LFG.HU

strato
ismertetőCimkek

Project Giana címképTalán az LFG idősebb tagjai közül néhányan emlékeznek még a The Great Giana Sisters nevű számítógépes játékra, amit a Rainbow Arts adott ki többek között Commodore 64-re és Amigára 1987-ben. A játékot többek között Armin Gessertnek köszönhetjük, aki hét évvel később megalapította azt a Spellbound Entertainmentet, ami a nagy sikerű Desperado sorozatot is készítette. Sajnos Gessert 2009-ben szívroham következtében elhunyt, és a Spellbound is lehúzta idén a rolót, de nem kell azért búsulásra adni a fejünket, mert a stáb nagy része pár hónapja megalapította a Black Forest Games nevű céget, ahol végre teljes egészében a maguk urai lehetnek.

Igyekeznek is kiadóktól függetlenül működni, így első játékukra a Kickstarteren kezdték el összegyűjteni a pénzt. A játék nem mást, mint a fentebb említett The Great Giana Sisters feldolgozása, mely egyelőre a Project Giana munkanéven fut.
Akik játszottak az eredetivel, azok mind tudják, de maguk a készítők is bevallják, hogy a Giana Sisters nem volt más, mint egy jól sikerült Super Mario Bros koppintás, amit a Nintendo végül teljesen jogosan be is tiltatott. (A krónika széljegyzetébe azért feljegyzem azt az érdekes fordulatot, hogy 2009-ben a Nintendo kiadta a játék DS kézi konzolra írt verzióját).

Project Giana Ingame 1

A szőke "Cute Giana" az álom sötétebbik oldalát kedveli...

Szóval készül az új Giana játék, sőt mi több, már olyan jól áll, hogy a hónap végén egy kétpályás demót is kipróbálhatunk majd. Akik nem találkoztak volna az eredetivel, azok mai szemmel nézve nem maradtak le sokról. Végső soron tényleg a Nintendo Marióját képezték le más platformokra, csak a főszereplő nem egy olasz vízvezeték szerelő, hanem egy álomvilágban ragadt holdkóros lány, aki nem teknősöket tesz el láb alól, hanem baglyokat és nagyra nőtt ízeltlábúakat.
Az új Project Giana viszont a képek és videók alapján már most nagyon hangulatos, és ha nem is teljesen újszerű, ügyesen pakolták bele össze más kortárs platformjátékokból azokat a játékelemeket, amik miatt egyedinek lehet mondani. Giana két énje az új játékban sokkal nagyobb szerepet kap, mint az elődben. Kettejük között a játék folyamán bármikor válthatunk majd, és mivel mindketten más képességekkel rendelkeznek, csak úgy tudunk majd minden gyémántot megszerezni és minden titkos platformot felfedezni a pályákon, ha aktívan váltogatunk is közöttük.
Az alábbi játékmenet videó egy pálya végigjátszását mutatja be. Érdemes megfigyelni a háttér és a zene változásait a váltásoknál:

Apropó, zene. Szerencsére az eredeti játék zeneszerzője, Chris Hülsbeck újra elfogadta a megtisztelő felkérést ugyanarra a posztra. Mivel Chris a Machinae Supremacy nevű rock bandájával majdnem minden fellépésen előadja a Giana Sisters dallamait is, ez talán nem jelent túl sok változást az életében.
Amíg a játékban Giana szőke hajú énjével ugrálunk az álomban, a már azóta sokszor feldolgozott eredeti dallam klasszikus változatát hallhatjuk, amikor viszont átváltunk a vörös hajú énre, aki a mézesmázos rémálomban ragadt, ugyanannak a dalnak a rockos verziója csendül fel.

Project Giana Ingame 2

...a vörös hajú "Punk Giana" inkább a cuki világban szeret tombolni.

Aki támogatni szeretné a játék elkészülését, annak érdemes 10 Dollárnál kezdenie az adakozást, mert ezért cserébe a játék egy digitális kópiáját biztosítják a fejlesztők, amint elkészülnek vele. A régi rajongóknak ennyit bőven megérhet a dolog, hiszen ezt az összeget egy másik szórakoztató médium valutájára átváltva mindössze néhány korsó sörről beszélhetünk csak.
Akit nem kötnek nosztalgikus emlékek (többek között törött QuickShot joystickokról :)) a játékhoz, az tekintse meg a Project Giana Kicstrater oldalán az infókat és a videókat, és döntsön az alapján. Szerintem egy igen látványos és játékmenetben ügyesen megcsavarintott platformerről van szó, ami a nosztalgia felhangjai nélkül is megállja a helyét a kategóriájában.

Akit érdekelnek a játék design- és technikai részletei, annak melegen ajánlom a következő oldal meglátogatását. Itt pedig a lustábbak helyben megtekinthetik a Project Giana Kickstrater videóját:

Egy utolsó érdekesség a játékkal kapcsolatban, hogy egy szintén a Kickstarteren a közelmúltban sikeres gyűjtést elkönyvelt új játékkonzolra is meg fog jelenni, ha Giana büdzséje eléri a 300 ezer Dollárt.
Az OUYA konzol fejlesztői egy tévére köthető, Andorid alapokon nyugvó, kompakt készüléket álmodtak meg, amelyhez szerénynek nem tűnő 1 millió Dollárt akartak összeszedni. Úgy tűnik, hogy az elképzeléseik másoknak is tetszettek, mert az auguszuts 9-i kasszazárásig majdnem 8,6 millió jött össze nekik, úgyhogy most van miből megvalósítani az álmaikat.
Remélem, hogy a Project Giana, ha nem is ugyanekkora sikerrel, de legalább a kért 150 ezerrel el tud majd rajtolni, és a Black Forest Games még sok jó játékot készít nekünk a jövőben.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához