LFG.HU

Geger
ismertetőCimkek

Call Of Cthulhu: SecretsEzt a rövid, közel 50 oldalas modulgyűjteményt még 1997-ben adta ki a Chaosium. Négy darab, egy játékülés alatt lejátszható kalandot tartalmaz, modulonként 8-10 oldalon (plusz a végén szokásos módon a handoutokat). A kalandok nehézségét kezdő nyomozókra méretezték és elvileg a ’90-es években játszódnak, de igazából se a helyszíneknek, se a korszaknak nincs jelentősége, az utolsó kivételével mindegyik könnyedén átrakható a ’20-as évekbe. Az illusztrációk a Chaosiumtól megszokott minőséget képviselik, szinte minden jelentősebb NPC-ről beleraktak egy portrét, illetve vannak egész oldalas képek is. Nézzük szép sorjában a modulokat.

(Nyomozók ne olvassanak tovább !)

Closed Casket

Az egyik nyomozó levelet kap a nagynénjétől, hogy az unokatestvére meghalt egy autóbalesetben. A temetésén (amelyre meghívja a játékosokat) azonban kiderül, hogy a koporsó üres. A temetkezési vállalkozó nem tud semmiről, és a rendőrség is tehetetlennek tűnik. A nyomozókra vár a feladat, hogy felkutassák a halott rokon testét…

…aki nagyon is életben van, a halálát ő maga rendezte meg. Annak idején ugyanis ghoulok sarjaként látta meg a napvilágot, csak a temetőőr felesége (aki nővérként dolgozik a helyi kórházban) elcserélte a babát a nyomozó unokatestvérére. Miután felnőtt fejjel szembesül igazi származásával, eldönti, hogy visszatér az övéi közé. A temető személyzete, a helyi seriff és tulajdonképpen mindenki a modulban (a gyászoló anyát leszámítva, természetesen) egy, a temető alatt élő ghoulokat imádó szekta tagja, így a játékosok senkiben nem bízhatnak. Némi nyomozás után rá is bukkannak a “halott” rokonra, aki biztosítja a nyomozókat, hogy ők aztán nagyon békések, csak azt eszik meg, aki felkínálkozik nekik. Ily módon többféle megoldás is lehetséges a problémára, egyrészt kérdéses, hogy nekiesnek-e a ghouloknak (bár szerintem ez nem kérdés), illetve lényeges pont, hogy a tudomásukra jutott információk közül mit mondanak el a fiát gyászoló és a történtekre válaszokat kereső anyának. Egyébként a ghoulokkal történő konfrontáció elég káros hatással lehet a kezdő nyomozók egészségi állapotára, de a kiirtásukat célzó esetleges alternatív megoldások (katakombák felgyújtása, például) nincsenek leírva a modulban, így nem árt, ha ezeket végiggondolja a mesélő. Esetleg hasznos lehet egy térképet készíteni magáról a temetőről az alatta futó járatokkal együtt, ez ugyanis kimaradt a könyvből.

Összességében egy jól sikerült modul a Closed Casket, kezdő karaktereknek valóban ideális lehet, ráadásul sok más kalanddal ellentétben nem halmozza el a nyomozókat egy rakás mítoszos könyvvel, épp csak annyira lebben fel a fátyol az obskúrus dolgokról, amennyire az egy kezdő csapatnál ideális.

 

A Love in Need

Ez a történet egy fiúról szól, aki egy rejtélyes kórban szenved. Hogy ne haljon bele (ahogy előzőleg az apja is), az anyja néhány éve az azóta mostohaapává avanzsált “Hihetlen Kraygen” nevű varázsló közreműködésével elvégez egy-egy rituálét, ami emberáldozatot követel. Mivel a kicsiny család egy útszéli panziót vezet, ezért az áldozataik az itt megszálló vendégek közül kerülnek ki. A fiú, aki miatt az egész történik, persze semmit se tud a dologról, a munka piszkos részét teljes egészében az anyja (aki a varázsló mágiájának köszönhetően már közel sem olyan törékeny, mint egykor), illetve maga Kraygen végzi. Ő egyébként egy több száz éves idegen lény, aki kvázi szerelmes lett a fiú anyjába. Nem mellesleg úgy néz ki, mintha egy zs-kategóriás fantasy filmből érkezett volna, ráadásul egy olyan bőrsapkát visel, mint Anti bácsi a L’art pour l’art Társulatból.

A nyomozók a panziót érintő úton haladva karamboloznak egy autóval, aminek a sofőrje gyakorlatilag halott, és az áldozatokra leső család karmaiból szökött meg. Mivel a nyomozók kocsija is tropára megy, kénytelenek szállást keresni a környéken. Szerintetek hol fognak megszállni? A nyomozás során szövetségesre lelhetnek akár a helyi seriff, akár a panzió másik két (bár inkább csak az egyik) vendége személyében. A végső lökést a pincében elrejtett korábbi áldozatok hulláinak a megtalálása adja meg a varázslóval történő leszámoláshoz, aki nem riad vissza byakhee-k megidézésétől sem, illetve megpróbál lelépni a saját világába az anyával és a beteg fiával. Egyébként ebben az esetben is vissza fognak térni később a Földre, tehát a nyomozók vagy leszámolnak velük (és ezzel halálra ítélik a kisfiút, mivel így a betegség meg fogja ölni), vagy pedig hagyják, hogy tovább folytassák kétes üzelmeiket.

 

The Unsealed Room

Ez egy nagyon egyszerű elemekből felépített történet, ami tényleg csak maximum az újdonsült nyomozók Mítoszba történő beavatására használható fel. Egy okkultistát annak idején meglincselt a környező falu lakossága (élükön a seriffel), de most, évtizedek múltán az általa megidézett csillagvámpír még mindig a házában van. A nyomozók egy helyi legendák után kutató személy megkeresésére kerülnek bele a kalandba, majd némi nyomozás után (melynek során többek között a megvénült seriffet is meglátogatják a helyi nyugdíjas otthonban) annál a bizonyos “lezárt szobánál” kötnek kis, és remélhetőleg legyőzik az ott tanyázó csillagvámpírt. Nos, handoutokkal együtt hat oldalon nyilván nem lehet csodát alkotni (van még egy oldalnyi teljesen fölösleges térkép a végső helyszínként szolgáló házról), de az ehhez hasonló moduloknak én őszintén szólva nem sok értelmét látom. Ha az ember megnézi az alapkönyvben a csillagvámpírt, akkor nagyjából öt percbe telik egy ilyen kaland megalkotása, annyira alapvető elemekből van felépítve. Persze újszülöttnek minden vicc új, tehát ha így nézzük, abszolút kezdők számára végül is hasznos lehet. Mindenesetre én ezt a modult találtam minden szempontból a leggyengébbnek a gyűjteményben.

 

A Cult of One

Egy Nyarlathotep-hívő kultista halhatatlanná akar válni, ezért a szerveit egy befolyása alá vont helyi orvos közreműködésével “odaajándékozza” négy különböző embernek, akiknek a teste felett a sikeres transzplantációt követően át tudja venni az irányítást. Ez a kórházban némi bonyodalmat okoz, mivel a szívtranszplantált, köztiszteletben álló 57 éves Ralph Morgan (az ő lánya keresi fel a nyomozókat az apja körüli furcsaságok miatt) elrabol egy új hasnyálmirigyet kapott kislányt, aki egyáltalán nem tiltakozik sem ez, sem pedig az éppen nála látogatóban lévő apja öntudatlan állapotba helyezése ellen. A nyomozók transzplantációt végző orvos után kutatva szép lassan eljuthatnak a harmadik áldozathoz (egy művész, aki a szokottnál nagyobb akaraterővel rendelkezik, így többé-kevésbé meg tudja őrizni az uralmát saját teste felett), majd a végső konfrontáció során le kell győzniük a negyedik áldozatot (egy őrült gyilkos) és néhány külső világokból megidézett csúnyaságot. A modul végkimenetele nagyban függ attól, hogy az egyébként ártatlan áldozatok közül ki az, akit a nyomozók életben hagynak, mivel az okkultista befolyása a táskában hordozott agya megsemmisítése után megszűnik áldozatai fölött, és a halálukat valószínűleg nem fogja annyiban hagyni a rendőrség (nem is beszélve a SAN-veszteségről). Ez egyedül a negyedikként feltűnő őrült áldozatra nem igaz.

A négy modulból messze ez a legkeményebb mind a harcok terén, mind egyéb szempontból, úgyhogy emiatt meggondolandó, hogy ajánlható-e legelső CoC-modulnak.

Összességében elégedett vagyok a kiadvánnyal, a négy kalandból három teljesen jó, és végső soron a negyedik is használható. Ilyen rövid modulokat szerintem úgy van értelme készíteni, hogy valami egyszerű, de frappáns ötleten alapulnak, ez pedig a négyből háromra teljesen igaz. Ráadásul a nyomozóknak morális döntéseket is kell hozniuk, ami nagyban színesíti a játékot. Aki nem tudja, hogy melyik modullal vezesse be a friss nyomozókat Lovecraft világába, annak bátran ajánlom ezt a gyűjteményt.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához