LFG.HU

taverna
CikkBot
hírekCimkek

Bár az ember hajlamos nosztalgiával visszagondolni a korábbi konzolgenerációkra, nem szabad elfelejteni, hogy akkoriban is akadtak komoly bukások és játszhatatlan címek. Az Atari 2600-ra megjelent E. T. the Extra-Terrestial egyike ezeknek, sőt videójáték-történelmi jelentőséggel bír. Ez volt az első olyan, népszerű filmből készített program, ami katasztrofálisra sikeredett – százhuszonöt millió dolláros beruházás mellett mindössze huszonötmilliós bevételt generált, így az Atari kerek százmillió dollárt bukott ezen az egyetlen játékon, ami még egy jól menő kiadót is megviselt volna.

Csakhogy ekkor az Atari már masszívan veszteséges volt: 536 millió dolláros mínuszban járt a hibás üzleti döntések, túlbecsült értékesítési adatok, rossz minőségű játékok és a konzolpiac általános nehézségei miatt.
1983 és 1985 között sosem látott recesszió érte az iparágat: rengeteg pocsék és drága játék jelent meg a piacon. Ez önmagában is elég lett volna az összeomláshoz, de ekkor a konzolok hirtelen vetélytársra akadtak a számítógépek személyében, amelyek azonos vagy kicsivel magasabb ár mellett jobb játékélményt és több funkciót kínáltak.

A bukás elkerülhetetlen volt: míg 1983-ban 3.2 milliárd amerikai dollárt termeltek a videojátékok, addig 1985-ben ez az összeg százmillióra zsugorodott – azaz kilencvenhét százalékos visszaesés következett be három év alatt.

Az anyagi veszteség mellett az eladhatatlanná vált kazetták is problémát jelentettek az Atari számára. A pontos számot nem ismerni, de 3.5-4 millió példány maradt a kiadó nyakán – csak az E.T-ből. Az, hogy mi lett a kazetták sorsa, nem tudni, de a legnépszerűbb elmélet szerint – amit sokan városi legendaként kezelnek – Alamogodronál  (Új-Mexikó egyik városánál, pontosabban, az azt körülvevő sivatagban) temették őket el. Egy kanadai filmes csoport, a Fuel Industries úgy döntött, itt az ideje annak, hogy valaki utánajárjon a rejtélynek. A csapat tagjainak fél év áll a rendelkezésére, hogy valahogy megtalálják az elásott példányokat, a kutatásról pedig dokumentumfilm készül majd.

Emellett, James Rolfe komikus – a The Angry Video Game Nerd videók készítője és főszereplője – is forgat majd a kazettákról, igaz, az ő története játékfilm lesz. A sztori szerint Rolfe – pontosabban, az általa megformált karakter – meg akarja tudni az igazat arról, vajon tényleg a sivatagba temettek-e több millió játékot, azonban hamar egy kormányügynökség célkeresztjében találja magát,mert tévedésből azt hiszik róla, hogy az ötvenegyes körzetet keresi. A film érdekessége, hogy a manapság divatos közösségi finanszírozás modellt követi: költségvetése kizárólag Rolfe rajongóinak adományaiból áll.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához