LFG.HU

flyinghair
ismertetőCimkek

„Kezdetben voltak nyersanyagaink: fa, kő, érc, tégla és a kézműves termékek, a papirusz, selyem és üveg, amelyekre felépítettük birodalmainkat. Volt, aki haderejével, volt, aki építészetével, mások kereskedelemmel vagy a tudományok segítségével próbáltak a többiek fölé emelkedni, de közben mindannyian valami maradandót akartunk alkotni: A 7 Csoda egyikét.

Nem telt el sok idő, és fénylő városaink polgárai közül tehetséges vezérek emelkedtek fel, hogy kijelöljék számunkra a követendő utat, vagy megkönnyítsék a boldogulásunkat. Egyesek tudásukkal, mások taktikai érzékükkel esetleg befolyásukkal segítették népüket a soha nem múló dicsőséghez vezető ösvényen, és birodalmaink még hatalmasabbak még ragyogóbbak lettek, mint előtte.

Ahol azonban fény van, ott árnyék is. Ragyogó városaink sötét sikátoraiban megbújik a gonosz, és irigy szomszédjaink nem riadnak semmilyen álnokságtól, hogy fölénk emelkedhessenek. Legyen szó akár lefizetett bürokratákról, árnyékban lapuló kémekről vagy a rovásunkra megkötött különbékéről, résen kell lennünk, ha meg akarjuk óvni államunkat az örökkévalóság számára. Ez a történet arról szól, hogyan használjuk a sötétséget céljaink elérése érdekében…” (A csodaépítők krónikája, 3. fejezet, 1-3. bekezdés)

Antoine Bauza leghíresebb és legismertebb játéka a 7 Csoda, idén újabb kiegészítőt kapott. A 2010-es alapjátékot, 2011-ben követte a 7 Wonders: Leaders kiegészítő, amely vezérekkel bővítette az amúgy sem színtelen játékot. Augusztus környékén, egy-két hónap csúszással került a boltok polcaira a 7 Wonders: Cities, amely témáját tekintve meglehetősen sötét tónusú lett.

Mi van a fedél alatt?

A doboz tartalma

A kisméretű doboz legfontosabb tartozéka a 27 db (koronként 9) fekete színű városkártya, amelyek a kiegészítő lényegét adják. Két új csodával is bővül a készletünk: A bizánci Hagia Sophia és Petra város kincsestára. Akad 3 új céhlap és 6 vezér, továbbá egy marék adósságjelző és 3 diplomáciatoken is. Ami a designt illeti, örömmel konstatálhatjuk, hogy a játékelemek továbbra is szemkápráztatóak. Miguel Coimbra ismét remek grafikákkal látta el a csodákat és a kártyákat is.

Mi változik?

Már korábban is írtam, hogy az alapjáték mechanikája meglehetősen zárt a szimultán cselekvések miatt, így gyakorlatilag két módon bővíthető a játék. Ahogy a Leaders kiegészítő tette, egy újabb (lényegében 0.) kor bevezetésével, vagy, ahogy a Cities teszi: bővíti a kézben tartott lapok számát. Az új fekete lapok közül (koronként kilencből) véletlenszerűen kiválasztunk a játékosok számával egyenlő számosságú lapot, és belekeverjük az adott kor paklijába. Ebből egyenesen következik, hogy a résztvevők ezentúl nem 7, hanem 8 db lappal fognak kezdeni. Ez ugye azt jelenti, hogy minden kor eggyel több körből fog állni, így gyakorlatilag a játék folyamán hárommal több lapot játszunk ki, ami ugyan nem tűnik soknak első olvasatra, de higgyük el, igenis számít. Már csak azért is, mert a fekete lapok egy része meglehetősen konfrontatív és intrikus, hiszen kijátszásukkor általában nem csak a szomszédjainkra hatnak, hanem minden játékosra egyaránt.

A kiegészítővel már lehetőségünk nyílik akár nyolcadmagunkkal is játszani, ami önmagában nem nagy újítás, de ha hozzáveszem, hogy a szabály már csapatjátékra is lehetőséget ad, akkor a 4 db 2 fős csapat nem is hangzik rosszul. A páros játékmódban az egymás mellett helyet foglaló szövetséges városok, megmutathatják egymásnak a kezeikben tartott lapokat, és megvitathatják, ki, mit játsszon ki. Ez ugyan kicsit lassíthatja a játékot, de egészen új játékélményben lehet részünk, ha kipróbáljuk.

Mit tudnak a városlapok?

Így vehetünk el pénzt másoktól...

Míg az alapjátékban a pénz másodlagos volt, és csak a nyersanyag, illetve az árukereskedelmet hivatott szolgálni, addig a Leaders kiegészítőben már nem volt elhanyagolható a vezérek kijátszása miatt. Tovább fokozódik a pénz szerepe a Cities kapcsán, hiszen a fekete városlapok kijátszása sok esetben – részben vagy teljes egészében – pénzbe kerül. Így ha a játék folyamán szeretnénk ezen kártyák segítségére támaszkodni, nem árt, ha városunk fiskális helyzete stabil.

... és így köthetünk békét!

 

 

A lapok között vannak épületek, amelyek a kék kártyákhoz hasonlóan pontot adnak. Vannak olyanok, amelyek a nyersanyag-gazdálkodásunkat könnyítik meg. Néhány lap segítségével a katonai erőnket növelhetjük meg, mégpedig a kor katonai lapjainál nagyobb mértékben. Pár kártyával pedig pénzhez juttathatjuk magunkat és szomszédjainkat is.

Kémkedni pedig így kell!

Ezen „átlagos” lapok mellett 3 új típusú lappal találkozhatunk. Egy diplomáciai lap kijátszásával, egy adott győzelmi pont kijátszása mellett kapunk egy diplomáciai békegalambot. Ennek a következtében az adott kor végén kimaradunk a katonai értékelésből és a jobb- illetve baloldali szomszédjaink hadakoznak egymással. Egy álarc szimbólumú kártya segítségével lehetőségünk nyílik valamelyik mellettünk ülő ellenfelünk egyik tudományszimbólumát lemásolni a játék végén. A pénzvesztő lapok kijátszásakor, amíg mi kapunk pár győzelmi pontot, addig az összes többi ellenfelünk pénzt veszít. Aki nem tud, vagy nem akar megválni érméitől, az minden el nem dobott pénz után kap egy adósságjelölőt, amelyek darabja a játék végén -1 pontot ér. Így aztán a nyugodt építkezést nem egyszer hangos méltatlankodás szakíthatja meg ellenfeleink veszteségei miatt.

Hát a csodák?

A mindkét csoda gyönyörű, és emellett egyedi is: A Hagia Sophia a diplomáciára és a békekötésre van kihegyezve, ezért háborús hősöknek kevésbé ajánlott. Petra kincstára – értelemszerűen – az ügyes pénzgazdálkodást követeli meg. Ez utóbbi esetben ugyanis minden csodaszint felépítése pénzbe kerül, ami nem egyszerű feladat, viszont a szintenként kapott győzelmi pontszámok még a legspórolósabbakat is meggyőzik majd.

 

Milyenre sikerült a 7 Wonders: Cities?

A Cities sokkal simábban ágyazódik a játék mechanikájába, mint tette azt Leaders, igaz, nem is mélyíti azt akkora mértékben. Cserébe szélesíti és változatosabbá teszi a játék három korát a városlapok bevezetésével. Ezek új taktikai lehetőségeket biztosítanak és egy újabb utat a győzelemhez. A lapok egy része meglehetősen intrikus, de ezek nem borítják fel a játék menetét. A páros játék pedig egy egészen új játékélményt nyújt, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia. Akik szerették az alapjátékot, és nem riadnak meg néhány kisebb közvetlen konfrontációtól, azoknak mindenképpen ajánlom, mert a változtatások ellenére a játék megmarad az eredeti könnyed medrében. Azok se aggódjanak, akiknek csak az alapjáték van meg, a kiegészítő ugyanis nyugodtan játszható a Leaders nélkül is…

A kiegészítő, ahogy a neve alapján következtetni lehet, angol. Ez gyakorlatilag csak a kártyák nevét érinti, hiszen a magyar szabályt letölthetjük a Ketaklub honlapjáról.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához