A szél hidege (ford.: dr. Pálinkás Imre)
C. J. Cherryh: Az árnyéktalan föld (ford.: dr. Pálinkás Imre)
Szabó Péter: Tündértánc

Könyvkritika
Egy Kis Lépés… – Vörös Mars
Markovics Botond: A Herbert-család nagy fája – A Harkonnen-ház
Berke Szilárd: Lappangó árnyak – Lappangó árnyak
Vásárhelyi Lajos: Időkilincs – Anubisz kapui

Könyvajánló
A Kalandor világa

Film
Oláh Miklós: Harry Potter és a Bölcsek Köve – szubjektív filmkritika
Gerendai Balázs: Mit tartogat A klónok támadása?
Miyazaki Jun: Babylon 5 – múlt és jövő / Star Trek: Enterprise

Interjú
„… én lettem Harry, az író” – interjú Harry Harrisonnal
Távoli Világok – interjú Massár Mátyással


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.scifi.hu]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához