LFG.HU

CikkBot
vegyesCimkek

teszt

Emlékszel még a nyárra? Volt egy tesztünk, amelyben azt próbáltuk felmérni, a közvélemény szerint mi számít társasjátéknak és mi nem. Most ennek az eredményével jelentkezünk – némi saját véleménnyel megfűszerezve. Köszönjük, hogy a segítségünkre voltatok, és ilyen sokan (284-en) időt szántatok a teszt kitöltésére.

Nézzük is, mik voltak a válaszaitok…

MATE (HAlga és Raud)

1. Társasjáték a pasziánsz és egyéb egyszemélyes solitair típusú játékok?
pl. Rush Hour, Pirates Hide & Seek

Mint minden kérdésben, ebben is könnyen el lehet veszni. Megkérdeztük, társasjáték-e pár egyszemélyes logikai játék?

Vélem, hogy az erős többség azért válaszolt nemmel e kérdésre, mert alapvetésnek tűnik, hogy a fogalom által leírt halmazba olyan játékoknak kell tartozniuk, melyek használatához társra van szükség. De mi lenne, ha e kérdést angol nyelvterületen tennénk fel, s így abban “board game” vagy “tabletop game” kifejezés szerepelne? Ekkor a megnevezés önmagában nem hordozná azt a jelentést, ami előírja több fő együttműködését.

Nálunk a táblajátékosok már eleve elhatárolják magukat a többi társasjátéktól, az egyszemélyes logikai (sokszor mint készségfejlesztő) játékok mint önálló egység jelennek meg. Az utóbbiakat még a BGG-n sem lelni fel, miközben több mint 600 olyan játékot tartalmaz az adatbázis, ami csak egyszemélyes, köztük például a magyarul is megjelent “Zombie in my pocket” és az “Utopia engine”.

A fenti elmélkedés után semmiképp nem csodálkozhatunk, hogy így megoszlottak a szavazatok.

2. A klasszikus táblás játékok?
pl. sakk, malom, dáma, go

Ennél a kérdésnél a klasszikus táblás játékokról, míg a következőben a klasszikus nem táblás játékokról van szó. Már ez is meghatározhatna egyfajta párhuzamot, de az eredményen is látszik, hogy a válaszok erősen korreláltak. Folytassuk is a következő kérdéssel, és tárgyaljuk a két kérdést egy helyen…

3. Az egyéb klasszikus játékok?
pl. mah-jongg, dominó

Az első kérdésnél adott eszmefuttatásunk választ adhat a válaszokban megjelenő 81% nemre és 16% igenre is. Ennél a két kérdésnél viszont el kellett gondolkoznunk, hogy mi szülte a 13% nemleges választ. A “nem”-mel szavazók szerint a sakk vagy a malom önálló játékfajta?

Rövid ideig tartó elmélkedés után az a hipotézisünk, a tévedés jogát 100%-osan fenntartva, hogy a “nem” tábort erősen motiválhatták az érzelmi okok, hogy pl. túlhaladottaknak tartják ezeket a játékokat.

Esetleg szóba jöhet még az is, hogy a játékosok maguk körül azt látják, hogy ezen játékokat űző személyek és ezekkel foglalkozó szervezetek jól felismerhetően elszeparálódnak a “közönséges” társasjátékokkal foglalkozóktól, ráadásul némelyikük nemzetközi szervezetekkel, versenyekkel rendelkezik, és sportként űzik legjobb szakértőik.

4. Az 1900 és 1990 közötti időszak táblás játékai?
pl. Monopoly, Capitaly, Ki nevet a végén, Élve fogd el, Lóverseny

Ehhez nincs mit hozzáfűzni :-)

5. A klasszikus kártyajátékok?
pl. bridzs, römi, kanaszta, ulti, tarokk

A kérdőív megírásakor magunk se gondoltuk volna, hogy rögtön a legnagyobb egyetértést szülő kérdés után tesszük föl a legmegosztóbb kérdést. Pedig így történt. Mivel azonban a 6-os pont is ugyanezzel a kérdéskörrel foglalkozik, most is az együtt elemzés módját választjuk…

6. A speciális kártyával játszott játékok?
Dominion, Csótánypóker, Limits, Coloretto, Gorgons

Mindkét kérdés alapvetően kártyával megvalósított játékokról szól, akár egybe is vonhattuk volna a kérdőív készítésekor, de szerencsére nem követtük el ezt a hibát. Így – az ereményeket látva – egy fontos kérdést tehetünk fel magunknak: Mi motiválhatta annak a 25%-nak a döntését, akik szerint a bridzs nem társasjáték, viszont a Limits az?

Őszintén szólva, nehezen tudunk választ találni rá. Azon gondolkoztunk, hogy vajon a tárgyi kellék a meghatározó, a hagyományos paklikhoz (pl. francia kártya) kötődik az elutasítás? Vagy pedig inkább a hagyományos és klasszikus kártyás mechanizmusok azok, amik választóvonalat jelentenek?

Azokhoz, kiknek válasza az utóbbi, szívesen intéznénk kissé provokatív kérdést, hogy szerintük a speciális kártyákkal játszott, de klasszikus mechanizmust alkalmazó játékokról (Tichu, Die Sieben Siegel) mi a véleményük?

7. Az ismeretterjesztő és a kvízjátékok?
Pl. Trivial Pursuit, Fauna, Kérdezz-Felelek

A kvíz- és partijátékok gémer körökben kicsit olyanok, mint a szégyellni való rokonok. Ha döbbent arcokat akartok látni, próbáljátok ki egyszer, hogy egy társasjáték klubba egy kvízjátékkal mentek le. Vagyis ne… Inkább ne próbáljátok ki!

Azért örülünk, hogy rokon voltukat jelentős arányban elismerésre került. Érdekes az is, hogy ennél a kérdésnél volt a legmagasabb a bizonytalanok aránya (6%).

8. A szerencsejátékok?
pl. Roulette, Black Jack, Baccarat, Craps (a Póker kivételével)

Evvel a kérdéssel kapcsolatban először is el kell áruljuk, nem vagyunk igazán járatosak a szerencsejátékok világában. A kérdés megfogalmazásakor így azon ideológia mentén tettük fel a kérdésünket, mely szerint a szerencsejátékok jellemzően kaszinó játékok, a játékosok nem egymás ellen, hanem kizárólag a bank ellen játsszák őket.

Azon, hogy a szerencsejátékok társasjátékos volta a kitöltők körében elutasításra talált, nem lepődtünk meg. Nem úgy azon, amit a Wikipedia oldalán találtunk ezen címszó alatt. Az oldal a Lottó, Rulette és Black Jack mellett ilyen neveket is “Gambling game”-ként említ, mint Perudo, Bridzs, Mah-jongg. Micsoda? Aki már játszott valamelyik előbb említett játékkal, tudhatja, hogy részük ugyan a szerencse, de a tudásnak és gyakorlatnak bennük legalább ekkora szerepe van…

9. A party-játékok? (sok személy tudja őket együtt játszani)
pl. Activity, Beugró, Angyal vagy ördög, Tabu, Dixit

A második legnagyobb egyetértést erre a kérdésre adott válaszok mutatták. Bár a partijátékoknál a legerősebb a közös együttlét szülte amúgy is létező jó hangulat fokozására való törekvés, azért itt is része a játéknak a résztvevők közti – egymás rovására történő – versengés, ami például a kaszinójátékoknak nem volt sajátja. (Ott mindenki a közös ellenfelet, a bankot igyekszik kifosztani, de együttműködés nélkül.)

Általában jellemző a társasjátékokra a résztvevők közti versengés, a többiek megelőzése, legyőzése, ahol vagy személyek, vagy csapatok (Activity) küzdenek az első helyért.

10 – 12. kérdés
10. Az eszközökkel játszott szabadtéri ügyességi játékok?
pl. pétanque, tollaslabda, freezbee

11. Az egyéb szabadtéri ügyességi játékok?
pl. fogócska, Adj király katonát!

12. A beltéri ügyességi játékok?
pl. billiárd, csocsó, darts, bowling, gombfoci, Marokkó, PitchCar

A három kérdést témakör alapján is össze lehet kapcsolni, és a kapott válaszok is adják számunkra, hogy gondolatainkat róluk összefogva közöljük. Utóbbi miatt azért, mert erős (80% körüli) elutasítás mellett gyenge (14% körüli) támogatást kapott mindhárom kategória. A témakör alapján pedig erős kapcsolat köztük, hogy mindhárom ügyességi játékokról érdeklődik, különbséget téve beltér-kültér és eszközhasználat ténye okán.

Mint már tudjuk – legalább az első kérdés óta – a magyar megnevezés sugallta jelentés eltér az angol megnevezésétől. Véleményünk szerint, és az első kilenc kérdésre adott válaszokból nyolc azt érzékelteti, hogy társasjátéknak tekintjük a táblás, a kártyás, a kockák segítségével űzött, a kvíz és parti jellegű játékokat, amiket jellemzően zárt térben, jellemzően asztal melletti elfoglaltságként szabályok által leírt módon folytatunk. Ezek alapján a társasjáték angol fordításaként jobban megfelel a tabletop game, mint a gyakrabban használt boardgame.

S hogy miért megint a nyelvi különbséggel való felvezetés?
Mert a 12-17%-os nem elhanyagolható értékű támogató szavazatok mögött megint a társasjáték kifejezés által közölt társakkal folytatott játék jelentés hatását látjuk. Ha az asztali játék (tabletop), a szalon (parlour) játék vagy a táblajáték (boardgame) lenne a kérdés, valószínűleg még kevésbé gondolnánk a fogócskát vagy a pétanque-ot a halmazba valónak.

Előbbi két példával viszont szemben állnak a szobában (szalonban), asztalon, sőt akár táblán játszott ügyességi játékok, melyek a 12. kérdés körébe tartoznak. Van egy olyan gyanúnk, hogy erőst különböző eredmények születnének, ha külön-külön kérdeznénk véleményeteket az itt felsorolt játékokról, továbbá a Jengáról, Villa Palettiről, Akabáról, Crokinole-ról.

Egyrészt némelyikük rendelkezik a társasjáték (és a rokon angol kifejezések) jellemzőivel. Így például a Crokinole társsal illetve társakkal szobában, asztalon, sőt táblán, szabályok szerint pontokra, győzelemre, ellenfél legyőzése céljával játszott játék. Kizárni e körből kivétel meghatározással lehetne: ügyességi játék márpedig nem. Miért? Csak!

S itt a definíción kívül már érzelmi kérdések is beleszólnak. Nagyon sok ügyességi játékot elfogadtunk társasjátéknak elemezgetés nélkül: Jenga, Pitchcar, Crokinole, Gulo-gulo. Sőt a Villa Paletti még “Spiel des Jahres”-t is nyert.

Szerinted melyik kérdésnél lesznek a legmegosztottabbak a vélemények?

Ahogy a fentiekből is látszik, a legmegosztóbb kérdés (szerencsejátékok) benne van a három leginkább várt kérdésben, míg a legkevésbé megosztó kérdés (1900-1990 közötti táblás játékok) már teljesen megegyezik a várakozásaitokkal.

Összegzés

Mint látjuk, a tökéletes definíciót a kérdőív alapján nem tudhattuk meg. Van ahol a kérdésnél szereplő játéklista megoszthatja a válaszadókat. Vannak kategóriák, amiket mostani tesztünkben a hosszra való tekintettel nem tehettünk fel. Így nem volt szó az épp csak érintett parlour game kategóriába sorolandó szójátékokról (barkochba, gyilkosos, szópóker, szóbridzs), a hasonló, de eszközt is használó szójátékokról (bumm, scrabble, tabu), az úgynevezett papír és toll játékokról (amőba, akasztós), s bizonyára még sok határterületen elhelyezkedő játékról.

De nagyon köszönjük válaszaitokat, nagyban segítenek bennünket abban, hogy nagy figyelemmel tudjuk bejárni azt a világot, ahol az általunk kezelendő tárgyak elhelyezkednek, s hogy felsimerjük azt, amikor ennek határait elérjük.

Mert természetesen érzéseink, prekoncepcióink, előítéleteink mindannyiunkat gyakran megzavarhatják. Melyikőnk ne döbbenne meg, ha egy friss ismerőse, miután elmondta, hogy sokat szokott társasjátékozni szabad idejében, mert ez a hobbija, az ennek részleteit izgatottan firtató kérdésünkre a következőket közölné: “Rendszeresen sakkozok, és hetente egyszer ultizni is összejárunk”…

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához