LFG.HU

Battery
humorkaCimkek

… szegényesfantáziájú-amerikai-akciófilmekhez

1 expozíció:
A rosszak (arab, kínai, német, orosz, esetleg amerikai (nem túl nyerő ötlet)) terroristák (veszteség nélkül!) bevesznek egy (amerikai objektumot: amerikai hajót, amerikai repülőt, amerikai tengeralattjárót, amerikai társzekeret (nem túl jó ötlet)). A rosszak mindenre elszánt, lelketlen gazemberek. A film elején még nem tiszták a szándékaik. A vezető (ik) unszimpatikus izompacsirták (lehet egy szmokingos pingvin is). A soraik rendkívül jól szervezettek. Mindig van köztük egy fő főnök általában nem ő a legrosszabb. Akad egy nő, gyönyörű és kíméletlen (esetleg félkarú (nem egy tuti ötlet)). Az alvezér általában a fő rossz. Fiatal ambciózus figura. Van egy technikus, mindenhez ért, a legbonyolultabb számítógépes rendszereket is percek alatt feltöri. És persze az arctalan csőcselék, hogy legyen kit lemészárolni.
Vigyázat: az egyik gonosz sem lehet túl szimpatikus.
Jó ötlet: a főhős már régóta ismeri a főrosszat, régi vetélytársak.

2 kibontakozás: Képbe kerül a főhős (többszörösen kitüntetett amerikai veterán, amerikai rendőrnyomozó, amerikai elit-kommandós, esetleg buddhista szerzetes (ez nem szokott bejönni)). Teljesen véletlenül az elfoglalt objektumban reked. A gonoszoknak nincs tudomásuk róla. Esetleg kívülről juttatják be. Itt fontos megemlíteni a konferenciát. Mert mindig van egy konferencia. Összejönnek az amerikai fejesek és megtárgyalják a teendőket. Néha nagyobb horderejű ügyekben az amerikai elnököt is felhívják. (az elnök sose jelenik meg személyesen) Méltatják a főhőst, esetleg a főrosszat. Megjelenik a főhős régi parancsnoka és garanciát vállal érte. Tervet készítenek az objektum visszafoglalására. A gonoszok (mérgesgázal, atombombával, túszöléssel, sátán megidézésével (gagyi ötlet)) fenyegetőznek. A követeléseik: (pénz, másik terrorista szabadon bocsátását, retek ízű koton (nem ajánlott)). Persze nem feltétlenül a követeléseik behajtása a cél. Az amerikai konferencia terve általában roppant egyszerű: lőjük szét őket. Igen ám, de ott vannak a túszok (amerikai turisták, amerikai katonák, amerikai gyerekek, japán kamikaze plóták (az utóbbi alternatíva nem ajánlatos)). Mindig meg van szabva egy bizonyos időmennyiség, amíg a jók megpróbálhatják semlegesíteni a rosszakat. Ha bomba van akkor azon a digitális kijelző mindig tudósítja a nézőket a határidőről. Ha az idő lejárt és nem jártak sikerrel, akkor repül az egész. Mármint az amerikai hadsereg által lesz széjjel lőve, vagy a bomba cincál mindent atomokra, esetleg mindkettő.
Vigyázat: a feladatot egy épeszű ember se merje megkockáztatni, és ezt a néző is tudja!
Jó ötlet: az egyik fogoly a főhős rokona/ismerőse.

3 tetőpont: A jó (k) lépésről lépésre visszafoglalja (ják) az objektumot. (ha sokan vannak, lehetnek áldozatok is)
De általában csak a végső összecsapás során vannak enyhébb veszteségek. (jó lehorzsolja a térdét, jó társát meghorzsolja egy golyó, jó társa bekap egy golyót, jó társát felfalják a nyulak (nem egy befutó ötlet)). A közrosszak ötletesebbnél ötletesebb módon hagyhatják a fogukat a csatamezőn (lelövik (ugynamá…), lelökik magasról (piha…), megfojtják (hmm…), valami munkaeszközzel felaprítják (ooo jeahhh…)). A vér mennyisége a korhatár függvénye.
Vigyázat: nem szabad mutatni igazi szenvedést!
Jó ötlet: sok sok sok ROBBANÁS! (pirotechnika, ember, pirotechnika)

4 fordulat: Ha igazán igényes fantáziamentes-amerikai-akciófilmet készítünk, akkor tehetünk bele egy (esetleg több de akkor már esztelenül igényesek voltunk) fordulatot. A fordulat egy csavaros mellékág, egy váratlan szereplő felbukkanása, egy áruló leleplezése, egy titkos csapda, egy fizikai egyenlet frappáns megoldása (nyugodtan kihúzhatja). Ezeket, az amerikai filmeken nevelkedett nézők, kilométerről kiszúrják, de 667.-szerre is megpróbálhatjuk elsütni őket. Olyan ez mint amikor a macska ráugrik a kukára. Ha rá akarnak ijeszteni a nézőre, de nem akarnak közelharcot, akkor rádobnak egy, ilyen bamba jószágot egy kukára. De a fordulat nem egy egyszerű klisé, nem egy jelenet erejéig szól. Kihatással lehet a film alakulására. Legszokásosabb formája, mikor kiderül a jó egyik társáról, hogy áruló. Az is kiderülhetne, hogy a fiúkat szereti, de azt a nézők nem kajálnák be, kivéve ha az illető egy nő, de akkor meg nem fordulat (persze lehet, hogy meleg nő, de akkor ez nem akciófilm).
Vigyázat: A fordulatot az átlagos nézőknek is fel kell fogniuk!
Jó ötlet: Belevihetünk a filmünkbe egy vicces figurát, aki sok felfordulást és fordulatot generálhat maga körül (kotnyeles segédjelölt, szőkenő, kutyus, kisfiú, pogácsa (utóbbi nem egy intelligens megoldás, annyi szent))

5 végkifejlett: Sok-sok ellenség lemészárlása után a jó szembekerül a főrosszal vagy az alfőrosszal. A jó korábban megsérült. A rossz előnyben van (túsz van nála, jobb a fegyvere, a jó mögött van, a rendező barátja). A rosszat a jó pusztakézzel szokta legyőzni. A pisztoly ilyenkor mitsem ér. A rossznak valami igen szokatlan úton kell itt hagynia világunkat (leesik savba, fémrúdba, farúdba, üvegtáblába, vasba, kőbe, töpörtyűbe. Elég, felrobban, megrázza az áram, ráesik valami nagy, vagy valami bazinagy, megeszi egy állat, vagy több, megfagy, écetkap) (vagy ezen eshetőségek kombinációja: leesik és utána esik valami, leesik és elég, elég és ráesik valami, leesik és megeszik, elég és écetkap és leesik és megfagy és megeszik). A rossz általában még egyszer (esetleg kétszer) feléled. Ilyen esetekben az első halála nem volt elég drasztikus/látványos. Az alfőrossz után jöhet a főrosz.
Vigyázat: A rossz nem harcolhat sportszerűen, és nem kaphat kegyelmet!
Jó ötlet: Legyen a rossznál titkos fegyver, amit persze csak az utolsó pillanatban vesz elő.

6 megoldás: A hadsereg már bőszen kezdené szétbombázni a színhelyeket, amikor az utolsó pillanatban a jó tudtukra adja, hogy már elvégezte a munkát, szóval hiába jöttek, mehetnek sörözni, vagy csajozni (ha heteroszexuális férfiak, vagy homoszexuális nők, de akkor ez már megint nem az a film). A konferencia ujjong (dobálhatnak papírokat is). A végén be lehet húzni a nem olyan rossz, de unszimpatikus szereplőknek (főnök, riporter, szőkenő). Meg lehet ölelni a jónőket, meg lehet simizni a gyerekeket. A mentősök, rendőrök és tűzoltók ellephetik a színhelyeket. El is vihetik a főhőst vagy valamely társát, aki természetesen szövődmények nélkül operálható/gyógyítható. Ki lehet mondani a nagy igazságokat (jó nagy baromságok, de keményen hangzanak és tükrözik a főhős személyiségét (már ha van neki egyáltalán olyan)). Ha a főhős az akció során ismerkedett meg egy nővel, akkor egy ígéretes kapcsolat kezdetét is megszemlélhetjük.
Vigyázat: A nők nem undorodhatnak az izzadt, véres, égett, olajos férfiaktól (különösen, ha ez a főhős)!
Jó ötlet: Legyen mindenki számára nyilvánvaló az erkölcsi győzelem is!

7 katarzis: Ez a nézőközönségre van bízva.
Vigyázat: Bármilyen rossz is a film, a folytatás lehetőségét meg kell hagyni! (egy rossz elmenekült, a főhőst visszahívják régi alakulatába (mondjuk, ezt meg szokta tagadni, mer erkölcsös))
Jó ötlet: A stáblista alatt szóljon jó zene.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához