LFG.HU

antiserver
ismertetőCimkek

Köszöntök mindenkit az LFG.HU társasjáték rovatának huszadik epizódjában. A mai részben a korábban bemutatott Carcassonne társasjátéknak egy kiegészítőjét, „A Torony” címre keresztelt csomagot fogom bemutatni. Ahogyan azt az alapjáték bemutatásánál is írtam, a Carcassonne „mindenki kedvence”, és ezt az állítást az egyes kiegészítők csak tovább erősítik. Nem kivétel ez alól a Torony sem, amely néhány új térképdarab mellett egy új, és rendkívül élvezetes plusz elemet hoz be a játék menetébe.

Ez a plusz játékelem pedig nem más, mint – a cím következtében nem túl meglepő módón – a toronyépítés bevezetése. A játékos cselekvési lehetősége ugyanis három új opcióval bővül a szokásos térképdarab lerakás után. Dönthet úgy, hogy egy követő lehelyezése helyett elkezd építeni egy tornyot egy olyan már lerakott térképmezőre, amelyre a megfelelő alapzat föl van rajzolva. A második lehetőség továbbá, hogy egy már megkezdett tornyot tovább építsen, új szintet emelve, illetve ha akarja, le is zárhatja azt egy követő ráhelyezésével, amely azonban a kis emberke végleges feláldozását és elvesztését jelenti a játék további részére.

Kevés szolga maradt - a tornyok katonái értik a dolgukat.

De mi értelme van mindennek? A tornyok lényegében olyan kis erődítményeket jelentenek a játékban, amelyekből egy-egy játékos portyákat indítva foglyul tudja ejteni játékostársa követőit. Egy szint felhúzásakor meg kell nézni, hogy hányadik „emeletet” húztuk föl. A toronytól aztán maximum ekkora távolságban lévő szomszédos mezők valamelyikéről (az átlós mezők nem számítanak szomszédosnak) levehetünk egy, az ellenfélhez tartozó követőt, és fogolyként magunk elé helyezhetjük. Egy torony bármeddig növelhető, ennek határt csak a játékosoknak kiosztott szintek száma szab határt, illetve az az előbb már említett lépés, amikor egy játékos egy követőjét föláldozva lezárja az építményt. A foglyokat természetesen vissza is lehet szerezni, amelyre két módszert kínál a játék. Az egyik lehetőség az, ha figuránkat visszavásároljuk ellenfelünktől. Ekkor az eredményjelző táblán hátra kell lépnünk 3 lépést, míg ellenfelünk 3-al előretolhatja az ő bábúját. Értelem szerűen ezzel nem célszerű élni, ha így túl nagy előre tesz szert játékostársunk velünk szemben. A másik opció az, ha mi is elfogjuk egy követőjét partnerünknek, ami egy túszcseréhez vezet, amelynek következtében mindkét játékos visszaszerzi elrabolt szolgáját.

A torony ura.

A Torony véleményem szerint egy kötelező kiegészítője a Carcassonne világának, számomra rendkívül kellemes irányba vitte el a játékmenetet, hiszen nem csupán annyiból áll, hogy egy-két plusz térképdarabot ad a játékosok kezébe. A fönt leírt toronyépítés bevezetése megtöri a néha kicsit monotonná váló, térképpakolós játékmenetet, és egy újfajta stratégia alkalmazását követeli meg. Ráadásul egy egészen pofás kis tartót is ad a játékosoknak, amelyben a játéktábla darabjait tudják tárolni, és ahonnan a saját körükben tudnak ezt követően húzni. Aki Carcassonne kiegészítő vásárlásán töri a fejét, azoknak mindenképpen ajánlom!

 

Értékelés:

Kivitelezés: 5 / 5

Szerepjáték elemek: 4 / 5

Játékmenet: 5 / 5

Szabályhiba mentesség: 5 / 5

Összesen: 19 / 20

Játékidő: 15-20 perc

 

1. rész – a doboz tartalma

2. rész – játékszabályok

3. rész – játék közben (Carcassonne alapjáték)


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához