LFG.HU

taverna
Geger
mesélőknekCimkek

A Miskatonic-völgyben játszódó modulgyűjtemények sorozatának egyik elfeledett darabja a ’98-ban megjelent, 78 oldalas Dead Reckonings. A három kaland közül kettő kiváló, ráadásul azóta nem is lett után nyomva a kiadvány (és más könyvekben sem jelentették meg az ebben található modulokat), ezért mindenképp érdemes pár szót szólni róla.

Természetesen mindhárom kaland a húszas években játszódik. Az illusztrációk tetszetősek, bár kicsit hiányoltam a szokásos NPC portrékat. Szerencsére ezért kárpótolnak a különösen hangulatosra sikeredett egész oldalas képek.

(Nyomozók ne olvassanak tovább !)

 

Dust to Dust

Az arkhami temetőben és a környező településeken furcsa dolgok zajlanak. Ismeretlen tettesek  minden látszólagos koncepciót nélkülözve kihantolják a sírokat, és elrabolják a hullákat. A meggyalázott sírok száma egyre nő, ráadásul egy furcsa, félkarú csavargó is feltűnik a környéken. A  nyomozók egyik régi barátjának holttestét is elrabolják, így beindul a hajsza a rejtélyes sírrablók után.

A modul Lovecraft klasszikus Charles Dexter Ward esete című írásán alapszik. Egy Michael Felder nevű alkoholista hirtelen dühében megölte szeretett feleségét, és megpróbálja feltámasztani az említett novellában szereplő porok segítségével. A neje felélesztése előtt teszteli a módszert, amihez persze hullák kellenek. Ezek beszerzésével néhány helyi bűnözőt bíz meg. A már említett félkarú csavargó (sok más torz kreatúrával egyetemben) egy félresikerült kísérlet eredménye. Felder úgy kerül a nyomozók látószögébe, hogy nyilván csak úgy tudja feltámasztani a feleségét, ha előtte kihantolja, így a játékosok minden bizonnyal meg fogják látogatni a többi elrabolt test élő hozzátartozóival egyetemben. Mindeközben egyre nő a kirabolt sírok száma, ráadásul a csavargó is elkezdi terrorizálni a környéket (a leszakadt karjával egyetemben). A rendőrség persze tehetetlen. A nyomok végül Felder házához vezetnek, ahol a porokból előhívott szörnyszülöttek legyőzése után a nyomozók tanúi lesznek, ahogy Felder feltámasztja hőn szeretett feleségét. Ő ennek nem nagyon örül, de hogy mi lesz Felder sorsa (engedik-e a nyomozók, hogy őrült neje végezzen vele), az már a játékosokon múlik.

A modul nagy erőssége, hogy gyakorlatilag az összes Arkham-környéki települést be kell járni a végigjátszása során, így nagyon jó kezdő kaland lehet a környéken letelepedni szándékozó nyomozóknak. Nehéznek sem nevezném, egyedül a Felder-ház pincéjében tenyésző iszonyat elpusztítása okozhat némi bonyodalmat, de azzal meg nem kell szemtől-szemben megküzdeni. Az talán zavarhat egyeseket, hogy lépten-nyomon a Arkhamot bemutató Chaosium-kiadványra hivatkozik az író, de aki a környéken akar játszani, az valószínűleg úgyis beszerezte azt a könyvet még a Dead Reckonings előtt. A kaland által érintett településekről csak a legfontosabb információk vannak leírva (plusz egy térkép a megyéről). Kivételt képez ez alól a végső leszámolás helyszínéül szolgáló Martin’s Beach, amit részletesen taglal az író (egyébként a kingsportos kiadványban meg erre a modulgyűjteményre hivatkoznak, ha többet akarunk megtudni a településről). Ez a falu egyébként Lovecraft Sonia H. Greene-nel közösen írt Rettenet a tengerparton című írásából lehet ismerős.

A félkarú csavargó és a hullarablók eliminálása nincs különösebben részletezve, csak az általuk elkövetett bűntettek időpontját, leírását tartalmazza a modul, az már a nyomozókon múlik, hogy mikor és hol kapják el őket. Ahogy eszkalálódnak az események, a nyomozók egyébként rejtélyes telefonhívást kapnak eltűnt (és elméletileg halott) barátjuktól, akinek nem mindennapi maradványaira később rá is bukkanhatnak a Felder-ház környékén.

Összességében ez egy nagyon jól sikerült modul, ahogy írtam, kezdőknek sem okozhat nehézséget. Két dolgot találtam kissé átgondolatlannak benne: amikor a nyomozók először a Felder-házhoz mennek, gyanús hangokat hallhatnak a pincéből. Na most lehet, hogy én vagyok a hülye, de ezek után az én játékosaim (különösen úgy, hogy más nyom nem nagyon van a kihantolt sírokat leszámítva) el nem mozdulnának a ház mellől anélkül, hogy utána járnának, mi folyik ott. Ez csak azért bajos, mert a kaland eseményeinek fele még be sem következett ekkor. Továbbá a modul végén elosztandó SAN-pontokkal kapcsolatban is gondjaim vannak. Miért kapnak pontot a nyomozók, ha elmegyógyintézetbe záratnak egy feltámasztott embert, és miért kell levonni tőlük, ha visszaküldik oda, ahonnan jött?

Persze ezeket könnyen meg lehet változtatni, így a modul lejátszása nagyon élvezetes lehet, szerintem ez a gyűjtemény legjobban sikerült darabja.

 

Dark Rivals

A játékosok egy kultisták és ghoulok közötti “háborúba” csöppennek Arkham városában. Eredetileg egy gyilkosság (többé-kevésbé) ártatlan gyanúsítottja tisztára mosása a nyomozók feladata, amelynek következtében a ghoulok, majd a kultisták célpontjává válnak. Van itt minden: titkos találkozó a helyi szeméttelepen a ghoulokkal, robbantás, majd a kultisták megpróbálják rájuk kenni bizonyos ghoulok meggyilkolását, mindeközben rejtélyes üzenteket küldözgetnek, végül pedig a végső leszámolás egy omladozó színházban. Nekem nem igazán tetszett ez a modul, aminek két oka van: az alapötlet nem lenne rossz, de sajnos a nyomozóknak nincs lehetőségük úgy igazán a maguk kezébe venni a történések irányítását, végig csak sodródnak az eseményekkel. A másik meg, hogy ezek a klánba szerveződő, csöves külsejű ghoulok szerintem abszolút nem illenek Lovecraft világába. Végig olyan érzésem volt, hogy sokkal élvezetesebb lenne az egész, ha mondjuk a Sötétség Világán járnánk. Persze ez csak az én véleményem, nem mondom, hogy használhatatlan a modul, másnak lehet, hogy pont azok miatt fog tetszeni, amik miatt nekem nem jött be.

 

Behold the Mother

A modul a Dunwichben élő Hetfield család tragikus történetét meséli el (Metallica-rajongó játékosok esetén javasolt a név lecserélése). Hilary, az őrült anya Shub-Niggurath szolgája. Sziámi ikrei születtek, akik közül az egyik egy deformált torzszülött, a gonosz Külső Isten leszármazottja. Az ikrek szétválasztása után a kreatúra dunwichi házuk egyik elzárt részében él tovább. Nem sokkal a modul kezdete előtt azonban kitört a fogságból, és megerőszakolta testvérét, Miriamot, akinek a méhében Shub-Niggurath egyik kreatúrája (pontos meghatározás szerint “Kisebb Külső Isten”) kezd el növekedni. A lány megőrül, és Arkhamba menekül, ahol álnéven új életet kezd. Egyik nap a borzalmas állapotban lévő hullájára bukkannak a helyi szeméttelep környékén. A “Genny Anyja” világra jött, és a szeméttelep tavában növekszik (ez egyébként megegyezik az előző modul egyik helyszínével). A nyomozók úgy kerülnek a képbe, hogy valamelyikőjük egy házban lakott szerencsétlen lánnyal, és nyilván érdekelni fogja a különös gyilkosság (ami tulajdonképpen nem is gyilkosság, ahogy később kiderül). Hosszas nyomozás veszi kezdetét, amelynek során rájönnek, hogy a lány két énnel rendelkezett, és előbb vagy utóbb eljutnak Dunwichbe is, hogy átkutassák a Hetfield házat. Az őrült anya ekkor már nincs ott, mivel elindult Arkham felé, hogy segítse a lánya által “megszült” lény kiteljesedését. Dunwichben eközben a deformált, szörnyszülött iker terrorizálja a környéket, őt nem árt, ha elpusztítják a nyomozók. A Hetfield-házban talált bizonyítékok alapján a játékosok rájönnek, milyen célt szolgáltak a történtek, és Arkhamba visszatérve a szeméttelepen sor kerül a végső leszámolásra. Itt egyébként kissé eldurrant a készítő agya, ugyanis maga Shub-Niggurath is megjelenik a “Genny Anyja” mellett, és a kettejük megpillantásából adódó SAN-csökkenést szinte kizárt, hogy józan ésszel úszná meg akár egy is a nyomozók közül (főleg úgy, hogy az ezt megelőző események is bőven csökkentik a karakterek épelméjét). Erre láthatóan az író is számít, mivel részletesen taglalja azt az esetet, ha a nyomozók elbuknak. Nem kell megijedni, a lény nem sokáig marad a Földön, de Arkham lakói biztos, hogy életük végéig emlékezni a fognak a következő hetekre.

Nagyon hangulatos modul, a nyomozós rész is kellően logikusan, alaposan van felépítve. Csak ajánlani tudom, ahogy az egész kiadványt is.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához