LFG.HU

soloka
hírekCimkek

Mi is a Space Hulk? A legjobban talán a harmadik kiadás bevezetője ragadja meg ezen kitűnő játék alaphangulatát:

“A Space Hulk a Birodalom Űrgárdistái és a félelmetes Génorzók kétségbeesett harcának játéka. Az események helyszínéül egy ősi csillagközi hajó szolgál, a halálos összecsapást pedig csak az egyik fél élheti túl, hogy győzedelmeskedjen.” (Kapitány Dávid fordítása)

A játékban adott 5-10 emberi harcos (számuk küldetésenként változhat) akik feladata, hogy egy szűk folyosókból és pici kamrákból álló terepen előre haladva, általában valamilyen speciális célt elérjenek, például adatot töltsenek le a központi számítógépből, vagy mérgező gázzal teli tartályt hajítsanak a főventilátor lapátjai közé (afféle bogárirtó vegyszerezés). Az egyik játékos irányítja eme osztagot. Ellenfele (másik játékos) a génorzó kaptárt irányítja, ahonnan számolatlanul, végtelen támadási hullámokban ömlenek, az emberi vérre éhező, villámgyors génorzó harcosok.

A játék menete:

  1. A játékosok megállapodnak melyik küldetést játsszák. Együtt felrakják a folyosórészletekből, szobákból összeálló játéktáblát.
  2. Az űrgárdisták megjelölt pontokon hatolnak be az űrhajóba. A génorzó harcosok szintén a terep meghatározott pontjaiból kerülnek a játéktérre, de fontos megjegyezni, hogy amíg az idegen lények miden körben kapnak adott számú erősítést, addig az embereket irányító játékos csak annyi emberrel rendelkezhet amennyivel a játékot megkezdte.
  3. A játékosok felváltva lépnek. Mindig az űrgárdisták kezdenek, amikor befejezték a lépésüket, következik a génorzó játékos. Minden figurának véges számú akciópontja van hogy cselekedjen, amikor ezek a pontok elfogynak a figura nem léphet többet a körben.
  4. A játék addig tart amíg az összes Űrgárdistát le nem gyilkolják, vagy teljesülnek a küldetés céljai (adott számú Génorzó elpusztítása, adat letöltés, zsilip ajtók bezárásával a terület biztosítása).

Néhány jellemző akció pont költség:
lépés előre: 1 pont
lépés hátra: 2 pont
fordulás 90 fokkal : 1 pont
közelharci támadás: 1 pont
ajtó kinyitása: 1 pont
Űrgárdista gépkarabéllyal (storm bolter) lövés: 1 pont
Űrgárdista lángszóróval lövés: 2 pont

A játék csak hatoldalú dobókockákat használ.

Figurák néhány jellemzője:
Űrgárdista:
Egy körben 4 akció pont (és eleve nehezebben mozog pl. nem tud oldalazni)
Általában fel van szerelve valamilyen lőfegyverrel
Az alap storm bolter harci dobása: 2 kocka (ha bármelyiken 6-os az eredmény, az ellenfél halott)
Általános közelharci dobásértéke: 1 kocka (közelharcban akinek nagyobb a dobási eredménye, az győz)

Génorzó:
Egy körben 6 akció pont (és könnyebben mozog, pl. tud oldalazni, és egy lépés után ingyen fordulhat 90 fokot bármilyen irányban)
Csak közelharci támadást tehet
Közelharci dobásértéke: 3 kocka (a legnagyobb értékű dobása a végső dobási eredménye)

Mint látható az Űrgárdistáknak érdemes messziről lelőni az idegeneket, míg a Génorzóknak érdemes valahogy közelharcba férkőzniük és hatalmas számbeli fölényükkel legyűrni az ellenfelüket.
“A jó Űrgárdista játékos mindig készenlétbe tartja az embereit (őrszem pozíció), nehogy a félelmetes hatkarú idegenek meglepjék egy folyosó elágazásánál.”
“A jó Génorzó játékos összegyűjti harcosait, aztán hatalmas tömegben lerohanja miden irányból az ellenfelét és könyörtelenül széttépi.”

Néhány olyan játéktechnikai elem, ami színezi a játékot, vagy a stratégiai kombinációs szintjét emeli:
Az idegenek pontos száma rejtve van az Űrgárdisták előtt. Bár látják hogy a játékterepen merre mozognak (erre a játékban speciális “blip” mozgásérzékelő jelző van), a pontos erejüket, számukat csak akkor tudják meg amikor a közvetlen látóvonalukba kerülnek.
Az Űrgárdisták mindig legalább egy őrmesterrel indulnak harcolni, aki (amíg él) 1 kocka plusz akciópontot ad körönként a csapatának. Ezeket a plusz pontokat bármilyen leosztásban bármelyik figura (vagy figurák) elhasználhatja(ják) a kör során.

A társasjátékot pár éve újra kiadták (amit elkapkodtak a rajongók), egyébként figurákat külön is lehet venni, mert a Space Hulk a Warhammer 40 000 világában játszódik. 10 Terminator csatapáncélos Űrgárdista és 22 Génorzó kell hozzá.

Gyártói támogatottságára jellemző az, hogy bár hatalmas rajongó tábora van (keressétek a Google-ben a Space Hulk nevet), a GamesWorkshop még az ingyenesen letölthető pályaelemeket is leszedte a saját oldaláról, illetve letiltott minden olyan magánoldalt ami a játékkal foglalkozott. Mindezt azzal a megjegyzéssel, hogy sértik a játék újra kiadásából adódó üzleti érdekeket.
Mostanság viszont magának a gyártónak az oldalán sem lehet semmilyen információt találni.

Egy rajongó reakciója a GW üzletpolitikájára

A Space Hulk az egyszerű szabályrendszerével mindenkinek kedvence lehet, aki szereti a gyorsan pörgő akciókat (egy játék kb. 1 óra), de ugyanakkor szeretne egyszerre ötnél több figurát is látni a játékpályán.
Hangulatában a játék az Aliens c. film jobb jeleneteit idézi tehát ajánlom mindenkinek aki szereti az ilyen “Úristen a falakból jönnek elő !-Fedező tűűűz! – Vigyázz ! Mögötted ! Rohanj a kapcsolóhoz!” típusú felkiáltásokat.

A játékból természetesen készült elektronikus verzió is:
https://www.oldgames.sk/en/game/space-hulk/
A DOS alapú PC játék ingyen letölthető, ráadásul a beépített dosbox segítségével XP alatt is fut:

PC-re PS-re SATURN-ra:

A rajongói változat készitői visszatértek a 2d társasjáték feeling-hez:
https://www.gamewatcher.com/games/space-hulk

Újabban pedig mobiltelefonokon is hódit Android alkalmazásként.

Hasonló társasjátékok:
Earth Reborn
https://boardgamegeek.com/boardgame/73171/earth-reborn

Incursion
https://boardgamegeek.com/boardgame/40603/incursion

Jó játékot és szórakozást!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához