LFG.HU

HammerTimeCafe
flyinghair
interjúkCimkek

Idén második alkalommal kerül megrendezésre Pécsett a város legnagyobb társasjátékos összejövetele, a II. Pécsi Társasjáték Kiállítás és Vásár. A november 16-án és 17-én, a Szivárvány Gyermekház aulájában megrendezésre kerülő esemény alkalmából, a legnagyobb szervezés közepette, legnagyobb örömömre sikerült leülnöm a főszervezőkkel, Marksz Leventével és Barna Adriennel a Bendegúz Gyermekzug vezetőivel, hogy feltehessek nekik néhány kérdést.

LFG: Honnan jött a kiállítás ötlete?

Marksz Levente (M.L.): Nem egyik pillanatról a másikra, ez egy hosszú folyamat logikus eredményének tűnik a jelenből szemlélve. Az egész a saját társasjátékok iránti rajongásommal kezdődött. Ez adta az ötletet, hogy elindítsam a JátsszMa klubot a Bendegúz Gyermekzugon belül. A keddi összejövetelek alatt vetődött fel bennünk a gondolat, hogy szükség lenne egy intenzív, társasjátékos hosszú hétvégére. Ebből az ötletből született a meglehetősen sikeres JátsszMa tábor, amelyet minden év májusában/júniusában tartunk. Az éjszakába nyúló klubok gyakran vérmes csatákat szülnek az asztalok mellett, ami életre hívta az évenkénti JátsszMa társasjáték-bajnokságot. A Kiállítás gondolata már a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat alatt megfogalmazódott, hiszen jó lett volna kihasználni az Esseni EKF kapcsolatot. Az akkori kereteink erre nem adtak lehetőséget. Tavaly azonban a klub népszerűségén és a tábor sikerén felbuzdulva, belevágtunk a kiállítás megszervezésébe. Ezért mondom, hogy bár az ötlet itt volt előttünk, szükségünk volt ezekre
megerősítésekre, hogy tényleg belevágjunk. Így most már a JátsszMa egy egész éven átívelő programsorozat, kezdve a heti gyerek és felnőtt klubokkal, a társasjátéktáboron és versenyen át egészen a kiállításig.

Barna Adrienn (B.A.): Az álmokon túl azért egy szerencsés együttműködés is segítette a kiállítását megvalósítását tavalyi Kiállítás és Vásár helyszínét és a szervezési feladatokat a Pécsi Kulturális Központ munkatársaival osztottuk és osztjuk meg, így idén is a Gyermekház lesz a játékterep!

LFG: Kiket vártok? Mi a célja JátszMa kiállítás és vásárnak?

M.L.: Elsősorban lehetőséget szeretnénk biztosítani a nagyközönségnek, a társasjátékokat kevésbé ismerők számára, hogy megismerjék az itthon kevéssé ismert játékokat. Be kell
látnunk, hogy kis hazánk meglehetősen lemaradt Európához képest ezen a téren, aminek számos oka van. A társasjátékozásnak (különösen a felnőtt játékoknak) nincs itthon múltja. A terjesztést nehezíti, hogy a kicsi hazai piac miatt, elég kevés játékot fordítanak le magyarra. Bár az utóbbi időben ez azért javuló tendenciát mutat, de a játékok körül nincs hírverés. Örülhetünk, ha néha megjelenik róluk egy cikk az Indexen, ami eljuthat a szélesebb
közönséghez, szemben mondjuk Németországgal, ahol akár óriásplakátokon is hirdetnek egy-egy új játékot. Ráadásul nem is feltétlenül olcsó mulatság beruházni a nagy színes kartondobozokba. Röviden, meg akarjuk mutatni, hogy a Hipermarketek kínálatán túl is léteznek társasjátékok.

Ugyanakkor szívesen látjuk mindazokat, akik tudják, hogy a Catan-on, Monopoly-n és Rizikón túl is van élet társasjátékok világában, akik kipróbáltak már néhány komolyabbat, és esetleg játszanának pár idei újdonsággal. És természetesen várjuk a gyereket és családokat, hiszen rájuk külön gondoltunk. Sok fejlesztő és gyerekjátékkal készülünk a kisebbek érkezésére, és a nagyobbak is találnak maguknak szórakozást.

LFG: Mekkora volt tavaly az érdeklődés? Mire számítotok idén?

B.A.: Voltak félelmeink, de végül sokan jöttek és játszottak. Kezdve a gyerekektől a családokon át, egyetemisták és idősebbek is meglátogattak minket. Több mint 200an játszottak és vásároltak Karácsonyra a két nap alatt. Reméljük, idén még többen eljönnek, hiszen idén még több mindennel készülünk…

LFG: Miben lesz más az idei a tavalyihoz képest?

B.A.: A tavalyi tapasztalatok alapján igyekeztünk még színesebbé tenni a programok például, társasjáték totóval, ráadásul minden 4. játékos jeggyel belépő kis ajándékot kap. Képviselteti magát a Magyar Társasjátékos Egyesület is. Mindemellett természetesen több játékkal készülünk, hiszen idén közel 60 különböző játék kipróbálásra lesz lehetőség, köztük több idei újdonság, és az elmúlt évek nagy slágerei is. Mindezt a tavaly jól bevált tematikus helyszínekre bontva lehet megtenni. Külön szekciója van a gyerekjátékoknak, külön a családi játékoknak, egy újabb szekciót kapnak a party játékok, és a külön helyet kapnak természetesen a gamereknek társasok. Viszont idén a játékos jeggyel rendelkezők, ki is kölcsönözhetik a játékot, egy asztalhoz leülve moderátorok/játékvezetők nélkül is elmélyedhetnek egy játékban. Ha egy játék megtetszett, azt egy külön pultnál akár rögtön meg is vásárolhatják az érdeklődök. A játékos jeggyel rendelkezők pedig kedvezményesen vásárolhatnak, ahogy már tavaly is. Akik csak kísérő jeggyel érkeznek, azok sem fognak unatkozni, hiszen az élő Jazz zene mellett ők is kikapcsolódhatnak.

LFG: Esetleg kiemelnél néhány érdekesebb darabot a kínálatból?

B.A.: Minden társasjáték érdekes a maga nemében. De ha mindenképp ki kell emelnem párat, akkor az idei Év Játéka díjas Kingdom Builderrel kezdem. De ott lesz a különleges és különös játékmechanizmusáról elhíresült Tzolki’n, amely idén az esseni Spiel-en az egyik legnagyobb sikert aratta. Itt lesz a sokak által várt 7 Csoda legújabb kiegészítője a Cities, és a 2010-es Év Játékának, a Dixitnek a legújabb kiegészítői is jelen lesz. Családoknak különlegesség a gyönyörű Takenoko, ami bevezeti a gyerekeket a stratégia világába, miközben a szülők is élvezhetik a játékot, és az idén Magyar Társasjátékdíjjal kitüntetett Mamutvadász is, amely minden korosztály számára kitűnő szórakozás, csakúgy, mint a Zooloretto kockajáték verziója. Helyet kap egy igazi világpremier, a Piatnik kiadó szeptemberben kiadott legújabb játéka az Andor Legendái is kipróbálható és megvásárolható lesz sok más mellett, például rendkívül igényes és szórakoztató Tobago.

LFG: Mekkora munka összehozni egy ilyen kiállítást?

B.A.: Sok. Bele sem merek gondolni Essenben a négy napos Spielt mekkora munka lehet menedzselni.

M.L.: Rengeteg energiát fektettünk bele. Ezt az intenzív időszakot is már több hónapos előkészületek előzték meg, és bár a múlt év után már vannak tapasztalataink, a szervezés nem egyszerűsödött, hiszen idén még nagyobbak szeretnénk lenni, és még több embert szeretnénk leültetni az asztalainkhoz. Épp ezért bátorítok mindenkit, aki kedvet érez rá, és szeretne megismerkedni ezzel az igazán szórakoztató világgal, vagy esetleg még jobban elmélyülne társasjátékok világában, az ne habozzon, jöjjön! Sok szeretettel várjuk!

LFG: Köszönöm az interjút!

További részletek a Bendegúz Gyermekzug honlapján!

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához