LFG.HU

Cromwel
ismertetőCimkek

Sokat filóztunk Phoenix-el arról, hogy most mi legyen ezzel a sorozattal. Az első két részről ő írt ismertetőt, de a beérkező kritikus, vagy inkább ordenáré megjegyzések elvették a kedvét a további írástól. Pedig már nagyjából a tizedik kötet körül jár az olvasásban. Hiába győzködöm, hetek (vagy inkább már hónapok) óta, hogy legalább a többi érdeklődő kedvéért írjon ezekről a kötetekről is, nem állt kötélnek.
Úgyhogy aki CSAK azért szól hozzá valamihez (és most nem csak a könyvismertetőkről beszélek), hogy “beszólhasson”, inkább valahol máshol élje ki magát. Akinek pedig tetszik az írás, ragadja magához a klaviatúrát, és bíztató szavaival nyugodtan szerezzen pár kellemes percet annak, aki “elkövette” az adott irományt.;)

Mivel a sorozat nagyon jó (legalábbis Phoenix és még egy-két ember szerint), így én is nekiálltam az olvasásnak, hogy legyen valaki, aki megosztja veletek Merle nagyszabású regényciklusának további eseményeit. Az előzményeket megtalálhatjátok a korábbi ismertetőkben, reményeim szerint a cikk végén mindkét link hívogatóan kéklik majd.

Pierre és Samson a második kötet végén hazafelé tartanak Mespechbe, és a harmadik kötet elején épségben oda is érnek. Van is nagy örömködés, ami azonban hamar elcsendesedik, amikor hírét veszik Fontenac báró legújabb mesterkedésének. A szomszéd ugyanis a környék katolikus nemeseit igyekszik összegyűjteni és a Siorac birtok ellen vezetni.
Szerencsére azok jobban tisztelik Pierre apját, mintsem felgyújtsák a házát. Így a nyughatatlan báró saját embereivel támad a birtokra, de pórul jár, mert csaknem minden támadó meghal. Aki életben marad, az szeretne is még élni pár évig, ezért vallomást tesz. Ennek birtokában a Siorac család panaszt tesz a báró ellen, csakhogy a katolikus bíróság nem foglalkozik az üggyel, mivel a panaszos “csak egy nyomorult” hugenotta.

Az élet megy tovább, ki-ki intézi a saját dolgát, alakítja a saját életét. Samson 1571-ben megszerzi a patikusmester címet, Pierre-t pedig a következő évben orvosdoktorrá avatják. A tanulás befejeztével a fiúk ismét hazaindulnak (új barátjuk, Giacomi társaságában), ám az úton belesétálnak Fontenac báró csapdájába.
A szorult helyzetből sikerül ugyan megmenekülniük, de sajnos közben meghal a báró. A felháborodott rokonok pedig gyilkosság vádjával feljelentik a két fiút. A vád alól egyedül a király adhat felmentést, így hőseink elindulnak Párizsba, ahol Navarrai Henrik éppen házasodni készül.
Többszöri próbálkozás után végre megszerzik az áhított felmentő írást, de örömük nem tart sokáig, mert felvirrad Szent Bertalan napja… majd leszáll az est… és eljő az éjszaka.

Végezetül: Egyszerűen képtelenség MINDENRŐL megemlékezni, és tartani a terjedelmi korlátokat. Annál Merle sokkal jobban ír, és hőse, Pierre de Siorac továbbra sem képes távol tartani magát a fehérszemélyektől és a kalandoktól. Egyszerűen olvasatja magát.
A következő heti folytatás várhatóan: Íme, a király!

Európa Könyvkiadó (2000) második kiadás
Ára: 2200 Ft


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához