LFG.HU

csibu
hírekCimkek

Kicsit sok idő telt már el a legutóbbi online társasjáték bajnokság óta, pedig az LFG fóruma már nem az első ilyen bajnokság otthona, volt már Stone Age, Roll Through the Ages, Thurn und Taxis és Saint Petersburg verseny is!

Ezen bajnokságokról azt érdemes tudni, hogy viszonylag kisebb létszámmal, de annál nagyobb kedvvel vágnak bele a játékosok egy-egy újabb megmérettetésbe, melyek általában körmérkőzések utáni döntővel végződnek és a győztes jutalmul dicsőséget, hírnevet és ritkább esetben valamilyen felajánlást kap (pl. egy kisebb kártyajáték formájában). Bár egyelőre előbbiért zajlik majd a küzdelem, mégis mindenki igen komolyan veszi a küzdelmeket.

 A Tikal-t egy társasjátékos körökben igen elismert szerző, Wolfgang Kramer alkotta meg 1999-ben, melyért el is nyerte az Év játéka díjat. Nem túl sok játékról mondható el, hogy már legalább 10-15 éves, de még mindig megállja a helyét – jelen esetben mégis ez a helyzet; olyannyira, hogy a www.boardgamegeek.com weboldalon a legjobb 150 társasjáték között szerepel.

A háttértörténet szerint Maja földre érkezik egyszerre több régész, ezek mi vagyunk (2-4 fős a játék) és nekilátnak a földterület feltárásának. Bár kezdetben az egész terület egy óriási őserdő, a játék végére (általában 1,5-2 óra) már a játéktábla teljes felületén maja piramisok, kincslelőhelyek, vulkánok, tisztások fognak visszanézni ránk. Ezek elhelyezkedése minden játékban más-más és egyedüli szerencsefaktora a játéknak az a rész, amikor felfedjük, hogy éppen milyen terület „lapul” a fák fogságában.

A játék működési elve az, hogy mindenki kap a saját körében 10-10 pontot, amit elkölthet mozgásra, kincskeresésre, templom feltárásra, sátor lehelyezésére (sőt, el is lehet csenni mások kincseit). Ezt a 10 pontot nagyon okosan kell elkölteni, mert tulajdonképpen ezen múlik minden. A sok lehetőség közül kell kiválasztanunk mindig a legoptimálisabbat, ami azért néha agyégető mutatvány.

 Kedvcsinálóhoz – és hogy lássátok, valóban kiváló játékról van szó – néhány véleményt hadd tegyek közzé (a BGG magyar csoportjában olvashatóak ezek):

  • balijani: „Nem túl komplex, de azért agyalós. A szabály egyébként nagyon egzakt. A játék elsőre rendkívül kiegyensúlyozottnak tűnt!
  • fisha: „Egy nagyon jó játék, ahol a megfelelő hangulat és a szórakoztató mechanizmus egyaránt adott.
  • H-Alga: „Jó kis játék sok tervezési lehetőséggel, megfelelő arányú gonoszkodási, keresztbetevési aránnyal, nagyon szép kivitelben.”
  • Laslow: „Azt hiszem ez a kedvenc játékom. Szeretem benne, hogy egyrészt szép, bele lehet élni magam a témába, másrészt pedig hogy nehéz. 10 cselekvési pont. Sok is és kevés is. Megtehetem ezt is, azt is, meg amazt is, de ezek közül csak egyet vagy kettőt, és nehéz kiválasztani, hogy mire költsem a 10 pontot. Nagyon jól eltalált, élvezetes játék.”
  • saabee: „Briliáns a tematika és a mechanizmus találkozása.

Amennyiben kedvet kaptál a játék megismeréséhez, innen letölthető a magyar nyelvű szabály, a Játékszabály fület kiválasztva. Ne aggódj, nem bonyolult! ;)

 Legyél akár gamer, akár „újonc”, neked is van helyed a bajnokságban, ráadásul még van is időd felkészülni, megismerni a játékot, ugyanis a bajnokság 2013.03.18-án kezdődik. A verseny a spielbyweb.com-on zajlik, ott kell regisztrálni és majd játszani. Ha valaki még nem ismeri az online felületet vagy a játékot, addig beregisztrálhat, kipróbálhatja magát! A felületről röviden annyit kell tudni, hogy NEM KELL FOLYAMATOSAN JELEN LENNED, elég naponta néhányszor belépned és megnézned, te következel-e. Ráadásul biztos lehetsz benne, hogy szabályosan cselekszel, a rendszer ugyanis nem enged túl a szabályokon!

 2013.03.17-ig lehet jelentkezni, én még aznap este megalkotom a párosítást/csoportokat, melyben legfontosabb szempontom az lesz hogy mindenki játsszon legalább egyszer mindenkivel és legalább 3 játékban mindenki részt vegyen. A jelentkezés két lehetősége: U2U nekem vagy mail a tarsasjatekmagazin kukuac gmail pont com címre.

 A bajnokságban elvárt, hogy mindenki legalább napi kétszer lépjen mindegyik játszmájában. Ehhez segítség, hogy a weboldalra belépve pár kattintással leellenőrizhető, hogy ki következik; ráadásul a rendszer automatikusan levelet küld, ha te következel. Elsődleges határidő a mérkőzések lejátszására április 7. Azaz a cél, hogy 3 hét alatt sikerüljön befejezni a játszmákat. Ha valaki miatt sokat áll a játék és nem fejeződhet be, akkor az illetőt kizárjuk, a többiek pedig max pontszámot kapnak arra a játszmára.

 Minden további tudnivalóért gyere az LFG Társasjátékos fórumának Online játékok topikjába!

Jó játékot, felkészülést, sikeres bajnokságot kívánunk!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához