LFG.HU

csibu
ismertetőCimkek

A Jaipur egy 2009-ben kiadott, két személyes játék. Bár a “geek”-ek között kevésbé elismertek a ketten játszható játékok, ez mégis a legjobb 150 játék között található a boardgamegeek.com-on. Ennek oka talán a könnyedség és a szabályok egyszerűsége, átláthatósága? Esetleg a szerencse és kiszámítható események elmosódottsága? Vagy a játékosbarát külső és az aprócska doboz szinte tökéletes megjelenése? Talán az, hogy a pároknak is kellemes kikapcsolódást nyújt és mindkét fél egyaránt sikeres lehet benne? Nehéz kérdés és igazából jómagam sem értem hogyan varázsolt el így a játék, de mégis megtörtént…

A játékosok kártyákat megszerezve/elcserélve próbálnak minél jobb kombinációkkal, vagy minél gyorsabb eladásokkal pontokhoz jutni. Ez azt jelenti, hogy amikor eladunk különböző árukat, akkor annyi jelölőt kapunk, ahány árut eladtunk. Azonban a leggyorsabb eladásokért magasabb értékű, míg a késői eladásokért kisebb értékű jelölők járnak (nem mindegy, hogy egy áruért 1 vagy 6 pontot kapsz, mivel a forduló végére 60-80 körüli pontszámod lesz). Sok pontot azonban nem csak a gyors eladásokkal szerezhetünk, hanem azzal is, ha egyszerre legalább 3, 4 vagy 5 árut adunk el ugyanabból a fajtából. Attól függően, hogy egyszerre hány ugyanolyan típusú árut adunk el, 1-3 / 4-6 / 8-10 pontot szerezhetünk (ez az érték titkos és kérdéses, de ha például 4 ugyanolyan árut adunk el egyszerre, akkor biztosan vagy 4, vagy 5, vagy 6 plusz pontot kapunk érte, aminek pontos értékét ellenfelünk csak a pontszámításnál tud majd meg). Azaz két alapvető taktikai elemünk van a pontszerzésre: gyors eladások, vagy késői eladások kevesebb árupontért, de szaftos bónuszpontokért. :)

Amikor ránk kerül a sor (meglehetősen gyorsan következünk egymás után), az eladáson kívül lehetőségünk van cserére, vagy kártya elvételére. Ehhez 7 különböző típusú kártya áll rendelkezésre: 6 nyersanyagtípus más-más értékben és 1 tevecsorda, melyekkel plusz pontok (a forduló végén 5 pontot kap akinek a legtöbb tevéje van), illetve értékesebb áruk szerezhetők be. A csere most nem a másik játékossal történik, mint mondjuk a Catan két személyes kártyajátékában, hanem a piacon lévő kártyák és a kezünkben levő áruk és a tevéink között zajlik 1:1 arányban.

Talán az eladásnál és a cserénél is egyszerűbb cselekedet a kártya elvétele akció: vagy elveszünk a piacról egyetlen árut, vagy elvesszük a piacról az összes tevét. Egyszerűsége ellenére mégis ezt a döntést hozzuk meg általában a legnehezebben, hiszen ha csak egyetlen kártyát veszek el, akkor viszonylag lassan haladok előre, ha viszont az összes tevét elveszem, akkor sokkal több új kártya kerül a piacra, amit viszont ellenfelem hamarabb kihasználhat és ő szerezheti meg az értékesebb kártyákat… Azaz erős taktikázáson alapul a játék, ahol folyamatosan figyelnünk kell ellenfelünk vélt vagy ismert lapjait, előre meg kell éreznünk ellenfelünk szándékait és nem szabad hagynunk, hogy előttünk járjon 1-2 lépéssel, mert az a forduló elvesztését is jelentheti!

Ha elfogy a húzópakli, vagy ha már 3 árut sem lehet eladni (mivel elfogytak az értük kapható jelölők), akkor véget ér egy forduló. Aki több pontot gyűjtött, megnyeri az adott fordulót. Aki két fordulót is megnyer, a teljes játék győztese lesz, valamint kinevezik a maharadzsa legfőbb kereskedőjévé.  Nemes feladat, nemes cél. Vajon te képes vagy rá?

A játék bővebb ismertetését lásd a videóban, jó szórakozást! :)

A cikk videója a huzopakli.blog.hu társasjáték oldalon jelent meg.

Jaipur társas – zsetonért az LFG Játékboltban.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához