LFG.HU

Phoenix
ismertetőCimkek

Jeffrey Stone & John Caldwell & Benjamin Rascal:
A TURBÓ SÖTÉT OLDALA mindig zöldebb, mint a szomszéd tehene (Bárgyú Árnyak III.)

Teltek-múltak a hónapok, én pedig egyre csak vágyakozó pillantásokat vetettem bizonyos, a könyvespolcon található könyvek felé. Mindig volt valami, ami fontosabb volt, ami előre került, így aztán több, mint fél év telt el úgy, hogy nem tudtam meg, miről szól a Bárgyú Árnyak sorozat harmadik epizódja. Aztán addig ügyeskedtem, míg végre ez a kötet került sorra.
Az előző részekből megismert kilenchónapos emberpalánta, a csodagyerek-számba menő Ody Szálljfokker nem mindennapi kalandjai folytatódnak. Tudom, ezzel nem mondtam újdonságot, de olyan jól hangzó (és éppen ide illő) közhely, hogy nem bírtam ki nélküle.

Szóval, miután az első részben megnyerte a híres-hírhedt Bárgyúgolyó Futamot, a második részben megmentette (természetesen nem egyedül) a Nabumm bolygót, most némi protekcióval bekerült az Egyes Számú Réti Béni Yetiképző Általános Iskolába. Igen ám, de a helyi szokások (és állítólagos szabályok szerint) nem elég eljutni idáig.
Aki teljes értékű (és jogú) elsős akar lenni, annak részt kell vennie először a beiratkozáson, másodszor a létszámleépítő jellegű osztálykiránduláson, harmadszor pedig a végzősök beavatási szertartásán. Bentlakásos iskola lévén úgy lenne természetes, hogy annyi ágy vagy a szobákban, ahányan beiratkozhatnak az iskolába. Nos, ez normál esetben így lenne, ám ebben az esetben semmi sem normális.
Ugyanis összesen 50 ágy van a mintegy 200 jelentkezőre. Sebaj. Felvirrad a másnap hajnal, és a kétszáz elsős két yetilovag (az időközben elhunyt Krigli Jimmy helyetteseként OB-van Ken-OB, és az elhunyt legstrapabíróbb ivócimborája, Korsó Johnny) kíséretében elindul élete első (sokak számára utolsó) osztálykirándulására.

És tényleg csak ötvenen térnek vissza. A többieket vagy természeti katasztrófák, vagy katasztrofális természetű emberek tizedelik.
Például:
– Répa, a Préda, akit igazából Marharépának hívnak, és egy freejack, egyébként meg egy szerencsétlen üldözött
– Alfonz Svart… Svratt… Spitzenberger, vagy ki a nyű, aki nem csak kimondhatatlan nevű, de szadista trófeagyűjtő is, akinél egészen véletlenül egy Tűzhányó típusú, helikoptereken rendszeresített gépágyú lapul
– Rambula, a mocsárból előmászó vörös fejpántos, hangjegyekkel és G-kulcsokkal telerajzolt, félmeztelen, íjas-rohamkéses nagydarab ember, aki alaposan felkészült arra, hogy harmadik típusú találkozáskor alkalmazza a Kodály-módszert (valakitől ugyanis azt hallotta, hogy ez jó megoldás).
– Korsó Johnny, aki igazából senkit nem akar megölni, pontosabban lefénykaszálni, csak hevenyen részeg, és tisztában van vele, mennyire fontos dolog a létszámrendezés

A végzősök beavatási szertartására méltók visszatérésük másnapján rádöbbenhetnek, milyen nehéz is az emberek, és egyéb állatfajták élete. Akik ezt az olykor szadista, olykor vicces, ám rendszeresen gyomorkavaró procedúrát is megússzák élve, a végzősök heves utálkozása és hitetlenkedése ellenére az Egyes Számú Réti Béni Yetiképző Általános Iskola teljes jogú padbavalói, akiknek joga van tanórákra járni, a náluk idősebb tanulókat rabszolgaként kiszolgálni, kirúgatni magukat vagy egyszerűen és simán kinyiffanni.

Nem csoda, ha ennyi szenvedés és viszontagság közepette az ifjú Odakynn Száljjfokkert többször is megkísérti a mutogatós és kissé pedofil hajlamú Lord Sziszifusz, vagyis a Turbó Sötét Oldala, amiről időközben kiderül, hogy nem is fekete, hanem csak egyszerűen zöldebb, mint a szomszéd tehene.

Nem tudom, hogy meddig lehet még fokozni a hülyeséget. Már a korábbi részek is rettenetesen fárasztóak voltak, de ez eddig überel mindent. Ebben már sajnos elég gyakoriak a durva és vulgáris megmozdulások, amik az én szememben nem feltétlenül számítanak jó pontnak. Bár lehet, hogy csak nem vagyok hozzászokva.
Mindenesetre annyira lezsibbadtam „A Turbó Sötét Oldalától”, hogy most egy ideig biztosan nem fogok efféle könyvet olvasás céljából a kezembe venni. Pedig ott virít a könyvespolcon a sorozat negyedik kötete. Nos, azt hiszem, egy ideig még várhat.

Cherubion Könyvkiadó (2001)
Ára: 998,– Ft


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?id=830]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához