LFG.HU

Cromwel
ismertetőCimkek

Valamivel több mint hatszáz oldal – úgy vélem, ez kellőképpen ellensúlyozza a kissé hosszúra nyúlt várakozást, és minden Jordan rajongónak (mint ahogy nekem is) napokig lesz mit olvasnia. Az RPG.HU-n nemrégiben szóba került, hogy Jordan mennyire plagizál, és hogy mennyire nem újdonság mindaz, amit leír.
Nos erre csupán azt tudom mondani (mindenféle vitatkozási szándék nélkül), hogy egyáltalán nem vitatom Tolkien zsenialitását. Ha élne, és számítógépen pötyögné regényeit, valószínűleg őt választanám. De ez sajnos már nem lehetséges. Így megmaradok Jordan és Feist regényeinél, melyek terjedelmüknél fogva hosszú időre biztosítják a kikapcsolódásomat. Természetesen más írókat is sokra tartok, várom műveik megjelenését, de jelen pillanatban ők ketten azok, akik terjedelmes részt foglalnak el a fantasy polcainkon. Egyszóval Nekem semmi bajom sincs velük, s ha jövőre tényleg Jordan dedikálás lesz a Könyvfesztiválon, hajlandó vagyok akár több órát is ácsorogni, mire rám kerül a sor.

Ezután a vélhetően rövid(?) kitérő után nézzük, mi minden történik az Újjászületett Sárkánnyal. Ezúttal ugyanis főként róla olvashatunk, hiszen ő áll az események középpontjában.
Miután elfoglalta Andort, minden erejével azon van, hogy az eltűnt királynő lányát ültesse a trónra (akihez egyébként gyengéd szálak is fűzik). Elayne azonban a Fehér Toronyból elmenekült aes sedai-ok társaságában ismeretlen helyen tartózkodik.
Rand – legnagyobb bánatára – nem szentelheti minden figyelmét a kutatásnak, hiszen rengeteg “halaszthatatlan” ügyben kell döntenie. Biztosítania kell az eddig elfoglalt országok belső békéjét, foglalkoznia kell a fókuszálni tudó férfiak képzésével, s nem utolsó sorban fogadnia kell a Fehér Toronyból érkező aes sedai küldöttséget.
Majd nem sokkal később egy másik aes sedai küldöttség is érkezik hozzá, ezúttal az ellenzék táborából. Természetesen mindkét csoport azt szeretné, ha Rand az ő tanácsaikat követve uralkodna a világon, és az ő segítségükkel készülne az Utolsó Csatára. Vagy ez csupán a látszat, és valójában irányítani szeretnék? De kár, hogy Moiraine meghalt, ő talán tisztán látna ebben a zavaros helyzetben.

Mire kiderülnek a valódi szándékok és megtörténnek az ellenlépések, már el is jutottunk a hatszázadik oldalra, úgyhogy ezúttal is marad bőven mesélnivaló a következő kötetre.
Helyhiány miatt ezúttal nem említem meg a többiek kalandjait, de mint azt már említettem, a fő hangsúly ezúttal az Újjászületett Sárkányon van.

Végezetül: Most mit mondjak? Elérkeztünk a hatodik könyv végére, és még legalább olyan messze vagyunk a befejezéstől, mint az a bizonyos Makó Jeruzsálemtől. Ami persze nem baj, hiszen még számtalan kérdés lebeg nyitottan, amire joggal várunk magyarázatot. Jordan pedig a tőle megszokott aprólékossággal halad tovább az úton, mi pedig követjük őt, vezessen bennünket bárhová. Vagy legalábbis majdnem bárhová. ;)

Beholder Kiadó (2002)
Ára: 1798 Ft


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához