LFG.HU

taverna
strato
hírekCimkek

Hétfőn elrajtolt az E3Electronic Entertainment Expo, más néven E3. Ahogy ilyenkor szokás, a nulladik napon a nagy kiadók műsoraival indul a hajcihő, melyeket évről évre próbálok élőben követni. Az időeltolódás miatt sosincs egyszerű dolgom, mert a Los Angelesben délelőtt induló előadást itt a munkaidő végével kell összeegyeztetni, a későbbi sajtó konferenciák pedig átnyúlnak a másnap hajnalába. Idén le is maradtam az első és az utolsó attrakcióról, melyet pont a “konzolháború” két legközelebbi érintettje, a Microsoft és a Sony celebrált.

Bár a fantáziámat mindig mozgatták a konzolok, sosem éreztem igazán azt, hogy a jó öreg PC mellett különösebben szükségem lenne akár Xboxra, akár PlayStationre (vagy Wiire). Játékosként (mert annak vallom magam, még ha egyre kevesebb időt tudok is ennek a hobbinak szentelni) azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni a konzolokat, mivel akárhogy is nézzük, elég rendesen befolyásolják a videojátékok helyzetét, a gamer világ alakulását.
Nem véletlen, hogy a szaksajtó legnagyobb kérdése az idei E3 előtt az volt, hogy vajon az új generációból az Xbox One vagy a PlayStation 4 fogja jobban beteljesíteni a játékosok vágyait.

Miután pótoltam a kimaradt show-k megtekintését, a személyes verdiktem a titánok harcáról nagyjából egybevág mindenki máséval: mivel a Sony nem szándékozik a használt játék kereskedelmet gátolni, nem kényszeríti kiadók alá az indie játékokat, a konzolja nem igényel állandó internetkapcsolatot, kamerája nem leselkedik a felhasználók után, és hát ugye 100 dollárral olcsóbb a konkurencia Xbox One-jánál, a pálma a PlayStation 4-é.
Persze a történet nem ennyire fekete-fehér, hiszen ha a Sony maga nem is, a játékkiadók még simán vezethetnek be DRM-et, illetve ha a konzol maga nem is, a rajta futó játékok igényelhetik az állandó internetkapcsolatot. El lehetne ebben témában mélyedni, de elsősorban nem méregdrága fekete hasábokról akarok írni, hanem a többek között rájuk is bejelentett játékokról.

A konzolháború helyett számomra az izgalmas kérdés idén is az volt, hogy melyik kiadó tud olyan új játékot mutatni, amivel lefőzi a többieket, illetve ha ilyen nincs, ki tudja a legerősebb felhozatalt prezentálni.
A hagyományoknak megfelelően a két már említett mamutcég mellett az Electronic Arts és az Ubisoft is megtartotta a saját konferenciáját (a Nintendo idén más utat választott), így a gémerek bőven kaptak nézni és csámcsogni valót idén nyárra is. Nem célom beágyazni a cikkbe az összes bemutatott mozgóanyagot, de igyekszem mindazokat megemlíteni, melyek szerintem érdekesebbek, illetve vélhetően az itteni olvasóközönséget is jobban érdeklik. Lássuk hát!

A Microsoft az Afganisztánban játszódó Metal Gear Solid V-tel indított. Ezt követően a Crytek egy római kori, QTE-ben gazdag TPS játékkal rukkolt elő, melynek címe Ryse: Son of Rome.
Lesz Minecraft Xbox One-ra is, a Max Payne-t és Alan Wake-et is jegyző Remedy pedig egy újabb jelenetet mutatott be készülő új játékából, a Quantum Breakből:

A Dead Rising harmadik részében ismét válogatott barkácsmegoldásokkal irthatjuk majd a zombikat, és a Halo soron következő részéből is láthattunk egy kedvcsináló videót, amit a Witcher 3 ingame jelenetekben gazdag bemutatója előzött meg:

A DICE féle Battlefield 4 single player bemutatójában egy ostrom alatt álló repülőgép anyahajó a helyszín, de ennél talán látványosabb volt az EA konferenciáján látott, élőnek mondott multiplayer játék:

A Microsoft show-ja a Titanfall bejelentésével zárult. A Respawn Entertainment mechekkel és exoskeletonokkal próbálja feldobni a CoD széria nem túl bonyolult játékmenetét:

Mivel nem vagyok a sportjátékok feltétlen híve, számomra az Electronic Arts konferenciája egy-két játék kivételével mindig dög unalmas szokott lenni. Nem volt ez másképp idén sem. A kivételt idén a DICE két új játéka képezte. Az egyik egy új Star Wars: Battlefront a másik pedig a sokak által várt Mirror’s Edge folytatása:

Természetesen lesz új FIFA, Madden, NBA, NFL és UFC is, ahogyan az Need For Speed is megkapja a soron következő rókab… izé folytatását Rivals alcímmel:

Az EA show-jából a fentebb már említett Battlefield 4 videó mellett talán még a Dragon Age: Inquisition előzetesét emelném ki, bár a sorozat második része óta sokan fenntartásokkal viseltetnek a Dragon Age címmel kapcsolatban.

Az Ubisoft a kötelező Rocksimth és Rayman körök után villantott egy n+1-edik  South Park: The Stick of Truth előzetest, majd bemutatta a maga verzióját a szociális elemekkel telepakolt autós játékra: The Crew CGI előzetes és gameplay. Ezután két komolyabb bomba landolt az eddigi langyos vízben. Az egyik a tavalyról már ismerős Watch_Dogs egy újabb jelenete (amivel kapcsolatban még az E3 előtt kiszivárgott egy a magyar Digic Pictures által készített CGI előzetes, melyet szintén érdemes megnézni):

A másik bomba pedig egy teljesen új IP: Tom Clancy’s: The Division. Egyik érdekessége, hogy menet közben táblagépről is beugrik a játékba egy újabb játékos:

A Sony a már megjelent Last of Us-szal kezdte a konferenciáját, melyet a már szintén látott Rain és a BEYOND: Two Souls játékok újabb előzetesei követtek. A Gran Turismo 6 után bemutatták a Batman: Arkham Origins első játékmenet jeleneteit:

A The Order: 1886 a steampunk játékok táborát fogja erősíteni, míg a Killzone: Mercenary a már ismert PS exkluzív FPS sorozat aktuális része. A Drive Club és az inFamous: Second Son bemutatója után a The Dark Sorcerer következett, ami bár nem játék, hanem a Quantic Dream afféle technikai demója, érdemes megnézni:

Nem sokkal a Bastiont is jegyző Supergiant Games új, Transistor című játékának előzetese után érkezett az Assassin’s Creed IV: Black Flag. Ehhez a játékhoz szintén a Digic készítette az új CGI előzetest, a furcsa zeneválasztású ingame videó pedig itt következik:

Ezután a Mad Max játék első előzetesét láthattuk, és végül a Bungie új, Destiny című játékának első ingame jeleneteit csodálhattuk meg.

Számomra a 2013-as év E3-át ismét az Ubisoft tette zsebre. A Watch_Dogs és a Tom Clancy féle új játék önmagában elég volt ehhez. Ezekben láttam meg azt a pluszt, amit a többi játék bemutatója nem hozott el számomra.

Az expónak persze még nincs vége, de nagyon nagy meglepetésekre már nem számítok. Azért a fél szememet még a híreken tartom, és ha ti is érdeklődtök, ugyanezt javaslom nektek az LFG Twitter csatornájával kapcsolatban.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához