LFG.HU

taverna
slaGerzson
ismertetőCimkek

Szeretem a könnyed szerepjátékokat, tömörek és gyakran ötletesek. Ilyen a Deep7 kiadó 1PG („egyoldalas játékok”) szabályrendszerét használó játékai is. Onnan kapta a nevét, hogy a játék minden fejezete elfér egy oldalon: egy oldalas a szereplőkészítés (amin elfér még egy mini karakterlap is), egy oldalas alapszabályok, egy oldalas mesélői tanácsok, egy oldalas spéci szabályok (játékonként változó) és több egyoldalas kaland, amit le lehet játszani.

Szereplőkészítés: Minden játékban van négy főjellemző, mindegyik alá tartozik 4-5 képzettség. A főjellemzőket 1D3-mal kell meghatározni, a képzettségek közt pedig bizonyos mennyiségű pontmennyiséget lehet szétosztani (általában 1D6 pontot). Ha több pontot szeretne egy játékos, elvehet más képzettségektől, melyek akár mínusz értéket is felvehetnek, a lényeg, hogy a főjellemző és képzettség összege sosem csökkenhet 1 alá. Meg kell határozni még a Vért (életerő), az Idegzetet és Hidegvért (a pszichés egyensúly mértéke két lépcsőben), a Hírnevet, Hivatást („background”) és/vagy Egyediséget („status”), valamint a kezdő vagyont. Mindkettőből 6-6 van, meghatározásuk D6-tal történik.

Játékszabályok: A próbadobás D6-tal történik, sikerhez a helyzettől függő jellemző értékével kell egyenlőt vagy annál kevesebbet dobni (képzettség próba esetén a főjellemző és a képzettség összege számít). Az 1-es dobás mindig sikernek számít, a 6-os dobás mindig balsikernek. Esik még szó kezdeményezésről, harcról, sebzésről és vértekről.

Mesélőknek: Itt néhány címszó foglalkozik lezseren a mesélő feladataival, és tanácsokkal, hogyan ne görcsölje túl a feladatát, ha már egyszer ő húzta a rövidebbet a többi játékos közül. Ez az oldal tartalmazza a különböző fegyverek és veszélyforrások sebzését is.

Ezután jönnek az egy-egy oldalas különlegességek, melyek kapcsolódnak az adott kiadvány stílusának egyediségeihez, végül 5-6 történetvázlat (amik tartalmaznak jellegzetes NJK-kat, eszközöket is). Az egyes kiadványokban nagyjából ugyanazok a jellemzők vannak, de időnként más nevet kapnak. A Hírnév néha Népszerűség, néha Hírhedtség, a Gógyi máshol Szürkeállomány, az Ivászat pedig lehet még Tivornyázás és Szeszelés is, de persze a lényeg változatlan, csak a stílushoz igyekeznek igazítani az elnevezéseket is, ami hozzájárul a hangulathoz.

 

Bár még nem sikerült megvennem az összeset (PDF formátumban lehet megvásárolni), írnék még néhány sort az eddig beszerzettekről.

Battleforce Bravo: A II. világháborús mozifilmekre épül. Lehetséges hivatások: Bandita, Civil Segítő, Hivatásos, Atléta, Főiskolát Végzett, Lelkész. Lehetséges egyediségek: Harcedzett, Hős, Mesterlövész, Specialista, Hivatásos Tiszt, Nem-hivatásos Tiszt. Egyoldalas plusz: borzalmas halálnemek leírásai (gyulladás és égés, fulladás és fojtás, zuhanás, robbanás, zúzódás és becsapódás, éghajlat, betegségek). Kalandskiccek: Észrevétlenül ki kell rabolni a nácikat, Meg kell védeni a egy csendes-óceáni szigeten levő repteret a japánok ellen, Egy bombázó repülőgéppel kell éjszakai bevetést teljesíteni Európa felett, Ellenséges vonalak mögött lezuhant repülőgép személyzete szeretne visszajutni saját területre, Megveszekedett katonákból álló kommandónak kell végrehajtania egy titkos küldetést, Egy bajbajutott tank legénységét kell alakítani és megúszni.

Broadsword: Tipikus „kard és boszorkányság” játék. A szereplők 3D6+10 Vért kapnak (a szokásos 2D6+5 helyett). Hivatások: Zsoldos, Tudós, Barbár, Nemes, Tolvaj, Varázsló. Egyoldalas plusz: Előnyök (pl. Láncbikinis, Állatokkal Beszélgetés), Mágia. Kalandskiccek: Egy szélnek eresztett zsoldoscsapat kapitányának lányát kell kiszabadítani egy gaz csábító karmaiból, Egy rablók által megtámadott karaván túlélőit kell hazajuttatni, Egy kifosztott sír által elszabadult katasztrófa helyreállítása, Egy kincsekkel teli romváros megtalálása, Egy kalóz királynőnek kell segíteni visszaszerezni a hajóját, Az iménti kalóznővel kell túlélni egy matrózlázadást, stb.

Dime HeroesDime Heroes: A ’20-30-as évek „kétöklös” ponyvatörténetein alapul. Hivatások: Tudós, Atléta, Fenegyerek, Vadász, Nyomozó, Felfedező. Egyediségek: Rejtélyes Alak, Bűnüldöző, Igazságosztó, Szépség/Naiva, Csodagyerek, Ketyerék. Ebben nincs egyoldalas plusz (csak néhány ketyere „gadget”), gyanítom, ez volt a 1PG sorozat első darabja. Van benne még öt kalandvázlat, melyek egymás folytatásai.

ShriekShriek: Az amcsi tinihorror filmeket dolgozza fel. Egyediségek: Lúzer, Okkult Ismeret, Slusszkulcsos, Trendi, Hamis Igazolvány, Pszichés Erők. Egyoldalas plusz: természetfeletti furcsaságok. Kalandvázlatok: Feltámasztott holtakat kell túlélni a Kisvárosban, Egy nyaralóban bulizni összegyűlő fiatalokat tizedeli egy rég meghalt gimis focista, Egy vámpírbanda fenyegeti a gimiseket az egyre korábban sötétedő téli Kisvárosban, Elrabolt gimiseket üldöz egy rejtélyes láncfűrészes, Egy pár évtizede meghalt régi autós fenegyerek és verdája visszatér bosszút állni, Nyári táborban levő tiniket egy helyi kannibál kultusz üldöz.

Star Legion: Űrutazós scifikre épülő játék. Hivatások: Bűnöző, Hivatalnok, Kereskedő, Katona, Rendfenntartó, Misztikus Rend. Egyediségek: Körözött, Rejtélyes Derű, Utazó, Humanoid Idegen, Vagyonos, Különlegesség (Pszi képesség, Nem-humanoid idegen, Klón, Kiborg, Mutáns). Egyoldalas plusz: Tudományos különlegességek (pszionika, idegenek, kibernetika, mutánsok).

Here Come the Monsters!: A kiadó honlapjáról ingyenesen letölthető játék, melyben ZS-kategóriás, civilizációra törő pusztító szörnyetegek bőrébe bújhatunk. Egy oldalas alapszabály és szereplőkészítés, egy oldalas mesélői tanácsok és slussz. Szuper! :)

Aztán van néhány kiegészítő is:

The 1PG CompanionThe 1PG Companion: Előszó, járműves irányítás (fordulás, gyorsulás és fékezés, ugratás, irányítás elvesztése, ütközés és öklelés, repülés, emelkedés és süllyedés, pilótahiba, űrrepülés, vízfelszíni és vízalatti mozgás, terep), járműves harc, néhány példajármű, kiegészítő harci szabályok, mesélési tanácsok, szereplők fejlesztése, kunsztok – mindez összesen 13 oldalon. Végül kilenc kalandvázlat, egy-egy játékukhoz.

Dime Heroes – Magic and Mysticism: A Dime Heroes játék kiegészítője, de persze máshoz is fel lehet használni. Misztikus képességekről ad egy csomó információt 8 oldalon. Varázslók: ősi mágia (talizmánok, „cantrips”(?), varázslatok, történelmi eszközök), okkultizmus (szimpatikus mágia, orákulum, spiritualizmus), bűvészet (kézügyesség, szabadulóművészet, káprázatok). Misztikus szereplők: mentális erők (mentális sugallatok, elme az anyag felett [telekinézis, fájdalomcsillapítás], elmeirányítás), harcművészet (átlagfeletti technikák, természetfeletti technikák, természetfeletti mutációk, fegyveres harc). Kultuszok egy oldalon. Aztán öt egyoldalas kalandvázlat.

Star Legion – Ignition: A Star Legion kiegészítője, ezt nem a Deep7 cég írta, hanem a Heyoka Studios. Az alapjáték hat hivatásának bővebb leírása speciális szabályokkal és még két hivatás ismertetése: Technikus és Orvos. Kiegészítő szabályok (ebből némelyik megegyezik a The 1PG Companionban leírtakkal), újabb halálnemek (sugárzás, vákuum, idegen környezetek, biofegyver készítés, idegen megtermékenyítés, testi megrázkódtatás, fagyás, elektromosság), bolygófelszíni túlélés, eltérő scifi stílusok és újabb öt kalandvázlat.

 

Hátravannak még a következő kiadványok, amik a pénzügyeim kímélése végett a következő hónapokra maradnak: Agent S.E.V.E.N. (titkosügynökös), Bloode Island (karib-tengeri kalózos), Buggin’ (bogárvilágbeli kalandok, mint a Maya méhecske vagy Ferdi hangya), Daisho (szamurájosdizás), Disaster! (katasztrófafilmes), Exosuit A-OK (japán robotos scifi-rajzfilmes), Full Clip (hongkongi lövöldözős akciómozis), Idyll (romantikus fantasy kalandok), Pax Gladius (ókori Rómában játszódik), Six Gun (vadnyugati), meg néhány kiegészítő.

Kapcsolódó link: www.deep7.com

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához