LFG.HU

taverna
Varshi
humorkaCimkek

Még a leghívebb adaptáció sem tökéletes: filmes bakikról szóló sorozatunk elsõ darabjából kiderül, hogy mekkora igazából Frodó lába, és hogy egy százméteres szobor is lehet kétbalkezes.

Bár sok ezren szeretjük a Gyûrûk ura friss, ropogós filmváltozatát, el kell ismernünk, hogy mint egyetlen film sem, ez sem hibátlan. A rendezõ, Peter Jackson erõs könyvhûségre és pompázatos látványra törekedett, ám a vágásból fakadó hibák – az interneten publikáló filmmániákusok szerint legalábbis – számosak. Néhány érdekes bénaság következik, érdemes értük újra megváltani a jegyet (hogy örülhet ennek a mondatnak a forgalmazó…)

Sauron szeme

Abban a jelenetben, amikor Galadriel Frodót a tükör elé citálja, a kis hobbit hátrazuhan a fõgonosz Sauron szemének látványától. Az esés után a kamera megállapodik az arcán, és tisztán kivehetõ, hogy a kontaktlencse kiesett jobb szemébõl.

A kétbalkezes szobor

Amikor a Gyûrû Szövetségének tagjai hajón a két hatalmas szobor felé közelednek a folyón, a százméteres (komputer generálta) királyok bal kezüket emelik fel. Amikor a csoport elhagyja õket, és hátulról látszanak a szobrok, az egyik továbbra is bal kezét tartja a magasba, ám a másik a jobbat.

Modern Középfölde
Samu és Frodó a megye határán, a madárijesztõnél áll. Bal felõl, messze a háttérben, megjelenik egy autó, és átszeli a képernyõ egy részét.

Cameo

Cameónak nevezik, amikor egy sztár, színész, énekes saját magát alakítva bekerül egy filmbe. A Gyûrûk urában ilyen, amikor Bilbó házában, a tûzhely fölötti portré a rendezõt, Peter Jacksont ábrázolja.

Amerrõl a szél fúj

Amikor a szövetség útnak indul, egy hegy tetejérõl a gonosz kémmadarak hatalmas seregét pillantják meg, amelyek felhõszerûen közelednek. Boromir el is mondja, hogy nem lehet felhõ, mert a szél ellenében mozog. Eközben pedig haját az alakzat közeledésének irányában fújja a szellõ.

A nyíl helye

Amikor az ork a film végén megöli Boromirt, kétszer nyilazza le. Eközben már látni a harmadik nyíl ütötte lyukat, ám maga a vesszõ csak ezután bukkan fel.

Nagylábú

Amikor Frodó a havas hegyen legurul (közvetlenül azelõtt, hogy Boromir felkapná a gyûrût), látszik az a hely, ahol a színész, Elijah Wood valódi lábára felhelyezték a sokkal nagyobb és szõrösebb hobbitlábat. A film többi részében nadrág takarja ezt.

Kõ, papír…

A trollal folytatott küzdelem után a barlangban Aragorn a sebesült Frodó felé igyekszik. Nagy igyekezetében azonban nekilökõdik a sziklának, amelyek igencsak meginognak: látszik, hogy papírból készültek a félelmes kövek.

Az EREDETI forrás nem volt mellékelve :)


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához