LFG.HU

HammerTimeCafe
CikkBot
hírekCimkek

A kalózkodásról szóló vita alighanem egyidős az első videójátékkal. A felhasználók egy része úgy érzi, hogy nem követ el lopást, ha a program egy olyan verzióját használja, amit nem legális forrásból szerzett be, a fejlesztők pedig értelemszerűen szeretnék, hogy ha gyakran több évnyi munkájuk gyümölcsét kiélvezhetnék. Emiatt újabb és újabb másolásvédelmi trükköket és védelmi rendszereket fejlesztenek, de hiába: az emberi találékonyság megdöbbentő, ha azért kell dolgozni, hogy valamiért ne kelljen fizetni.  Természetesen, pontos adatok birtokában nehéz megmondani, mennyi veszteséget is szenvednek el a készítők a letöltések és a feketekereskedelem miatt.

A Greenheart Games, egy független fejlesztői cég tagjai úgy döntöttek, kicsit megfricskázzák az illegális letöltőket. Patrick Klug, a játék készítője feltöltött egy példányt a Game Dev Tycoon című szimulátorukból az egyik torrentoldalra. Azonban, ez a verzió bírt némi extrával.

A GDT-ben egy játékfejlesztő stúdiót kell irányítani: a sikeres játékok több profitot és így nagyobb fejlesztéseket tesznek elérhetővé. Azonban, aki a torrenten lévő verziót töltötte le, előbb vagy utóbb azon kapta magát, hogy hiába tesz meg mindent a boldogulásért, esélye sem lesz: a nyereségét elviszi a kalózkodás, így a játékos cége hiába próbálkozik, a csőd elkerülhetetlen. Még egy csipkelődő üzenet is olvasható, amiben az egyik alkalmazott azon sajnálkozik, hogy bár rengetegen játszanak a programmal, de nem hajlandóak fizetni érte, így tönkre fog menni a stúdió.

A finom fricskát igen kevesen értették meg: a számítógépes játékokkal foglalkozó fórumokon tömegével jelentek meg panaszkodó kalózok, akik nem értették, miért nem tudnak sikereket elérni, amikor virtuális fejlesztőstúdiójuk csapata elvileg a lehető legjobban teljesít.  A statisztika megdöbbentő: a Greenheart Games adatai alapján a programot használók 93.6%-a az illegális verzió beszerzése mellett döntött és mindössze 6.4%-uk  döntött úgy, hogy fizet a fejlesztőknek.

A történet érdekessége, hogy a program nem különösebben drága: a teljes verzió nyolc dollárba, azaz valamivel kevesebb, mint kétezer forintba kerül, amire még ezekben a pénzügyileg nehéz napokban is nehezen ráfogni, hogy bedöntené egy család költségvetését. Ráadásul, aki ki akarta próbálni a játékot, hogy ne zsákbamacskát vegyen, annak a rendelkezésére áll egy ingyenesen letölthető demo, tehát a gyakran hangoztatott „előbb letöltöm, kipróbálom, és ha tetszik, megveszem jogtisztán” védekezés is nehezen érthető ebben a helyzetben.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához