LFG.HU

flyinghair
ismertetőCimkek

Korunk társasjáték-kiadása olyan, mint korunk filmgyártása: kőkemény üzlet. Nagy cégek, ismert címek, franchise-ok egymás után, sorban. Akadnak megbukott és elkaszált szériák, de vannak persze kiemelkedő sikerek, tejelő folytatások és előzmények, spin-off-ok is. No meg az átlagos, egyszer nézős, egyszer játszós alkotások. A nagyok nagy pénzre tesznek szert, miközben kis szabadúszó kiadók piaci rést és lehetőséget keresve törnek be egy-egy figyelemfelkeltő alkotással. Eközben a szerzők a mi sztárjaink, akiket egy nagy kiállításon megszólítunk, és autogramot kérünk tőlük.

Ahogy a filmekre is, úgy a társasokra is igaz, hogy hetente jelennek meg újabbak és újabbak. Csak 2012-ben közel 1000 új cím került a BoardGameGeek.com adatbázisába, ha a kiegészítőket nem számolom. Ennek épp csak töredékét lehet kipróbálni, és még annál is kevesebbről lehet írni. De hogy senki ne maradjon le, visszatekintés címén, hiánypótló jelleggel összeállítottam egy listát a 2012. év legjobb játékairól.

Kezdjük akkor az új esztendőt visszatekintéssel:

10. The Manhattan Project

A KickStarter tömegtámogatói oldalon keresztül megvalósult játék az év egyik nagy meglepetése volt. A mechanikáját tekintve a klasszikus munkáslehelyezős (worker placement) játékok közé sorolandó, amelyben – ahogy azt a cím is sejteti – a fő célunk, hogy gyári munkásaink, tudósaink és mérnökeink segítségével atombombákat gyártsunk.

A fegyverkezési verseny folyamán ugyan nem vetjük be ezeket, de egy worker placement mechanikához képest azért így is meglepően konfrontatív játékkal van dolgunk, hiszen lehetőségünk van ellenfeleink épületeit elpusztítani repülőgépeink segítségével. Emellett persze nem árt egyetemeket építeni, kémkedni, hasadóanyagot szerezni és dúsítani. A játékot több ismert amerikai társasjáték-kritikus is már-már a Caylus magasságába emelte. Ez pedig igen nagy szó.

Akinek megtetszett, az akár magyarul is megrendelheti a Kártyagyárból, hiszen Vice, a kézműves társasjátékok koronázatlan királya, birtokolja a játék magyar kiadásának jogait!
angol szabály

9. 1989: Dawn of Freedom

A fegyverkezési verseny első lépése után lépjünk is rögtön annak végéhez, az 1989. évhez. A hidegháború történetét feldolgozó világelső  Twilight Struggle (BGG: 1.) kistestvéréről van szó, amelyben lehullni készül a vasfüggöny.

A két szemben álló fél egyike a demokratizálódás útját igazgatja, míg a másik a szocializmus fenntartására törekszik. A kártyavezérelt játékban nemcsak a Twilight Struggle jól ismert mechanikái köszönnek vissza, de tengernyi magyar utalást is tartalmaz.

Érdekes lehet azok számára ez a társas, akik annak idején személyesen átélték ezeket a változásokat. A nagy testvérhez hasonlóan ez is remek játék, azonban rövidebb idő alatt lejátszható egy parti.

magyar szabály

8. Agricola: All Creatures Big and Small

Következzen egy újabb kistestvér. A magyarul is megjelent Agricola c. munkáslehelyezős, gazdálkodó játék kétszemélyes változata késő tavasszal került a boltok polcaira.

A kétszemélyes kistestvérben nincsenek kártyák, nem kell etetnünk, nem termesztünk zöldségeket. Ehelyett minden idegszálunkkal az állattenyésztésre koncentrálunk: nyolc kör alatt kell a lehető legtöbb pontot gyűjtenünk úgy, hogy a begyűjtött nyersanyagok felhasználásával okosan építjük karámjainkat és épületeinket, hogy aztán minél több juhnak, disznónak, marhának és lónak jusson hely a gazdaságunkban.

A játék megőrizte az eredeti Agricola worker placement mechanikáját, de sokkal könnyedebb az elődjénél. A kétszemélyes verzió kb. 20 perc alatt lejátszható így kiválóan alkalmas ebédszünetekben vagy egy Agricolaban elért döntetlen eredmény eldöntésére…

angol szabály

 

 

7. Seasons

Essenben volt lehetőségem kipróbálni az amerikai GenCon kiállítás egyik nagy durranását, a Seasons-t. A rendkívül tarka játékban 2-4 mágust alakítunk, akik a 3 játékéven át az évszakok különböző nagy színes dobókockái segítségével gyűjtik a különböző erőforrásokat. Ezekből aztán kártyákat játszunk ki, amik segítségével tovább növelhetjük hatalmunkat, keresztbe tehetünk egymásnak stb.

Bár a játék családbarát grafikákkal és színekkel zsúfolt, mégis komoly tervezgetést igényel – különösen az elején. Kártyapaklink építésekor ugyanis el kell döntetnünk, melyik lapunkat melyik évben húzzuk fel. Így aztán kicsit „két szék közt a pad alá” érzése van az embernek.

Családi játéknak túl komoly, gamer játékhoz viszont túl sok múlik a kockákon.
angol szabály

 

6. Thunderstone Advance: Towers of Ruin

Az AEG kiadó Thunderstone sorozatának legújabb darabjában újra felvehetjük a harcot a Thunderstone-ok hordozóival szemben. A történet ott folytatódik, ahol Thunderstone: Heart of Doom véget ért: bár a hősök legyőzték az ősi gonoszt, győzelmük új szabadságot adott Doomnak, amely most lehetőséget kapott új világok meglátogatására. Ezért aztán 1-5 hősünk újra nekivág a kalandnak, hogy a lehető legtöbb szörnnyel végezzen. A győztes az lesz, akinek a legtöbb trófeát sikerül begyűjteni.

Az új Thunderstone új kártyákat, új szabályokat, új táblát és ügyesebb szörnyeket hoz játékba. Bár a játék random felállással is játszható, az AEG kiadó több hivatalos scenáriót is közzétett a játékélmény növelése érdekében…

angol szabály

 

5. Terra Mystica

Szintén egy újdonságról van szó, amely csak alacsony példányszámban volt elérhető Essenben.  A 2-5 játékos Mystica földjére látogat, ahol 7 eltérő felszínformán 14 különböző faj él. Mindegyikük rendelkezik valamilyen egyedi tulajdonsággal amelyet felhasználhatnak a terjeszkedésükkor. Mivel azonban minden faj csak egy adott területen érzi igazán jól magát, ezért mindenki igyekszik a környezetét és városát a legjobb tudása szerint formálni. A játék folyamán akcióinkat nyersanyagainkból finanszírozzuk, amelyeket a különböző épületeink biztosítanak. Ezek továbbfejlesztve még hatékonyabban szolgálják városainkat és céljainkat.

A fantasy téma és érdekes játékmenet kombinációja nagyon népszerű volt az esseni vásáron, amihez nagyban hozzájárult a játékelemek kiváló minősége is, így aztán nem csoda, hogy magas ára ellenére is elég hamar elkapkodták. A második kiadásra tavaszig várni kell…

angol szabály

4. Tzolk’in: The Mayan Calendar

Az a tény, hogy épp ezt a cikket olvasgatjátok egyben azt az örömteli tényt is sejteti, hogy a világ nem pusztult el december 21-én, és a galaktikus null sík sem szippantotta el az összes áramot a világból. 2012 ismét egy kiváló világvége-váró év lett, hála a maják naptárának. Ez a kalendárium azonban nem csak konspirációk kedvelőinek adott kreatív ötleteket, de megihlette a Simone Luciani és Daniele Tascini szerzőpárost, akik egy egész játékot szenteltek a maják naptárának.

A gyönyörű elemekkel megáldott játék legszembetűnőbb eleme a 6 fogaskerék, amelyek a társas lényegi elemeit adják. Egy dinamikus worker placementtel van ugyanis dolgunk: a játékban munkásainkat fogaskerekekre helyezzük fel és ahogy halad az idő, körről-körre forgatjuk az idő fogaskerekét, ezáltal fordulnak felhelyezett munkásaink is az öt másik fogaskeréken. Minél több időt tölt egy bábunk az egyes fogaskerekeken, annál értékesebb erőforrásokhoz juthatunk, amikor leszállunk róla. A nyersanyagokat fizetőeszközként használhatjuk (kukorica) vagy épületekbe, csodákba stb. fektethetjük, amik a játék végén majd pontot érnek. A játék dinamizmusa, és az alapmechanika (egy körben vagy munkást helyezünk fel, vagy munkást veszünk le) megkívánja az előregondolkodást és a tervezést.

A gyönyörű grafikákat látván és az újszerű mechanika miatt a játék Essenben az egyik legnagyobb slágernek számított és már tagja a BoardGameGeek TOP 100-as listájának.

magyar szabály

 

 

3. Star Wars: X-Wing Miniatures Game

Ahogy arról már korábban írtam, a Fantasy Flight Games megint piacra dobott egy tömegeket megigéző játékot. Én sem tudtam ellenállni, és Essenben egy tesztjáték után beszereztem egy példányt. Egy gyűjtögetős miniatúrajátékról van szó, amelynek egyik legnagyobb élménye a flottaépítgetés.

A játék kivitelezése gyönyörű. Legyen szó akár a dobozban található három miniatúráról (egy X-Wing és két Tie Fighter) vagy a kártyákról, tokenekről, a manőversablonokról, stb, az FFG-s fiúk megint a legjobbra törekedtek. Célunk, hogy kiiktassuk az ellenfelünk gépeit, vagy scenárió esetén az előre definiált célok elérése. A játék alapjaiban nagyon egyszerű mechanikára épül: mindenki kezel 1-X gépet, amelyekben egy-egy pilótája ül. Minden hajó mozgását szimultán tervezzük titokban a manőverkerék segítéségével, majd a manőversablonokkal elvégzett mozgások után jöhet a harc, ami ugyan kockákkal zajlik de a dobott értékek módosíthatóak.

Ez nem stratégiai társas, hanem egy borzasztóan szórakoztató taktikai, arcade játék, amiről eszembe jutnak gyerekkorom felejthetetlen számítógépes X-Wing csatái, amelyeket joystick híján egérrel vívtam meg…

magyar szabály

 

2. Lords of Waterdeep

Az AD&D világában jártas olvasók számára az Elfeledett Birodalmak földje és Waterdeep biztosan többet mond, mind nekem, hiszen alig szerepjátszottam (néhányszor Call of Cthulhu partyval). Ebben az esetben azonban nem táblás szerepjátékkal állunk szemben, hanem egy fantasy környezetbe ültetett worker placement társassal. A 2-5 játékos mindegyike Waterdeep egy titkos urát testesíti meg, akik ügynökeiket a város különböző épületeiben lehelyezve próbálnak tolvajok, mágusok, stb segítségéhez jutni, netán aranyhoz. Ezekre pedig azért van szükségünk, hogy a titkos küldetéseinket teljesítve, a lehető legtöbb pontot gyűjtve Waterdeep urai legyünk.

A játék ügyesen ötvözi az AD&D-s fantasy témát és a eurogame-ek legjobb elemeit, amelynek eredménye ez az izgalmas hibrid.

magyar szabály

 

1. Android: Netrunner

Az egykor legjobb gyűjtögetős kártyajátékként aposztrofált Netrunner-t a Fantasy Flight Games vette gondozásába és adta ki újra nagy sikerrel, ahogy arról már korábban beszámoltunk. A játékban, melynek helyszíne a kibertér, a vállalat (The Corp) és egy hekker (Runner) küzd egymás ellen, mindketten a saját paklijukkal. A hekker megpróbál értékes információkat szerezni, míg a vállalat megpróbálja ezt megakadályozni.

A Living Card Game formátumban megjelent kétszemélyes játék olyan sikeres lett, hogy a BoardGameGeek.com ranglistájának legjobb 10 játéka közé kerülhet be.
Ez LCG játéknak még soha sem sikerült…

angol szabály

 

Decemberig ezen 2012-es játékok tetszettek a gamereknek leginkább. Természetesen ez a lista sem statikus. Az oldal felhasználói által értékelt játékok listája folyamatosan változik, így lehet, hogy az itt feltüntetett sorrend megjelenéskor már nem érvényes és a jövőben biztosan bekerülnek olyan játékok (pl.: Star Wars: The Card Game), amelyek csak december környékén jelentek meg vagy egyelőre nincs még amerikai kiadásuk. (Ide várható majd a Robinson Crusoe: The Adventure on the Cursed Island is :) ). Ettől függetlenül nem érzem feleslegesnek ezt a pillanatfelvételt, hiszen ez a 10 játék már bizonyította, hogy érdemes adni nekik egy esélyt…

A BoardGameGeek.com hivatalos világranglistája

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához