LFG.HU

Diocletianus
hírekCimkek

Az Eszterga-világok – Az elveszett adattábla (frissítés)

Az Eszterga-világok (The Lathe Worlds) készítői vagy maguktól is érzékelték azokat a hiányosságokat, amiket a korábbi ismertetőmben jeleztem (ide értve az alternatív származások és a felszerelések hiányát), vagy a rajongók szóltak nekik, mindenesetre a lehető legjobban reagáltak, ha már egyszer becsúszott a hiba: alig egy hónappal a kötet megjelenése után kiadtak egy ingyenes, webes kiegészítést, bő 10 oldalas terjedelemben. Hasonlóra korábban is történt már példa, pl. amikor a Radikálisok Kézikönyvéből kimaradt a szabotőr alternatív karrier és a hiányosságot a „Megváltás áldozatot követel” (Salvation Demands Sacrifice) című kiegészítőben orvosolták. Az akkori esethez hasonlóan a fejlesztők most is – mintegy kárpótlásul – többet nyújtottak „Az elveszett adattábla” (The Lost Dataslate) című kiegészítőben, mint ami kimaradt.

Az alternatív származásokat nem aprózták el, kapásból tizenhét áll rendelkezésre, szinte valamennyi, az Eszterga-világok kötetben felbukkanó – és néhány máshol, vagy korábban nem említett – világ kap egy-két bekezdés erejéig alternatív származási szabályt. A hagyományos kohóvilágiakhoz (Forge World) képest nem mindegyik kapja meg technikai érzék (Technical Knack) adottságot, hanem helyette valamilyen más előnnyel rendelkeznek (kivéve a heshiek, mint legtipikusabbak). Így pl. a haddiak a Paranoia, vagy az Eltompult (Jaded) adottsággal bírnak, a hetiek megkapják az elektro-csatlakozó használatot (Electro Graft Use) és egy átlagos minőségű beültetést, az Omicron 71-DX kutatóállomásról származók képzettek az űrjárművek vezetésében (Pilot – Space Craft) és az Asztromancia tudományos ismeretben (Scholastic Lore – Astromancy). A rybothiak Ereje, Szívóssága csökken 3-mal, a sebtűrésük (Wounds) eggyel, de cserébe ellenállóbbak a sugárzással szemben (Resistance – Radiation) és kapnak egy bónusz Sors-pontot. A legszélesebb lehetőségeket a Mechanicum kutatóállomásról való származás (Mechanicum Research Station) biztosítja, az állomáson folytatott tevékenységtől függően a karakter megkapja induló képzettségként a vonatkozó közönséges, tudományos, vagy tiltott képzettséget, amiben emellett tehetséges (Talented) is. Idumea kohóvilágról kiderül, hogy a legveszélyesebb tech-eretnekség helyszíne, ahol a phaenonita frakció (ld. Radikálisok Kézikönyve!) lakozik. Azon kevés kohóvilágok egyike, ahonnan származhat birodalmi pszí karakter. Arról sajnos hallgat a kiegészítő, hogy az ő esetükben hogyan érvényesül a Célra alkalmas (Fit to purpose) jellemző.

Egy NJK statisztikát követően jön a fegyverek, felszerelések rovat. Előbbiek közül a legizgalmasabbak szerintem a tech-űző (techxorcism) fegyverek, amelyek rövidzár (haywire) tulajdonságuk révén igen hatékonyak a tech-papok, szervitorok, tankok és egyéb gépesített ellenfelekkel szemben. Természetesen tech-eretnekségnek minősül az ilyenek gyártása és birtoklása, amire – kiegészítve mondjuk a birodalmi egyház és/vagy az Inkvizíció valamelyik frakciójának támogatásával – remek kalandok építhetők. A többi fegyver kapcsán sem szégyellősek a fejlesztők, kapunk sztázis-gránátokon és -aknákon keresztül mozsárágyúkig és torpedókig számos pusztító eszközt.

A beültetéseket az egyetlen koponya-páncélozás (Carnial Armour) képviseli, ami halmozódó páncélzatot biztosít, értelemszerűen csak a fejen. Klassz, és nem is drága. A többi felszerelés és szer hasonlóan hasznos és ötletes, amikre simán lehet egy pár kalandot építeni.

A kiegészítőt egy kétoldalas leírás zárja egy újabb Mechanicus-világról, ezúttal a Koronus kiterjedésbe vezető warp-ösvény és Port Wander közeléből, kiegészítve az Eszterga-világokban megszokott NJK-val és kaland-ötletekkel. Nem rossz, de speciális kohóvilágból szerintem kaptunk eleget, jobban örültem volna egy-két háttérnek, vagy alternatív rangnak.

Ami elmondható volt a kötetről, az igaz a kiegészítésére is. Ami szerepel benne, az jó, sőt utóbbi esetében a szó legszorosabb értelmében hiánypótló, ugyanakkor a fejlesztők továbbra is adósok maradtak néhány, szerintem magától adódó kérdés megválaszolásával (pl. tech-pap akoliták és az Inkvizíció kapcsolata). Ettől függetlenül örülök neki, hogy a készítők legalább a kihagyott ziccerek egy részét bepótolták, és bár lenne mit fejlődniük pontosságban és szerkesztési képességekben, az ügyfél-barát hozzáállásuk szimpatikus.

Klikk a képre a letöltéshez


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához