LFG.HU

auer
RPGCimkek

Kész a modul, indulhat a játék. Lássuk élőben hogy sikerült mindez:

1. Játékülés

A szokottnál rövidebbre sikerült, mert az előző kaland vége átnyúlt még erre az alkalomra. Az előző kalandban (más meséje, én játékosként vettem részt) kiváló lehetőség nyílt megszerezni egy halott inkvizítor cirkálóját (oké volt részünk abban is hogy meghalt), így öldöklő küzdelemben megcsáklyáztuk. Mint játékos teljes mellszélességgel kiálltam a dolog mellett, viszont mesélőként ez egy plusz hajót adott a játékosoknak, amivel a modul írásakor nem számoltam. Viszont a raiderük egy másik rendszerben bóklászott, amit nem akartak visszahívni, szóval a darabszám stimmelt, csak az erősség nem. Nem baj, meglátjuk.

A hiányzó játékos egy pszi használó eretnek tech papot hozott. Belefér, én az asztropatával számoltam.

http://lfg.hu/wp-content/uploads/2013/05/rt-ships-1.jpg

A parti bevásárolt magának, felújította a két sérült hajót. Megkapták az invitálást Constantine-től, a kapitány és a navigátor átment. Constantine elmondta a dolgokat kicsit ferdítve, a csapat a profit és a kolónia szavakra ugrott is az üzletbe, ahogy vártam. Itt a játékosok megkérdezték, megszakadt-e az asztropatikus kapcsolat a kolóniával, amire hirtelen nem tudtam mit válaszolni, végül azt mondtam, hogy nincs asztropata ott. (Nem volt jelentősége)

Valóban csak a profit és a kolónia szavak voltak fontosak. A kapitány döntött, és innentől fogva el volt döntve, hogy részt veszünk a dologban /szegény mesélő a maradék haját is kitépte volna, ha ennyi munka után mást mondunk :D

Constantine navigátora kihívta párbajra a másik navigátort, aki meglepődött ezen. Mivel többszörösen elhibázta az erre irányuló skill tesztjeit, fingja sem volt róla, hogy miből áll a párbaj. Végül kis megalázkodás és arcvesztés árán eljutott a párbajra, amit a dobások miatt elvesztett. Persze amikor megtudta, mi volt a tét, (gyereket csináltak volna neki) in-game jó dühös lett.

Ez zárt ajtók mögött zajlott, semmit nem láttunk/hallottunk/értettünk belőle.

A játékos ezt nem kommunikálta a többiek felé, mondjuk jelentősége sincs nagyon – nem is kérdezték (meg mintha kb. akkor jött volna meg a pizza, szóval volt fontosabb dolog is).

A parti megkereste a felbérelhető kalózhajó kapitányát, sikeresen felbérelték, vettek neki hiperhajtóművet és torpedókat. Próbáltam kicsit afelé rugdosni őket, hogy legyen valami tervük, de nem igazán aktiválták magukat, kimerült annyiban hogy ezt a fregattot majd arrébb fogják tartani. Konkrét formációra gondoltam, a vadászok járőröztetésére és hasonlókra. Amikor felrakjuk a modelleket, majd akkor fognak valamit rögtönözi.

Nos, itt még mindig úgy gondoltuk, hogy mi vagyunk az “izom”. Az izom pedig nem gondolkodik, azt vártuk, hogy aki felbérelt minket meghozta a döntéseket. Ráadásul a saját hajónkon kívül semelyik másikat nem ismertük, azt se tudtuk, hogy kisgéphordozók, vagy torpedónaszádok, így nehéz lett volna csatatervet csinálni. A mi hajónk meg arra van kidolgozva, hogy ha valaki az oldalunkba kerül azt hatalmas tűzerőnkkel darált hússá változtassuk. Ez egy egyszerű és hatékony terv.

Ehhez annyit, hogy nem is igazán kérdezgették a dolgokat, habár ha jól rémlik DReamwalker nem volt ott karakterként a megbeszélésen.

Van egy csillagtérképünk, amit használunk, de nem kötöttem az orrukra, hogy pontosan hova mennek (nekron felségűr mélye), és az erre irányuló dobások sem sikerültek.  Az ugrásnál az NJK navigátor navigált, a partié adta a sértődöttet, így ő sem tudta mi a helyzet.

Egy elrontott próba után már nincs apelláta. Ha meg hárman rontják el, …nos, az balszerencse.

Meglepő módon a parti egyáltalán nem érdeklődött a háttér iránt, nem próbálkoztak out of the box megoldással elég passzívan viselkedtek.

ld. fent.

Sok mindenen nem változtat, de én szeretek minél több információval rendelkezni. Viszont volt pár kóbor megjegyzésük hogy esetleg nekimennek Constantine-nek, amire nem számítottam. Hacsak nem megy félre a modul remélhetőleg nem fog bekövetkezni, habár Constantine nem lesz könnyű falat.

Visszatekintve jobban jártunk volna, bár szegény KM-el szemben nagyon etikátlan lett volna egy majdnem barátságos fő NJK ellen fordulni.

Az út eseménytelen volt, odaérve a lopakodó stryxis cirkálóba botlottak. Kis eszmecsere után felbérelték őket, hogy tartsanak velük. A szenzorokon pár elda hajó tűnt fel – itt hagytuk abba.

Utólag azt hiszem jobb lett volna, ha a kalózokat és a stryxiket kihagyjuk a mutatványból, nem hoztak akkora hasznot, mint amennyibe kerültek. Bár érdekes színfoltot hoztak a játékba, de ha nincsenek akkor se változott volna látványosan a végeredmény, ugyanilyen sikert/kudarcot vallottunk volna.

Én viszont mesélői oldalról úgy érzem, hogy pont levették/elnyelték azt az egy-két lövést, ami a túlélést jelentette a teherhajóknak.

 

Két játék közt:

A negyedik, void kraken részhez: mivel a raider nincs a partinál, ezt a részt át kellett gondolnom. A raider 7-es sebességgel ment volna, a felbérelt fregatt és Constantine könnyű cirkálója 6-os, az új cirkáló pedig 5-ös sebességgel rendelkezik (a többi hajó jóval lassabb). A dolog úgy módosult, hogy arányait tekintve a fregatt/könnyűcirkáló ugyanúgy elvégezheti a feladatot, a cirkáló viszont csak egyszer próbálkozhat a hajó megtalálásával, míg a többiek kétszer (exploration challange).

Plusz a helyzettől függően, ha a kalóz fregatton mennének (vagy önállóan elküldik), akkor az önállósíthatja magát és megpróbál meglépni, és/vagy megcsáklyázni a sérült teherhajót. A kalóz kapitány a helyzettől függően első körben szövetséget ajánlhat a csapatnak, hogy testvériesen osztozzanak a zsákmányon (80-20 a kalózoknak…). Ezt valószínűleg nem fogadják el (habár lehet), ezért a kalózkapitány megpróbálja megölettetni őket – ez a következő próbálkozása, de nem fog sikerülni, hanem egy irgalmatlan mészárlás lesz belőle, amit a parti él túl (az értékeket ismerve). Ezután jön a második körös tárgyalás, ami során a parti valószínűleg megadja magát a kalózoknak kis trükközéssel (mivel az ő hajójukon vannak), jó estben élve távozhatnak a hajóról (a hogyan még kérdéses). Hogy erőltessük ezt a szálat Constantine nem fogja könnyedén odaadni a fedezetet biztosító könnyűcirkálóját, így remélhetőleg a kalózt választják, aki viszont önként jelentkezik. Ezt így az első játék után találtam ki, lehet hogy a következő kalandban kiesik a kalózhajó, és át kell értékelni az egészet megint.

Ismét előkerült a probléma, a játékosok a mesélő jól kigondolt és ravasz tervét egyetlen döntéssel áthúzták. Ha nem is teljesen romboltuk le, amit kitalált, akkor is az eredeti terv /a harc/ mehetett a szemétbe.

A nyolcadik részhez: felmerült, hogy megbolondítom a tankcsatás részt annyival, hogy az Only War karaktereknek le kell küzdeniük pár elda guardian-t esetleg maszk harcost mielőtt be tudnának szállni a járműbe. Főleg hogy érezzék, milyen erőszintbeli különbség van az OW és a RT parti közt.

Aki előre dolgozott, az már tudta, hogy mekkora az erőkülönbség, nem kellett bebizonyítani.

 

2. Játékülés

A második játékülésen nyitó képként én raktam ki a parti flottájának hajóit egy nem túl szerencsés felállásban, mivel csesztek bármi értelmes tervet kitalálni az előző játékon – ezzel kezdetét vette a 3. rész.

Ld. fent. Különben is este fél tizenkettőkor már nehezen fogannak meg a haditervek az ember fejében.

Apropó hajók és modellezés: új módszert próbáltunk, nem vonalzóval mértük a távolságokat, vagy négyzethálós papíron lépkedtünk, hanem maga az abrosz négyzethálós mintájú. Jó ötlet, leszámítva az egyesek szerint b*zi piros színét és a szörnyűséges anyagát. (Mire a rutinos válasz: jobb ha b*zinak tartanak, mint ha szerepjátékosnak :)) Amúgy jól bevált, nem kell félni hogy lelép az ember az amúgy használt papírról, mert az egész asztal rendelkezésre áll.

Valóban jó ötlet volt.

Ezen felül mindegyik székhez “terítékként” feltettem egy NJK hajó lapot lefordítva, aki ahova ül aznap azt fogja vezetni, mint játékos, a karaktere normál cselekvésein túl.

Ekkor láttuk először a statisztikákat. Ezért volt különösen irritáló a mesélő megjegyzése: “ismerd a hajódat/fegyveredet/karakteredet”.

A hajók ismétlésként: a csapat grand cruisere-e, cirkálója, felbérelt kalóz fregatt, Constantine nagy teherhajója, Constantine könnyűcirkálója, Constantine által felbérelt két partraszálló hajó (ezt a kettőt én irányítom minimális harci szerepük miatt), és a stryxis karavánhajó (cirkáló). Ezekkel szemben két elda cirkáló és két, három torpedóvető fregattból álló squadron. A squadron szabály kis hajóknál hasznos, összekapcsolja a fegyverzetet, és nagyobb ütőerőt ad, mint külön-külön.

Az elda támadás célja a szállítóhajók kiiktatása, viszont ezt a parti nem tudja, vagy legalábbis nem egyértelmű számukra. A feladat lényege nem csak lelőni az eldákat, hanem felismerni a céljukat és megakadályozni őket abban, hogy elérjek ezt.

A cél felismerése megtörtént. De megakadályozni nagyon nehéz lett volna őket. Nagyon idegesítő, amikor az ellenfél úgy viselkedik, mint a játékosok általában: konkrét célja van és azt minden áron el akarja érni.

Az eldák két oldalról támadtak, azonos erőkkel. A torpedóvető fregattok remekeltek, az elda bombázók viszont nem. Szabályrendszer szerint meglehetősen lassú kibocsátani és újra felkészíteni a bombereket. Három kör (in-game 1.5 óra) alatt lement az űrcsata, mesélői oldalról sikerült kilőni az egyik kis szállítóhajót, Constantine nagy hajóját, plusz megkarcolni a többit. Ezzel szemben a parti leszedte mind a két cirkálót és elkapott két fregattot a hatból. A grand crusier-üket jól ki tudták használni, az oldalankénti 3-3 ütegsor plusz a tüzér karakter nagyon szerencsés dobásai taroltak. A nevesített elda kalózkapitány is elposszant a hajójával együtt, akiről el is feledkeztem a csata hevében. Lehet, hogy a nyolcadik részben ettől függetlenül visszahozom, majd meglátom még.

Kimentették a roncsokból Constantine-t, illetve a megmaradt gárda regimenteket – a nehézgyalogság ott maradt.

A veszteséglistát látva az óvatosabbak fejében már itt megfordult, hogy érdemes lenne feladnunk/visszafordulnunk.

 

Következett a 4. rész – az elveszett teherhajó megtalálása. A parti nem szórakozott sokat a hajóválasztáson, simán átszálltak a kalózhajóra és azzal mentek – kivéve az arch-militant-ot aki nem alkudozott kalózokkal. Helyette a játékos hozta az OW karakterét. Sikerült első próbálkozásra megtalálni az elveszett teherhajót egy aszteroidamezőben, viszont az már nagyobb gond volt, hogy bebizonyítsák menteni jöttek, a másik fél nem hitt nekik. Végül nagy nehezen meggyőzték őket, akik beszámoltak róla hogy van valami idekint.

A valami a void kraken volt, ami megpróbálta elcsócsálni a fregattot. Viszont tetű lassú volt, így a fregatt körbetáncolta, és addig lőtte amíg ki nem múlt. Utólag nézve jobb volt a manőverezés értéke, amivel nem számoltam, ezt sajnos elnéztem.

Azért megijedtünk, tudtuk, ha a közelünkbe ér, akkor elropogtat minket.

A kalózkapitány itt tette meg ajánlatát a RT-nek aki meglepő módon beleegyezett. Ezek szerint a kalózok kaptak ach. pontot (~pénz) a parti pedig a hajót tarthatta meg, és nem szólnak Constantine-nek.

Ez is zárt ajtók mögött történt, de szerintem a kapitány jó döntést hozott, elkezdhettünk volna pattogni, de öten nem tudjuk kiirtani egy /kisebb/ hajó legénységét, majd még vissza is vergődni vele a flottához.

Sikerült megcsáklyázni és megszerezni a másik hajót. Itt követték el azt a hibát, hogy hagyták, hogy a kalóz legénység egy része menjen át és vigye el a hajót az előre kijelölt pontra.

A saját majdnem megbízható legénységünk nagyon-nagyon messze volt tőlünk.

Persze a kalózoknak eszük ágában sincs odavinni a hajót, megtartják maguknak és a pénzt is.

Ezt még majd meglátjuk, szerintem a party nem fog nemet mondani egy olyan kalandra, ahol felkutatjuk a kalózokat, megöljük őket, a testüket a hajótestünk elejére rögzítjük, és elvesszük a kincseiket /nem feltétlenül ebben a sorrendben/.

A RT tervbe vette, hogy ha visszaérnek a flottához akkor a kalózhajót is lerohanják.

Erről szólhatott volna hamarabb is.

 

5. rész – a második elda támadás. Kis kitérő: a szabvány sors pont rendszer mellett használunk dráma kártáykat is amik sors pont helyett más hatással bírnak. Az egyik ilyen kártya miatt az előző kört túlélt elda fregattok kimaradtak a csatából.

Így is elég erősek voltak.

Itt most három elda cirkáló és három raider támadt. A cirkálók össztüzet zúdítottak a parti cirkálójára, ami a második körben űrroncsá vált.

Volt, aki nem siratta meg, ekkor derült ki, hogy komoly profitveszteséget okoz a hajó maga /még nem járt le a lízingszerződés, vagy valami hasonló/.

A grand crusier újra remekelt, egy kör alatt kilőtt egy cirkálót, majd bevetették becses atomfegyverüket, ami nem robbant (valószínűleg koreai gyártmány volt…). Mondjuk legalább nem a vetőcsőben detonált. A következő atom már szerencsésebb volt, azzal kilőtték a második cirkálót, a harmadik súlyosan sérültet pedig a stryxis hajó kapta el. A három raidert már csak mellékesen lőtték le. A kalózhajó úgy döntött neki ennyi elég volt, így távozni készült, kapott pár sorozatot a tatjába, de sikeresen lelépett.

 

Végeredményben sikerült elérni a bolygót, a regimentek nagy része megúszta, és van egy partraszálló hajójuk, amivel leteszik őket. Más hajó védése nem egyszerű a csatában, itt egy kísérő vadászrajt küldtek oda, ami ha jól emlékszem egy torpedó sorozatot hatástalanított – ezzel mentette meg a hajót.

Kezdtük megismerni a hajók tulajdonságait.

Elbuktak viszont két teherhajót, egy cirkálót, a kalózfregatt lelépett, a stryxis hajónak pedig eddig szólt a szerződése és az is elment.

Itt is felmerült, hogy érdemes-e folytatni a kalandot.

Konklúzió: az elda hajók rohadt törékenyek. Tartanom kellett volna magamat a tervhez és távol maradni, onnan lőni, viszont bemanővereztem a formációba, ahol szépen ki is szedték a hajóimat. Annyi engedményt kaptak a játékosok hogy nem csak a teherhajókra lőttem, különben azok tényleg nem jutottak volna el idáig.

Szín igaz.

A parti viszont rosszul áll a teljesítéshez szükséges ach. pontokkal – az itt szükséges értékeknek csupán fele-harmada van meg (stryxis bérlés, hajók elvesztése, alku a kalózokkal…) Így kétséges, hogy eleget össze tudnak-e kaparni ahhoz, hogy ilyen téren is befejezzék a modult.

 

Konklúzió2: a házi szabály űrhajó-kritikus megerősítő dobása kiválóan működött. A dolog lényege, hogy a már meglevő kritikus sebzés+módosító (hajóosztálytól függ) fölé kell dobni egy megerősítő dobást. Így egyre nehezebb sebezni a már kritikust szenvedett hajókat. Ezzel elejét tudom venni annak hogy a magas kritikus sebzések gyorsan taccsra vágjanak egy cirkálót vagy nagyobb hajót, amíg a sima sebzések alig karcolják. Ez korábban jelentős gond volt, sok nagy hajó esett ki a játékból 2-3 találattól.

Valóban jól esik, hogy két-három jól sikerült találat nem kényszerít sorspont égetésre. Tudom, hogy van, aki azt szereti, ha hetente új karaktert dolgozhat ki, de nekem kell egy /hamis/ biztonságérzet, hogy azért olyan helyzeteket is túlélhetek, ahol nem én rontottam el valamit, csak rosszkor voltam rossz helyen, és rosszat dobtam.

 

Két játék közt: az elvesztett gárda regiment elvileg megváltoztatja az erőegyensúlyokat, de mivel semmi kedvem újra ledobálni a szimulációkat hagyok mindent úgy, ahogy van. Az ő tisztjüket ölték volna meg elsőként a 7. részben, egy másikat teszek a helyére az sem okoz(hat) nagy változást.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.