LFG.HU

CikkBot
hírekCimkek

Kedvcsináló videó érkezett az Undead Labs nyitott világú túlélőhorrorjához.  Az alaphelyzet klasszikus: főhősünk, Marcus egy jól sikerült vadászhétvége után tér vissza a civilizációba – pontosabban abba, ami megmaradt belőle. Az utcákat élőholtak tömegei lepik el, így hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a korábbi, kényelmes életnek vége: az egyetlen reális cél jó ideig csak a napról-napra való túlélés lehet.

Bár a videó alapján nem ez lenne az első gondolatunk, a fejlesztők ígéretei szerint a program elsősorban nem az öldöklésről, hanem a túlélésről fog szólni. Legfőbb célunk az lesz, hogy lehetőleg minél gondosabb tervezés után, a lehető legészrevétlenebbül beszerezzük azokat a dolgokat, amikre szükségünk van a mindennapi életben, azaz vizet, élelmiszert, lőszert, gyógyszereket, valamint építő és üzemanyagot kell majd vadásznunk.  Fontos, hogy az erőforrások nem termelődnek újra, csak az ellenfelek, így minden golyót, kötszert, és palack vizet jól be kell osztanunk.  Mint ahogy azt a listából ki lehet következtetni, a State of Decay-ben lehetőségünk lesz különféle járművek vezetésére, illetve bázisok építésére, és fejlesztésére. Utóbbiakra igencsak figyelnünk kell: egyszerre csak egy biztonságos házunk lehet, amit időnként meg kell védenünk az élőholtak hordáitól – ellenkező esetben mindent elvesztünk, amit ott tároltunk.

A játék során játszhatjuk a magányos farkast, azonban, ha találkozunk egy NPC-vel, és megmentjük, vagy egyéb módon segítünk rajta, az illető csatlakozhat hozzánk, így idővel egész komoly csapatot gyűjthetünk magunk köré. Azonban a több ember több erőforrást is igényel, ráadásul, figyelnünk kell arra, hogy a hangulatuk a lehetőségekhez képest minél jobb legyen: senki sem akarja, hogy egy olyan ember fedezze akció közben, aki súlyos depressziós, vagy éppen négy napja nem evett, ellenben, ha egy túlélő nagyon elégedett, és megbízik bennünk, onnantól kezdve átvehetjük felette az irányítást, azaz, válthatunk közte, és Marcus között. Mivel a világ csöppet sem veszélytelen, csapattársaink bármikor meghalhatnak, vagy eltűnhetnek: ilyenkor, ha akarjuk, a keresésükre indulhatunk, de nincs arra garancia, hogy rájuk is bukkanunk, vagy nem hagyjuk ott a fogunk a mentési akció közben.  Megjegyzendő, hogy nem csak barátságos figurákkal hoz majd minket össze a sors: barangolásaink során összefuthatunk más csapatokkal is, akik számára a saját túlélésük a legfontosabb, és ennek megfelelően eleinte, ha nem is ellenségesen, de gyanakodva állnak majd hozzánk. Ha úgy akarjuk, kereskedhetünk velük, de akár le is mészárolhatjuk őket – persze ennek, mint ahogy sejthető, lehetnek következményei: veszett hírünk lehet a többi túlélő között, annak minden hátrányával. Ha viszont segítünk nekik, a viszony javulhat, és még ha nem is csatlakoznak hozzánk, de alkalmanként kisegíthetnek. Ez azonban oda-vissza működik: minket is megkereshetnek, hogy nyújtsunk egy feladat során segítő kezet.

Természetesen túlélés ide, lopakodás oda, néha elkerülhetetlen lesz, hogy fegyvert használjunk: az ígéretek szerint tekintélyes arzenálra tehetünk szert. Kilencvenkilenc lőfegyver, és 30-40 darab közötti közelharci gyilkolóeszköz áll majd rendelkezésünkre, hogy kihúzzon minket a bajból. A túlélést előtérbe helyező játékmenet viszont itt is megmutatkozik: nem tanácsos vérfürdőbe kezdeni. A pisztolyok, puskák, és karabélyok használatát mindig erősen meg kell fontolnunk: a lövések zaja oda fogja csalni a zombikat, márpedig a túlerővel szemben nem sokat tudunk majd tenni. Használhatunk hangtompítókat, de ezek idővel elhasználódnak, és kevés, annál kellemetlenebb dolog történhet velünk, mint hogy a ránt rontó három zombiból csak kettőt tudunk halkan elintézni. Ráadásul, a zajcsökkentés sem csodaszer: minden tűzfegyver rendelkezik egy értékkel, ami azt jelzi, mennyi az esélye, hogy meghallják a lövésünket: a hangtompító minőségtől függően ezt csökkentheti, de megszüntetni nem tudja, tehát minden lövésnél lesz némi rizikó.

A State of Decay 2013 júniusában jelenik meg , és Xbox Live-on, valamint Windowst futtató számítógépeken lesz elérhető.

 

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához