LFG.HU

flyinghair
hírekCimkek

Ahogy egyre közelegnek a nagy társasjátékvásárok és kiállítások (Origins, GenCon, Spiel), úgy szaporodnak gombamód a hírek a friss és várható megjelenésekről. Az eddig csendben vagy legalábbis halkan dolgozó kiadók egyre több bejelentéssel örvendeztetik meg a játékosokat. De ez a díjkiosztók időszaka is, így aztán igazán sok játék került rivaldafénybe az utóbbi időben. Jöjjenek a júniusi hírek:

Mint minden évben, úgy idén is május második felében a Spiel des Jahres zsűrije bemutatta a 2013-as díj várományosait. A világ talán legismertebb társasjátékdíjára idén először jelöltek kisdobozos játékokat. Így kerülhetett a 3 esélyes közé a Hanabi is, amelyről korábban az LFG.hu-n is olvashattatok részletesen. A játék szerzője, Antoine Bauza a 7 Csoda c. játékával már bezsebelte a díj Kennerspiel kategóriáját 2011-ben, idén most az “piros bábu” elhódítására tör. Két ellenfele a szintén kisdobozos Qwixx Steffen Benndorf-tól, illetve Paolo Mori nemrégiben megjelent Augustus c. alkotása. Előbbi egy igen pörgős kockajáték, míg utóbbiban Augustus császár korába visszarepülve kell provinciákat fejlesztenünk.

v

A Kennerspiel (kvázi Gamer játék) kategóriában a hazánkban is kiadott Andor Legendái kapott bizalmat. Egyik vetélytársa a Wolfgang Kramer és Michael Kiesling páros által jegyzett The Palaces of Carrara, amelyben márványt bányászva kell a legszebb palotákat emelnünk Itália városaiban. Kramer és Kiesling igazi veteránok a szakmában, és már többször bezsebelték a díjat együtt is. 1999-ben az itthon is jól ismert Tikal-lal hódították el a trófeát, míg 2000-ben a Torres c. szerzeményüket választotta legjobbnak a zsűri. Az idei harmadik jelöltként Stefan Feld egészen friss szerzeménye a Brügge futott be. Bár nem rajongok Feld játékaiért, amelyekben általában a téma teljesen elveszik a túlontúl száraz mechanikák mögött, de a Brügge mégis megfogott.  Ahogy az a címből sejthető, Bruges városába kalauzol a játék, ahol a városi tanácsban akarunk befolyást szerezni, miközben csatornákat kell építenünk és nem árt, ha akad pár hivatalnok, akiket a szolgálatunkba állítunk, hogy a végső győzelemre törhessünk.  A kategória külön érdekessége, hogy Michael Menzel többszörösen is érintett a jelöltek között. Egyrészt ő a Brügge grafikusa, míg az Andor legendáinak egyszerre szerzője és grafikusa is, ahogy arról már korábban beszámoltunk egy interjú keretében…

 

 

A Fantasy Flight Games két Gyűrűk Urával kapcsolatos hírrel örvendeztette meg a nagyérdeműt: A harmadik negyedévben újra kiadja a Reiner Knizia Lord of the Rings: The Confrontation c. kétszemélyes szerzeményét. A játék egy-egy példánya az aukciós portálokon mostanában szinte aranyáron talál gazdára, így aztán az FFG visszahozza a kínálatába. Az új kiadásában csökkentik a karakterek méretét és azok speciális tulajdonságait kártyákon jelenítik meg. Ezen kívül minden kártya új grafikát kap, sajnos a térkép viszont nem, pedig talán az kiáltott leginkább új dizájnért. Valószínűleg még ennél is jobb hír a Gyűrűk Ura rajongók számára, hogy a Lord of the Rings LCG újabb kiegészítőt kap. Ez még önmagában nem lenne meglepő, de a The Black Riders névre keresztelt ciklus már tényleg a könyvek történetét meséli el, pontosabban elindítja őket Frodó rögös útján, hiszen az alapdoboz a Megyétől Völgyzugolyig meséli a történetet három küldetésben 2013 harmadik negyedévétől…

 

 

Szintén az FFG háza tájáról származik a hír, amely szerint szintén 2013 harmadik negyedévétől Wisdom and Warfare címmel új Civilization kiegészítő kerül a boltok polcaira. A Sid Meier sorozata által ihletett társas második kiegészítőjében a legfontosabb változás – hűen az alcímhez – a hadviselésben várható: A dobozban található alternatív harclapok már nem csak az egységek haderejét, de azok életerejét is feltüntetik a kártyákon. Míg az alapjátékban harcértéket a túlélő egységek ereje és a hadviselési bónuszunk adta, addig a kiegészítőben az életerő pontok segítségével a megsérült, de el nem pusztult egységek is számítanak. A szerzők szerint ezzel sikerül mélyíteni taktikát a hadviselés területén. A dobozban néhány új térképelem, új csodák, relikviák, kultúrakártyák és egy új városi akció lehetőség mellett természetesen új civilizációk is helyet kapnak: a franciák, élükön Napóleonnal, a Montezuma vezette aztékok és Dzsingisz kán mongoljain túl választhatjuk akár az angolokat, japánokat vagy zulukat is.

 

Miután a WizKids kiadó megvette az FFG-től a „FlightPath” manőverrendszerének jogait, bejelentették a Star Trek: Attack Wing érkezését. Az Űrszekerek hajóit felvonultató miniatúra játék a 2013-as amerikai GenCon kiállításon debütál augusztusban. Bár az Attack Wing alapvetően a Star Wars X-Wing: Miniature Game motorjára épül, a tervezők naplóiból kiderül, hogy számos eltérés lesz a két játék között. Ezek legfeltűnőbbike, hogy a legénységet nem csak egy adott hajóba lehet majd beültetni, hanem bármelyikbe, így például James T. Kirk egy Romulan cirkáló kapitánya is lehet, igaz drágábban. Új elem a hajóálcázás és a ki-be kapcsolható kétoldalú pajzs is. Az alapdobozban 3 hajó kap helyet – köztük a U.S.S. Enterprise, de a kiadó közzétette annak a 8 hajónak a nevét is, amelyeket a közeljövőben adnak ki a játékhoz:

  • Federation U.S.S Reliant Expansion Pack
  • Federation U.S.S. Enterprise Expansion Pack
  • Romulan I.R.W. Valdore Expansion Pack
  • Romulan R.I.S. Apnex Expansion Pack
  • Klingon I.K.S. Gr’oth Expansion Pack
  • Klingon I.K.S. Negh’var Expansion Pack
  • Dominion Kraxon Expansion Pack
  • Dominion Gor Portas Expansion Pack

Az Attack Wing-gel kapcsolatban azonban a legfőbb kérdés, hogy képes lesz-e a WizKids a játék megjelenésében felülmúlni önmagát, és az eddigi borzalmas dizájnok helyett a sorozathoz méltó űrhajó-miniatúrákat gyártani? Első ránézésére úgy tűnik, nem.

Jó hír azoknak, akik várják a Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island második kiadását, hogy már csak két hónapot kell aludniuk, hiszen 2013. augusztus 8-án, kerül a játék a boltok polcaira a Z-Man jóvoltából. A kiadó korábbra szerette volna időzíteni a megjelenést, de elmondásuk szerint az egyedi dobókockák gyártása megcsúszott, így továbbra is a gamerek türelmét kérik.

Végül pedig ismét remek hazai hírrel szolgálhatok. A Delta Vision kiadónak köszönhetően megjelent magyarul a Village – Nemzedékek játéka c. társas. A 2012-es Kennerspiel des Jahres győztes, worker placement játékban egy-egy család sorsát irányítjuk több generáción keresztül, akik papi vagy világi pályát választva, netán utazásaikkal szeretnék famíliájuk hírnevét öregbíteni. A játék érdekessége, hogy családtagjaink idővel elhaláloznak és ha életük során valami kiemelkedőt nyújtottak, bekerülnek a falu krónikáiba, örök dicsőséget szerezve családjuknak és győzelmet a játékosoknak.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához