LFG.HU

HammerTimeCafe
GDS
ismertetőCimkek

(Year of the Comet SR 10650)


Ránkzuhan az Ég!
A 2061-es év egyben a Halley üstökös visszatérésének éve és az Ébredés 50. évfordulója — ünnepelsz vagy meglapulsz? Minden nap új meglepetéseket hoz. Lehet hogy átalakulsz valami genetikai cseregyerekké, vagy áldozatul esel egy végítélet szektának? Denverben leszel, amikor a sárkány elszabadul, vagy Japánban, amikor a Tűz Köre halált szór a birodalomra? Toxikus szellemek ellen harcolsz Yucatánban, vagy élőholtak elől futsz?

Az Üstökös Éve felrázza és felkavarja a Shadowrun világát, események sorát vonultatva fel, amelyek köré a játékmester és a játékosok egész kalandokat és kampányokat építhetnek. Bemutat egy új sárkányt, új szellemeket, és új genetikai átalakulásokat, amelyek hatással lehetnek a karakteredre.

Az Üstökös Éve mind a játékmesterek, mind a játékosok számára készült és bármekkora játéktapasztalattal használható.

A Shadowrun(tm) 3. kiadásához.


Ez a kiegészítő igen sokat váratott magára, hiszen még szó sem volt a FASA végnapjairól, amikor negyedévről negyedévre tologatták előre a várható megjelenést, miközben az alaptémák kiegészítői sorban megjelentek. Szóval hosszú ígérgetés útán az év végén tényleg megjelent, immár a WizKid/FanPro színeiben.
Kicsit gondolkoztam rajta, hogy látatlanul megvegyem-e, hiszen a szűkszavú webes ismertető alapján nem volt egyértelmű, hogy mi is lesz benne… Hát, aki tényeket, adatokat, statisztikákat, új “cuccokat” vár, az nem ezt a könyvet keresi. Ha viszont valaki szeret (mondjuk inkább “van ideje”) olyan kalandokat írni, ahol a karakterek nem csak egy szúk területen “bűnöznek”, hanem végigélik — vagy akár alakítják — a Shadowrun világának történelmi-politikai változásait, akkor ez a könyv hosszú időre ötletekkel szolgálhat a meséhez. (Ez esetben persze a fülszöveggel ellentétben a játékosoknak nem kellene elolvasni a könyvet, hiszen az vagy másfél év történéseit dolgozza fel világszerte.) Szadista, vagy a simán a sötétben tapogatózó partit és a váratlan fordulatokat kedvelő játékmesterek is bőségesen csemegézhetnek belőle.
Elsőre kicsit bosszantott, hogy már megint előszedték a “Shadowland fórum” típusú felépítést, amely némelyik kiegészítőt (pl. Awakenings) teljesen használhatatlanná tett a második kiadásban. Szerencsére itt legalább a céltalan dekás ökörködést mellőzték. A fejezetek külön egy-egy világrész eseményeivel vagy a változások valamelyik aspektusával foglalkoznak. Egy “híres szakember” bevezető esszéje vagy a témáról szóló újságidézet után a hozzászólók teszik hozzá a nem-hivatalos részleteket, az “igazságot”, illetve spekulációikat.
Ahogyan — a Sárkányszív regénytrilógia ellenére — a kiegészítők, tehát a SR világának lakói továbbra is megoldatlan rejtélyként kezelik Dunkelzahn halálát, ezen könyv eseményeinek többségében sincs végső konklúzió, nyitva áll a lehetőség a játékmesterek és a játékosok előtt, hogy saját magyarázatokat és befejezést találjanak a történtekhez.
A tartalomból:
Előhangok
Az első fejezet találgatásokkal kezdődik. 2061 a Halley üstökös visszatérte és az Ébredes 50. évfordulója. Véletlen egybeesés? A tudományos gondolkodás szerint igen, sőt hatása sem lehet a mágiára — köztudomásulag túl messze halad el a földtől, hogy a manaszférára hatással legyen. Az 50 amúgy sem különleges szám a mágiában, a mana emelkedési görbéje sem mutat változást, a Maya naptárnak is csak 2063- ban van nevezetes évfordulója, szóval kár csinálni a felhajtást…
A történelmileg képzettebbek persze felemlítik, hogy a Halley visszatértekor mindig nagy társadalmi-politikai változások történtek, többnyire világégéssel és világvége hangulattal egybekötve, még a “felvilágosult” 1985-ös évben is… Hogy ezek szimplán tömeghisztériák voltak? Hogy is állunk az érzelmek és a mágia közti kapcsolattal? Pláne több milliós csoportok esetén…?
A találgatások mindenesetre világszerte felkavarják a közvéleményt, és míg egyesek a végítélet eljövetelét várják, mások szerint micsoda remek ok a bulizásra…

“Mosolyogj a teleszkópba”
(2061 jan-aug)
Nem meglepő, hogy hirtelen úgy megnő az érdeklődés az űrfelvételek és általában a csillagászat iránt, hogy az erre szakosodott médiaforrások nem bírják a terhelést… Az üstökös amúgy szabad szemmel látható 2061 szeptembertől novemberig és 2062 márciusában.
És persze megkezdődik a nagy verseny, ki fog elsőként szondát küldeni az üstököshöz. Az esetleges tudományos eredmények mellett persze fontos a bevétel is “exkluzív közeli felvételek az üstökösről, csak itt, csak most, csak tőlünk, csak önöknek”… Ugye milyen ismerős? A cégek között ki titokban ki reflektorfényben készülődik:
- Bee, az enyém a legnagyobb …
- A miénk viszont gyorsabb …
- De a miénk a legszebb … :-)
- Mi le is szállunk rá …
- A miénkben viszont ember is lesz …

Az események persze nem csak a nyilvánosság előtt zajlanak, hanem a verseny kitűnő munkalehetőségeket biztosítanak az árnyvadászoknak az üzemek és az űrrepülőterek kerítésének mindkét oldalán. Ne felejtsük el, hogy az űrkutatás jóval kevésbé fejlett a hatodik világban, mint azt a mai tudományos fejlettségünk alapján várnánk, és csak a cégek és országok kis része rendelkezik elegendő erőforrással, hogy bármit is fellőjön.
A beidézett újsághírekből viszont kiderül, gyakorlatilag senkinek sem sikerült! Meteorbecsapódás, gépeltérítés, üzemi baleset, sőt “véletlenül beletévedt egy űrfegyvergyakorlatba”… Legtovább a Yanatetsu szondája bírja, amellyel közvetlenül az üstökösre közelítés előtt veszítik el a kapcsolatot. Talán az üstökös félti a titkait?

“Hirtelen Recesszív Genetikai Megnyilvánulás”
…Brrr!… szóval “SURGE”

(2061 szeptembertől)
Az első elszórt esetek szeptember 4-től, szeptember 10-től tömegesen, 2062 áprilistól (az üstökös eltávolodása) viszont gyakorlatilag megszűnik.
A SURGE a goblimizáció új lépcsőfoka, amelyet talán a Halley által előidézett változások a mágiában indítottak be. Bár külsőségekben lehet dramatikus, maga a változás korán sem olyan mélységű, mint a goblinizáció volt (nem jönnek létre új “fajok”). A lefolyása is gyors, általában pár óra alatt végbemegy.
Az első reakció természetesen a pánik, amíg ki nem derül, hogy ugyanolyan metagén-altiválódás okozta változás, mint a metahumánok átalakulása, vagy a mágiahasználat. Nem vírus, nem fertőző, nem közveszélyes, de nem is gyógyítható…

A második pedig (sajnos szintén természetesen) a gyűlölet fellángolása. Tüntetések, vérfürdők, rasszista és anti-rasszista lázongások. És persze kialakulnak a átváltozott lényeket (changeling – mint a tündék által elcserélt gyerek a kelta mondákban) imádó kultuszok is. A változások feltűnősége alapján mindenesetre lehet mindenféle szociális módosítókat osztogatni a karakternek a szituációtól függően.
Miután itt van egy kis játéktechnika is, illetve a játékmester döntése alapján véletlenszerűen vagy kötelezően a karakterek áteshetnek rajta, egy kis ízelítő:
- Az átalakuláshoz “sikeres” Eszencia(12) próba (karma nincs) szükséges, amelynek a célszámát még növelik a meglévő specialitások: +Mágia/2, metahumán +2, otaku +4, stb. (Akinek még van eszenciája, annak nagy a célszáma, aki pedig “krómilag aktív”, annak meg kevés kockája lesz, szóval átlagember rulez…)
- Külön ki kell dobni a pozitív és negatív változások pontértéket (1d6 +2/plusz siker), ez 5 jó karmáért újradobható.
- A változásokhoz pontérték van rendelve, mint az előnyök/hátrányok esetében (azok egy része SURGE hatásként is elérhető), lehet választani, vagy véletlenszerűen meghatározni (nem mindenkinek elérhető minden, például a kibermódosított dolgok nem változnak)
- feltűnő testi változások (általában +/- 1/2 a feltűnőségtől és teljességtől függően, a szociálison túl játékstatisztikai hatása ritkán van): hegyes fül, agyarak, szarvak, toll, pikkely, karom, furcsa szőrzet, bőrszín, szemszín, egy szem, harmadik szem, farok három méretben, pata, kopoltyú,stb.
- érzékek, mint a kiber vagy a fizikai adeptus (általában +2)
- mágikus: asztrális szennyezés (-5), kettős természet (-10/-5), asztrális látás (6)
- Ezen felül a fizikai-neurológiai és mágikus előnyök/hátrányok jó része azonos pontszámmal.
- 2061 utánra generált kezdő karaktereknek 5 építőpontba kerül átváltozottnak lenni.

A SURGE az állatvilágot sem kerülte el, néhány újabb paralény: Démonpatkány (Ördögpatkány++), Világító moha (asztrális riasztóberendezés), Kosszarvú medve, Night Manta (lebegő, mérgező tintahal?), Sangre del Diablos (eredendően gyógyító fa húsevő változata), Shambler (olyan meghatározhatatlan mozgó kupac)

“Nagy balhé lesz”
Japán:
október 27-én kitörnek a vulkánok, szökőár pusztít. Kaliforniából visszahívják a japán csapatokat a mentéshez/újjáépítéshez, ez viszont érzékenyen érinti a katonai hatalom védelmét élvezve uralkodó cégeket. A császári család is egy szál misztikusan megmenekülő kiskorú unoka kivételével odaveszik. Ő hatalomra is kerül, de miután a családjában voltak Yomi-ra száműzött metahumánok, a társadalom egy része nem fogadja el. Ennek örömére megpróbálja megszüntetni a metahumánok hírhedt megkülünböztetését, illetve megpróbál hosszú évek szimbólikus szerepe után valós politikai hatalmat szerezni a császárnak.
Kalifornia: Japánok ki, leszámítva egy renegát tábornokot, aki rögtön neki is lát japán szokás szerint deportálni a metahumánokat. Ares be. Pueblo be. Aztlan is érdeklődik.. Meg még a partizánok is vannak.
Yucatán: (2062 februártól) Miután a Denvert sem szeretnék annyiban hagyni, illetve más izgalmasabb frontokra addig nem tud összpontosítani, amíg a saját háza táján nem tesz rendet, Aztlan úgy döntött, hogy végre leszámol a lázadással. Polgári lakosság legyilkolása, a dzsungel szisztematikus kiírtása vegyi fegyverekkel, kerül amibe kerül. Meg is érkezik a már jól bevált misztikus földrengés válaszul. (Nem tisztázott, hogy a lázadók, a földanya bosszúja, vagy véletlen egybeesés). Természet kontra toxikus szellemek mindkét tábor mellett és egymás ellen.
Szekták, kultuszok, mozgalmak: Minden mennyiségben, a kaotikus idők kedveznek az ilyesminek. Jó pár kidolgozott, a mesében jól felhasználható “szekta” található a könyvben.

“Szellemjáró” (Ghostwalker)
A Watergate hasadék (ahol Dunkelzahn meghalt) furcsa asztrális aktivitást mutat az év vége felé, és időnként ismeretlen szellemek jutnak át rajta. December 24-én egy hatalmas sárkány alakú szellem jön át rajta, akit a média elnevez Szellemjárónak. Felmerül a kérdés: Dunkelzahn tért vissza? A többi sárkány egy talk-show körkérdésben üdvözli a visszatértét, de nem árulnak el róla semmit. Másnap (időközben testet is szerzett és a háttérben szövetségeket is között /UCAS, CAS, PUEBLO/) lerombolja Denverben az Aztechnology piramist, (meg még egy-két dolgot, ki tudja miért), akik erre csapatokat hoznak be, felrúgva a Denveri szerződést. Ghostwalker kijelenti, hogy Denver és a környéke ősidők óta az ő birtoka, szóval ez most az ő protektorátusa lesz és “Aztlan haza”… A többi szektor persze boldogan osztozik a koncon…
Többek között a Szellemjáró kapcsán a “Sárkány gyermekei” két pártra szakadnak. Ráádásul a két szembenálló, karizmatikus vezető eddig nem mutatott mágikus tehetséget, most igen…
“Mellékhatásként” megjelenik a sárkány, mint totem:
környezet: hegy
előny: +2 hegyszellem, +2 érzékelés, +2 manipuláció
hátrány: Intelligencia min 6, túlzottan magabiztos: Akaraterő(6) a tervet más tanácsa alapján megváltoztatni, mohó: Akaraterő(6) értékes tárgytól megválni.

“Mágia és az üstökös”
Az eddig említetteken kívül néhány fontos mágiával kapcsolatos furcsaság:
Az üstökös ittléte alatt egyre másra vannak hosszabb-rövidebb ideig tartó általában lokális zavarok a mágiában. Tetszőleges hatás (visszaforduló varázslatok, a semmiből kinövő erdők, stb. vagy a MITS példái is jól használhatók). Szadista játékmesterek előnyben…

Geomancia kutatásai miatt a Wuxing már 2061 szeptemberében felfedezi és ráhajt, de csak november 27-től terjed el a hír, hogy találtak természetes orikalkum telléreket. Ennek a kiaknázása persze mindenkit érdekel, ami ismételten kiválló munkalehetőségeket kínál az árnyvadászoknak. A természtes orikalkum lelőhelyek az üstökös távozása (2062 április) után eltűnnek. A természetes orikalkum szinte megkülönböztethetetlen /Parageológia (6) vagy öt siker az asztrális vizsgálaton/ a szintetikustól, de a szennyezettség miatt csak fele olyan hatékony (két adag kell a normál hatáshoz). A feketepiacon 25000Y. Megtisztítható az alkímiai alapelemeket előállító varázsművességgel: Alkímia (3*adag), lásd MITS 42. oldal. A tisztított változat ára 50000Y.
A Dunkelzahn résen keresztül a Szellemjáró után új fajta, rosszindulatú szabad szellemek is érkeznek a világba, amelyeket Shedim-nek neveznek el. Teljesen ki van dolgozva, a lényeg:
- Közvetlenül nem tudnak manifesztálódni, de meg tudnak eleveníteni bármilyen régi holtestet (vagy egy asztrális utazó üres testét), és azt regenerálják a megelevenítéskori állapotba.
- Ezek a zombiszerűségek félelmet árasztanak és karmát szívnak el a megtámadott élőlényektől.
- Nem idézhetők vagy kontrollálhatók, de űzhetők (először ki a testből, utána az asztrál síkon rendesen)

A legutolsó Shadowrun regény, (Stephen Kenson: Burning Time, a Talon-os szál folytatása) már ebben az időszakban játszódik és használ is a könyvből, és amúgy elég jó.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.