LFG.HU

flyinghair
ismertetőCimkek

Aki foglalkozott valaha játékelmélettel, annak ismerős lehet a hálózatépítés fogalma. Az optimális útvonalak kiépítése rendszeresen megjelenik a társasjátékokban is. Ezek nagy részében valamilyen szállítási problémával találja magát szemben a játékos. Nagy többségében vonatos társassal van dolgunk, mint a Railways of the World, Steam, Chicago Express vagy az itthon nemrégiben kiadott, nagy sikerű Ticket to Ride is. Még a csapból is vasúti szerelvények folynak. A BoardGameGeek.com 100-as toplistájában 7 vonatos játék kapott helyet. Na de ki épít postakocsi-hálózatot?

Manapság már senki, de jó pár 100 évvel ezelőtt pontosan ezt tette a Thurn und Taxis család tette ezt. Ez a téma ihlette meg Andreas és Karen Seyfahrtot. A Thurn und Taxis című játékban ugyanis postakocsi-hálózatot kell létrehoznunk a Német-Római császárság középső tartományaiban, 2-4 személy részvételével,  45-75 perces játékidővel, ami a játékosok számtól függ. A játék számos nemzetközi díjat söpört be 2006-os megjelenése óta, többek között a Spiel des Jahres díjat is még abban az évben.

Mi van a fedél alatt?

A doboz tetejét felemelve rögtön egy négyoldalas szabálykönyvvel (magyar szabály) szembesülünk, illetve egy leírást találunk a Thurn und Taxis fejedelmi család történetéről. Van itt egy színes szagos tábla, amely a császárság különböző régióit, azokban a fontosabb városokat, illetve az azokat összekötő utakat jeleníti meg. Kapunk még 98 kártyát is (22×3 városkártya, 4 postaállomás kártya, 7×4 kocsi szint kártya), 80 darab fa postaállomást 4 különböző színben, bónuszokat jelölő lapkákat, és 4 darab szabály-összefoglaló táblácskát, hogy minden játékosnak jusson egy.

A játékelemek mind gyönyörűek, köszönhetően a világ egyik leghíresebb és legkeresettebb német társasjáték-grafikusának Michael Menzelnek, akiről már korábban olvashattatok itt egy interjúban saját játéka, az Andor Legendái kapcsán. Menzel a Thurn und Taxis kapcsán sem hazudtolta meg önmagát. A gyönyörűen és gazdagon illusztrált táblán, minden város nevét annak jellegzetes épületeivel díszíti. Élmény ránézni.

 

Milyen a motor?

A játék folyamán postakocsi útvonalakat építenek a játékosok, és lehelyezik postaállomásaikat. A játék addig tart, amíg valaki le nem helyezi az utolsó postaállomását, vagy ha valaki megszerzi a legmagasabb, 7-es szintű postakocsit. A játék alapvetően a laphúzás és kézmenedzsmentre épít.

Minden játékos kap 20 postaállomást, egy szabály-összefoglaló táblácskát, és egy postaállomás kártyát. A tábla felállítása után, amely abból áll, hogy megkeverjük a városkártyákat és 6-ot kiteszünk belőlük a táblára, illetve szintenként kitesszük a postakocsi kártyákat, el is kezdődhet a játék. A Játékosok egymás után következve végrehajtják a következő akciókat:

  1. Felvesznek egy városkártyát a készletből, vagy a pakli tetejéről.
  2. Maguk elé tesznek egy városkártyát, amellyel egy új útvonalat kezdenek, ha már van megkezdett útvonaluk, akkor ahhoz illeszkedő kártyát kell kijátszaniuk.
  3. Ha legalább 3 várost érint a maguk elé kijátszott városkártyák sora (az útvonalunk), akkor lehetőségük van kiértékelni azt, de ezt nem muszáj!

Ezen felül minden körben lehetőségünk van a négy postai hivatalnok egyikének segítéség igényébe venni. Így vehetünk fel újabb kártyát, kijátszhatunk egy második kártyát is. Húzás előtt lecserélhetjük a városkártya-kínálatot, így kérhetünk hat újat, hogy abból választhassunk, de fordulhatunk a kocsishoz, aki fejlesztheti a hintónkat.

Ha kiértékelünk egy útvonalat, megnézzük, mely városokon megy át, és eldöntjük hova teszünk le postaállomásokat: vagy minden érintett tartomány egy-egy városába, vagy csak egy tartományba, de ott az összes érintett városba. Ha egy tartomány minden városában van postaállomásunk pluszpontot kapunk, ahogy azért is, ha minden tartományban legalább egy állomásunk fellelhető. Szintén bónuszpontot kapunk, ha útvonalunk legalább 5 várost érintett. Továbbá kapunk egy postakocsikártyát, ami pontokat ér a végelszámolásban. Ezután félretesszük a városkártyákból alkotott útvonalat és a következő körben egy új útvonalba kezdünk.

Mivel csak ritkán fordul elő, hogy egy-egy kiértékeléskor minden városba teszünk állomást, így rákényszerülünk, hogy később egy új útvonal építésekor visszatérjünk városainkba. Fontos eleme a játéknak az egyre magasabb szintű postakocsikártyák megszerzése, amelyek egyre több pontot adnak. Ahhoz azonban, hogy ezeket megkapjuk, egyre hosszabb utakat kell kiértékelnünk.

Előfordulhat az is, hogy a megkezdett útvonalhoz nem tudunk újabb városkártyát illeszteni, mert nincs sem a kezünkben sem a kínálatban olyan városlap, ami szomszédos lenne az útvonalam városaival. Ilyenkor értékelés nélkül ki kell dobnunk az addigi útvonalat, és egy újba kell kezdenünk.

Így megy a játék körről-körre, amíg valaki meg nem szerzi a legmagasabb hintókártyát, vagy valaki meg nem építi az utolsó postaállomását. Ezután a party egy körön belül véget ér. Mindenki összeszámolja a pontjait, amelyek a postakocsikártyák pontjaiból, az útvonalbónuszokból, tartománybónuszokból, illetve a kézben maradt postaállomások levonásával számíttatik. A legtöbb ponttal bíró játékos a nyertes.

Milyen játék a Thurn und Taxis?

A Seyfahrt házaspár játéka egy igazi családi játék, amit a 206-os Spiel des Jahres díj is alátámaszt. Szabályai meglehetősen egyszerűek, viszont több taktikai döntést is meg kell hoznunk körönként: Kiértékeljem az utamat, vagy várjak még, hogy hosszabb legyen, és így bónuszpontot kapjak az útvonalért és magasabb szintű postakocsihoz jussak? Ha nem értékelem ki most, akkor valaki más, aki előttem befejezi az útvonalát, megkapja azt a tartománybónuszt, amit én is szeretnék elcsípni stb. A Thurn und Taxis újrajátszhatósága magas, lévén a városokból megannyi útvonal kombinálható, és végig izgulunk, hogy vajon kijönnek-e a megfelelő a kártyák, ahhoz, hogy az elképzelt útvonalunkat be tudjuk fejezni. Igaz, ha nem jönnek a lapok, az nagyon bosszantó. Az interakció és a konfrontáció elég alacsony a játékban, nem igazán tehetünk ellenfelünknek keresztbe, hacsak nem épp azt a kártyát vesszük fel előle, amit ő is szeretne, vagy épp kidobatjuk azokat a lapokat, amiből neki több is jó lett volna. A szerencse szerepe viszont nagy, hiszen a kártyákat véletlenül húzzuk. Ettől eltekintve (vagy pont ezért) a játék meglehetősen jól működik.

Összefoglalva, a Thurn und Taxis egy nyelvfüggetlen taktikai, családi játék, amely Michael Menzel grafikáinak köszönhetően egyszerre megkapó és szórakoztató. Családoknak és baráti társaságok is ajánlható. Könnyedsége és egyszerű szabályai miatt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kellemes kikapcsolódást nyújt. Kocsikra fel!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához