LFG.HU

auer
ismertetőCimkek

A Warhammer 40.000 Univerzum legújabb tagja kalandos utat járt be idáig. Eredetileg 2011 őszén jelent volna meg, mint a Dark Heresy egyik kiegészítője, viszont idén áprilisban a kiadó önálló játékká sorolta át. A teljes verzió még nem jelent meg, csupán egy béta, mint a cím is mutatja, de átfogó képet kaphatunk arról, mi vár ránk. Mindenképp tisztelendő a fejlesztők részéről, hogy a nagyközönség bevonásával akarják tovább finomítani a játékot – még ha ez 20$-ba is kerül kiadványonként.

Maga a könyv is rövidebb a megszokott alapkönyvekhez képest, a tartalomjegyzéket bogarászva feltűnik, hogy kimaradtak a világbemutató fejezetek, itt most csak a játéktechnikára koncentrálnak.

A könyv a címéből adódóan a Birodalmi Gárda tagjait mutatja be, sok elem ismerős lehet a terepasztalos seregkönyvek leírásából.

Az első fejezet a játékmechanikát tárgyalja ki. A szabályrendszer a Dark Heresy-re (továbbiakban DH) épül, viszont minden kiadvány finomított rajta, és tovább vitte a tapasztalatokat a következő kiadványba, ez itt sincs másképp.

A skill rendszer a Black Crusade rendszerét vitte tovább, a sikeres skill próba itt is sikerszintet ér, és minden további 10% ehhez járul hozzá. A skill-ek +30-ig mennek. A sorspontok működése a DH-t másolja. Minden megszokott apróság itt kap helyet – mozgás, fény, gravitáció, környezet stb…

A második fejezet már érdekesebb. A Regiment készítése kerül bemutatásra. A Regiment az, aminek a neve is mutatja, egy azonos helyről érkező, egy időben besorozott katonákból álló hadsereg. Például a sokak által ismert Tanithi Egyes. A Regiment adja a hátteret, amin belül a Szakasz (Squad) tagjai – azaz a parti tevékenykedik. A Regiment felel meg a régebbi könyvek Background-jának, eszerint járnak az induló főértékek, skill-ek, talent-ek, különleges képességek és az induló felszerelés.

A Regimentet lehetőség van megalkotni, vagy választani a felsoroltak közül. Mindegyik előre kidolgozott az ismertebb alakulatok közé tartozik, rövidben bemutatja a világot és annak katonáit. Várhatóan bővül a továbbiakban, ha máshogy nem, a kiegészítőkben. Az alábbiak érhetőek el:

 • Cadian Shock troops – az egyik legismertebb erő. Kis mese Cadia-ról, az innen érkező katonák a Káosz ellenfelei. Ami érdekes, az az, hogy a felszerelést a fejlesztők szépen felsorolták a lézer puskától kezdve a gránátokon, hálózsákon, kulacson át a dögcéduláig, mindazt amire szükség lehet. Ez közös minden egységnél. Egy innen induló Szakasz egy Kiméra csapatszállítóval kezd. Nem rossz kezdet – ezt kompenzálja más Szakaszok viszonylag gyengébb felszereltsége, de jobb induló képzettség csomagja.
 • Catachan Jungle Fighters – ahogy nevük is mutatja dzsungel harcosok, nyomkövetők, könnyűgyalogság. A képzettségeik is erre vannak kihegyezve (Survival, Navigate (surface)). Ők lézer karabéllyal és egy kicsit könnyebb felszereléssel rendelkeznek, mint cadiai társaik
 • Death Korps of Krieg. Krieg egy érdekes világ, ötszáz éve egy lázadás alatt egy lojális parancsnok úgy döntött, keményebb eszközökkel veri le az ellenállást, és atomtölteteket vetett be. A bolygó azóta egy War World, háborús világ, futóárkokkal, földalatti komplexumokkal. Ebből adódóan mindenre elszánt, halálra vágyó harcosokat termel ki magából. Soha vissza nem forduló, szívós, harcedzett veteránok, az ehhez szükséges felszereléssel és kiképzéssel.
 • Elysian Drop Troops. Ejtőernyősök, kommandósok. Ez mindent elmond róluk. Induló felszerelésük egy sörétes puska.
 • Maccabian Janissaries. A Calixis szektor szentélyvilágáról származó elit fanatikus haderő, díszes páncélzatban.
 • Mordian Iron Guard. Mordian egy kicsi, de sűrűn lakott bolyvilág. Otthon rendfenntartóként és véderőként működnek, belőlük válogatják ki a gárdistákat. Sorkatonák, nem a rejtőzést, hanem a frontális támadást kedvelik. Pisztollyal indulnak, viszont egy Leman Russ harci tank is jár mellé – persze szakaszonként. Ők a harckocsizók.
 • Tallarn Desert Raiders. Tallarnt a Hórusz lázadás alatt pusztították el az áruló Iron Warrior-ok. Viszont, amikor leszálltak, a túlélő helyiek gerilla harcmodorral álltak ellen. Hasonlóak, mint a Dűnéből a fremenek, persze járművekkel és/vagy hátasokkal. Felderítők és előőrs. Induló felszerelésük lézerpuska és a szokásos dolgok.
 • Vostroyan Firstborn. A Hórusz eretnekség alatt nem küldtek katonákat, mondván az ipari termelés fontosabb. Azóta viszont minden család elsőszülöttje csatlakozik a Gárdához. Világuk egy fagyos gyárvilág, így jól el vannak látva felszereléssel.

 

Ezek voltak a kész hátterek, most nyílik lehetőség saját háttér alkotására. Minden Regiment 12 pontból épül fel. Első lépés a szülőbolygó kiválasztása 1-3 pontért. Más könyvekből ismerős Nemestől Bolyvilágon át Erődvilágig minden. Nyolc közül választhatunk.

Második a parancsnok személye 1-2 pontért. Egy személyiségjegyet adhatunk neki úgy mint: flegma, melankolikus, paranoiás. Ezek mindegyike egy talentet vagy skill-t biztosít.

Kiképzés és módszerek, 2-4 pontért. Mire van kiképezve a Regiment. Páncélosok négy pont sorkatonák 2 pont, minden más a kettő között. Mindegyik főérték bónuszokat/mínuszokat ad, skilleket, talenteket, és az induló felszerelést módosítja. A Hunter Killer típusú Regiment például Sentinel lépegetővel vagy Hellhound tankkal indul.

A módszerek 2-4 pont. Példák: mindent túlélő egységek, fegyelmezettek vagy mesterlövészek. Talant-et, skill-t, vagy hajlamot (aptitude lásd később) adnak.

Különleges felszerelések 2-3 pont. Harci drogok, implantátumok, robbanóanyag. Minden Regimentnek van induló felszerelése, amiket ez és a korábbi választások módosítanak. Megnyugtatok mindenkit, a Birodalmi gyalogos felemelkedéséről c. kötet senkitől sem fog hiányozni!

Van további 30 másik pont a felszerelés egyedivé tételére, a fegyverek cseréjére, jobb minőségűvé tételére (10 pont), új felszerelések, kiegészítők vásárlására, mint például óra (2), éjjellátó (15) vagy Very Rare gyakoriságú tárgy (20).

Pár kérdés amivel sikerül a Regimentet belehelyezni a világba: honnan jöttek, mi a nevük, ki a parancsnok, miben hisznek és hasonlók. Elvileg minden csapat (Szakasz) egy Regimentből jön, tehát azonos alakulat tagja. Persze minimális mesélői munkával lehet keverni is tagokat – habár a Birodalmi Gárda merev szerkezetében a keveredés csak különleges alkalmakkor fordulhat elő.

A harmadik fejezet a karakteralkotást mutatja be. Miután megvan a Regiment, a megszokott kilenc főérték kidobása a szokott módon zajlik, 20-as alapértékről indulva.

Ez után kell kiválasztani a specializációt. Ez két fajta lehet: Gárdista és Támogató. Mind a két specializáció további szerepekre bomlik le. Mindegyik szerep további módosítókat kaphat a főértékére, skill-eket, talent-eket, hajlamot, felszerelést, és itt kerül kidobásra az életerő is. Minden ilyen szerepkör vehet csak rá jellemző Comrade Advance-okat. Ezek a Bajtárs (lásd később) segítségével végrehajtható akciók. Minden szerephez tartozik egy tábla a hozzá ajánlott skill-ekkel és talent-ekkel, illetve módosított főérték növeléssel. Kedves figyelmesség volt, hogy a táblázatban odaírtak az adott skill vagy talent oldalszámát.

A gárdistán belüli szerepek:

 • Nehézfegyveres. A neve mindent elárul, bolterrel vagy rakétavetővel indul. Advance nála, hogy képes az újratöltés idejét megosztani a Bajtársával, vagy a sorozatoknál kitámaszthatja.
 • Medic – orvos, felcser. Ugyancsak magáért beszél a név. Képes a Bajtársán keresztül gyógyítani, vagy befogni kisegítő munkára hosszabb kezelések alatt.
 • Operator – gépkezelő, sofőr. Amíg vezet, képes a Bajtárs által kezelt ágyúval lőni, vagy rávenni Bajtársát az esetleges tűz eloltására.
 • Sergeant – őrmester. Képes rádión keresztül tartani a kapcsolatot a Bajtársakkal. Irányíthat fedezettüzet, koncentrálhatja a tüzet, kihozhatja a többieket a félelem vagy zárótűz hatása alól.
 • Weapon specialist – fegyverspecialista. Lángszóróval vagy meltagunnal indul. Bajtárs segítségével gyorsabban vált fegyvert, vagy ha a Bajtárs is besegít, akkor a támadása zárótűznek minősül.

Támogató szerepek:

 • Komisszár, a csapatok harci moráljának fenntartásáért felelős. Nem kap Bajtársat. Képes félelmet kiváltani a katonáiból, vagy kivégzéssel motiválni őket. Elmaradhatatlan kelléke a lánckard és a bolt pisztoly.
 • Ministorum Priest. Pap, aki a katonák lelki üdvéért felel, természetesen lángszóróval. Righteous Fury-val bónusz sorspontot adhat egy játékosnak, vagy a Bajtárs litániájával újra lehet dobni következő körben a sebzést.
 • Ogryn. Nagy buta erős izmos buta… ja, ez már volt. Szóval az, akit az első sorba küldenek. A rájuk jellemző ripper gun-t kapják, és sok életerőpontot, mert -15 intelligenciával nem mindig jut eszükbe kitérni. Kezük mérete miatt képtelenek használni azokat a fegyvereket, amik nem rendelkeznek az Ogryn-biztos tulajdonsággal, és kerülik a zárt, sötét helyeket, mert ott sötét van. Kicsit nehezebben sérülnek (van egy új sérülési állapotuk a lightly wounded felett, de ez a felvehető Hardy talent mellett feleslegesnek tűnik), valamint rendkívül hűségesek, így ha valaki üt egy játékost a közelükben, akkor ők is tombolva beszállnak a harcba.
 • Ratling – patkányszerzet. Mesterlövészek. Bajtársuk helyettük végzi a célzást, vagy a Bajtárs lövése eltereli a célpont figyelmét, aki nem tud kitérni.
 • Szankcionált pszi. Neve mindent elmond. Mivel néha jobban tart a társaitól, mint az ellenségtől, ezért az elrontott pszi próbákat követő mellékhatást kis életerő mínuszért újradobhatja. A Bajtársa a testével is képes védeni, kivéve a dupla dobások (33, 55) ellen.
 • Storm Trooper – rohamosztagos, a Gárda elit egysége, a komisszárhoz hasonlóan nem rendelkezik bajtárssal. Egyfajta mentor szerepet lát el. Játékülésenként egyszer képes egy skill-t kiterjeszteni az egész Szakaszra, vagy bevállalni egy olyan találatot, ami mást megölne.
 • Tech-pap – mint ahogy már megszokhattuk a korábbi játékokból. Bajtárs helyett egy szervitor áll a rendelkezésére, aki segíthet neki a javításban, vagy távolból javíthat rajta keresztül.

A szerepeket egy táblázat követi a sors pontokról: 1-3 db lehet. A gárdisták 600 induló xp-vel, kezdenek, a támogatók 300-al.

Hajlam. Ez egyfajta személyiségjegynek fogható fel. Az eddigi választások (Regiment, szerep) alapján kerülnek összeállításra, olyan dolgokat reprezentálnak, amikre a játékosnak hajlama van, így könnyebben tud megtanulni. Minden skill, talent, főérték két ilyen hajlamra épít. Ezek lehetnek főérték alapúak, vagy jellegzetességek, mint támadó, védő, ravasz, pszi, tech stb… Ha ez a két hajlam egyezik a tanulni kívánt dolognál felsorolttal, akkor nagyon olcsó, ha egy egyezik, akkor kicsi kedvezmény, ha egyik se akkor pedig drága. A talent-ek ezen felül még egyre dráguló hasábokba is vannak rendezve – hasonlóan a BC-hez.

Jobban megnézve, ez a BC rendszerének továbbfejlesztése, amit ott istenekkel oldottak meg, itt a hajlamok foglalnak egységbe. Személy szerint így első ránézésre a régi rank alapú rendszer szimpatikusabb volt. Nem nagyon lehet látni a visszatartó tényezőt, ami túlzott min-maxolás felé vezet.

Viselkedés – felsoroltak egy táblázatba pár tucat viselkedésmintát, ebből lehet dobni vagy választani ízlés szerint.

Bajtárs. Minden játékos egy tapasztalt gárdista (elvileg) aki kap maga mellé friss húst – ez a Comrade, a Bajtárs. Ő egy NJK a játékos irányítása alatt. Van neve és viselkedése. Későbbi fejezetben kitérek rá jobban – egyfajta kvázi fegyverhordozó NJK, aki ott van, ha kell, de őt nem ütik, ha nem muszáj, mert ti vagytok a JK-k. Ismerős, nem?

A negyedik fejezet a skill-ekkel foglalkozik. Újra próbálkoztak a tárgykészítéssel, de ez nagyon nem megy az FFG-s fiúknak, van még mit gyakorolni. Adott számú sikert kell elérni és kidobni mennyi idő, és adott képzettséggel adott típusú tárgyat lehet csinálni. Ez azért még nagyon triviális.

A skill-ek a BC összevontabb skill-jeit követik. Pár dolgot szétbontottak: újra van pl. külön Tech-use és  Security. Nagyon szimpatikus, hogy minden skill-hez írtak egy táblázatot +30-tól -30-ig hogy mire, milyen módosító jár szerintük. Kezdőbb mesélőknek hasznos.

Az ötödik fejezet a Talent-ek és trait-ek. Nincs sok talent, kicsit több mint a DH-ben. Ennél többet nem érdemes róluk írni.

A hatodik fejezet a felszerelés. Beszerzéskor itt sem pénz dominál, hanem a Logisztika érték. Ez 10-ről indul, csapatszinten egységes. 30 egy szakaszparancsnoké és 120 egy Keresztes hadjárat Haduráé. Ez persze szép lassan nő a sikeres küldetések után (maximum 5-el), persze csökkenhet is. Ha kell valami felszerelés, d100-al ez alá kell dobni, módosítja az elérhetőség, minőség és a csatatér. Hasonló a Rogue Trader rendszeréhez, annál kicsit bonyolultabb. Ugye a több jobb, tehát, ha egy embernek kell egy bolter, azt nem éri meg beszerezni. De ha 60 kell egy veterán hadosztálynak, akik a végső csapást akarják mérni, akkor expressz érkezik. Szóval, függ attól hogy hány katonának, akik mióta vannak a fronton, mennyire aktív szolgálatban és hogy nyerésre áll-e a harc. Ez mindenképp megköveteli a mesélőtől, hogy a kampány helyszínét alaposabban dolgozza ki.

Persze Commerce képzettséggel meg lehet olajozni a gépezetet, vagy csereberélni a felesleges dolgokat. Persze ez az Istencsászár hű szolgái ellen való, akik mindig tudják, hogy a bakának mi kell – szóval gyorsan a komisszár elé kerülhet, ha úgy adódik.

Az alapfelszerelés mindig jár, tehát azt a katonák mindig fel tudják tölteni – és persze fel is kell, mivel, ha ellenőrzés lesz, és valami hiányzik… Viszont minden küldetés előtt lehetőség van egy szabvány küldetés csomagot igényelni – mindazt, amire szükség lehet a feladat során. Erre is vannak szép módosítók. Ha nagyon elrontják a próbát, az alap felszerelésüket sem kapják meg, viszont ha jók, akkor bizony lehet, hogy tíz karton cigaretta is az ölükbe pottyan anélkül, hogy bárki tudna róla. Kicsit megszínesíti a játékot, de szerintem túl könnyen tud kabaréba fordulni.

Ezt követi a fegyverek tulajdonsága, az eddig megjelent könyvekből van összeollózva. A fegyverlista se különb, pár új variánst látunk, de az unalomig ismert Las, SP, Bolt, Flame … fegyverek kapnak helyet. Talán a járműre szerelhető pár ágyú a kivétel. Szokásos gránátok, pár egzotikus fegyver, szabvány közelharci fegyverek. Következnek a fentiek feljavítására szolgáló fejlesztések, kimondottan új itt sincs. Mivel béta könyv, lehet, hogy a teljes bővebb lesz, de nem hiszem. Fegyver egyedivé tétel, hogy jobban lehessen használni, súlycsökkentés, egyedi markolat és hasonlók. Lőszerek és különleges lőszerek ugyancsak az ismert fajtából. Tüzérségi lőszerek a jármű fegyverekhez, pár kellemes meglepetés: anti-tank, infernó, füst.

Páncélok – energiapáncélok nincsenek, energiapajzsok ugyancsak ollózva. Ruházat, drogok, eszközök, a szokásos dolgok, egy-két újdonsággal. Implantátumok a szokott formából.

Járművek. A RT-es Into the Strom fejezete kibővítve. Példajárművek, mindegyikhez több fegyverzet konfiguráció:  Leman Russ tank variánsok, Kiméra, Basilisk, Hellhound, Sentinel, Baneblade.

A hetedik fejezet a pszi erőkkel foglalkozik. Szokásos tálalás, három erőszint (Fettered, Unfettered, Push). Megidézés Willpower plusz Psy Rating-szer 5, %-dobásos megidézés. Ugyanúgy van balsiker táblázat, hasonlóan vicces mellékhatásokkal. Főbb iskolák: Biomancy – testátalakítás, Divination – jóslás, Pyromancy – tűz, Telekinézis, Telepátia. Az iskolák nagyjából fele-fele arányban tartalmaznak régi-új erőket. A DH-s „táp” erők (holokauszt, gyógyítás, pszi penge) nem kerültek bele.

A nyolcadik fejezet a harcrendszer. Szokott megoldások, szokott szabályok. A sorozatlövés továbbra is mínusz, a többszörös közelharci támadás sorozatlövésként működik. A Righteous Fury (max. sebzés kidobása kockán) 1d5 kritikus hatást okoz, és az NJK-k is tudják minden további nélkül használni, de a KM fenntarthatja ezt csak a keményebb ellenfeleknek. A harcrendszer, sérülések lényegében változatlanok.

Itt kerül sor a Bajtársak kifejtésére is. Ők, mint korábban említettem, a fegyverhordozók, akik ott vannak, ha kellenek, de mindig hátralépnek hogy a „hős” JK-k cselekedhessenek. Minden játékosnak jár egy ilyen Bajtárs alapból (kivétel Komisszár és a Strom trooper). Ugyanúgy van egy teljes vagy két fél cselekedete, viszont nincs reakciója. Van a DW-ból ismert kohézió helyi megfelelője, amíg egymás közelében vannak (5m) addig él a kohézió, és tudja használni a Bajtársát. A Bajtársat Paranccsal (Order) lehet utasítani, az őrmester pedig minden Bajtársat tud egyik Advance-ával. Pár rövid ilyen utasítás van: mozgás, sortűz – pluszt ad játékos lövéséhez, ellenfél megkerülése – plusz közelharcban, fedezékbe – nagyobb a Bajtárs túlélési esélye.

Mint látszik, a Bajtárs egy meta szereplő, nincsenek konkrét értékei, cselekedetei segítik a játékost, de nem rá támaszkodik. A Bajtársat a játékost célzó duplás dobások (11, 44) találják el. Ilyen esetben sérült lesz, ha még egyszer eltalálják, akkor halott, persze a mesélő belátása szerint. Meg is lehet őt gyógyítani, ha szükséges.

Itt van a járműszabályzat is. Jármű mozgás típusok, akciók. Kicsit hasonlít a RT űrcsatára (Hit&Run, Ram), persze egyszerűbb és kevesebb tényező. Harc a járművekkel, találat helye, sebzés, manőverezés, minden, ami ide kell. A már megszokott rendszerbe illeszkedik. Újítás, hogy van külön kritikus találat a meghajtórendszernek, fegyvereknek, törzsnek, toronynak. Kibővített javítási rendszer, nem csak egy Tech-use és kész, hanem van, ahol Trade (technomat) másol Trade (armourer) kell. Mindenképp jó ötlet így első átfutásra, ad egy kis ízt a játéknak. 13 különböző sérülésállapot van, főként kritikus sebzésből érhetőek el.

A kilencedik fejezet a mesélés. XP osztás és medál osztás. Ez utóbbi ide illő, ötletes dolog, megtudhatjuk, hogy a Bíbor medált akkor adják, ha kritikus sebbel is tovább öli a Birodalom ellenségeit (hm, vajon honnan jöhetett az ötlet?) és minden harcban biztosít egy ideiglenes seb pontot. A szárnyas koponya kiváló vezetőkészségért jár, és +10 Commandot ad. Van birodalmi és hadjárati kitüntetés is, összesen tíz darab, illetve tanácsok mesélőnek, továbbiak elkészítésére.

Küldetés rendszer. Természetesen a DW óta kikerülhetetlen része a játéktechnikának a küldetés rendszer a maga elsődleges, másodlagos és harmadlagos céljaival. A küldetésnek van célja (felderítés, támadás, kíséret) és komplikációja (baráti tűz, rossz hírszerzés).

A kampányok már egy fokkal e felett állnak, ezek egy komplett csatát szimulálnak. A RT Endeavour rendszeréhez tudnám hasonlítani. Kapunk pár példát: bolygó megszállás, planetáris védelem.

Kitér a könyv a csatákra, viszont két oldal ehhez édeskevés (reméljük, későbbi kiadványok ezt tágítják).

A tizedik fejezet az NJK-k és ellenfelek. A horda szabály kimaradt, pedig hasznos, nem azon a két oldalon kellett volna spórolni. Megjelennek a kezelők (handler), akik követőket (minions) irányítanak.

Kapunk káosz katonákat közel és távolsági harcra, káosz pszit és követőit, mutánst, nagy mutánst és egy démont: egy Bloodlettert. Káosz járművekből a Blood Slaughter, a Defiler és a Soul grinder van itt.

A következő frakció a sötét eldák. Van gyalogosuk, harcosuk, szörny-mesterük (beast master) és számos követője. Járműveik a Helion Skyboard, a Reaver Jetbike, Venom, és a Raider.

Persze jönnek az elmaradhatatlan orkok is, skacok számos variációban, beosztottjaik (gretchin, squig) és a főnökeik. Járművel a Warbike, Warbuggy, Trukk, Battle wagon.

NJK-nál kapunk gárdistát, szervitort, ogrynt, ratlinget, rohamosztagost és komisszárt.

A tizenegyedik fejezet egy kalandmodul, a játékosnak orkokkal kell összemérniük az erejüket.

Mivel béta kiadvány, hiányoznak a világot bemutató részek. Pár elszórt információt találunk azért, a játék helyszíne a Spinward Front lesz. Ez a rész biztosan bővülni fog a teljes kiadásban, bemutatja a Birodalmat, a Gárdát, és a Frontot.

Összegzés: Érdekes. Keskeny a határvonal hogy új, jó játék, vagy pénzlehúzás. Mivel már egy szerepjáték rendszer negyedik finomított verziójáról beszélünk, ezért egyre nehezebb új, érdekes részeket beletenni, és ezért is látható a sok ismétlődés. Viszont a hangulatot megadja, akiknek bejön a gárdista téma, azok jól fognak szórakozni. A Bajtárs kicsit erőltetett koncepció, de van benne valami – habár, aki játszott, az tudja, hogy mindig az ilyeneket szokta az ember elfelejteni, hogy ott van vele. Kicsit kevésbé van jelen benne az az agyatlan gyilkolás, ami a DW-ot jellemezte. Például egy-egy felszerelés beszerzése köré is jó kalandokat lehet keríteni. Itt-ott mintha amolyan kegyetlen humor húzódna a háttérben: bajtársak bénázása, ogrynok, felszerelés beszerzése. Megfelelő parti esetén – kiemelem, mert fontos, az utcáról beesve ez a játék nem adja át a hangulatot – és jó mesélő vissza tudja adni a Gaunt regények élményét. Személy szerint a Dark Heresy és a Rouge Trader mögé tenném, a Black Crusade-dal egyenlő helyre.

Link: Only war topik az LFG.HU Fórumban


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához