LFG.HU

HammerTimeCafe
Glowface
ismertetőCimkek

FIGYELEM: a cikk jelentős SPOILER-eket tartalmaz a Kígyó vándorútja kalandból.

http://lfg.hu/wp-content/uploads/2013/06/RPG_Campaign.jpg

Legutóbb elmeséltem, a kezdő koncepcióból hogy is alakult ki a modul  nyers változata, és hogyan kezdtük el azt faragni, csiszolni a tesztelés során. Most következnek a végső simítások, elnyeri végső formáját a kaland.

4. lépés: második és mini-tesztjátékok

Az első tesztelés után három heti kemény munka következett. Pplord ezalatt finomítja a tesztelt anyagokat, és elkészült azoknak az első, legépelt változatával. Jómagam az eleinte tervezett viharszigetes koncepciómat elvetettem közben, a Vándorló Szigete Pplord kidolgozásában sokkal izgalmasabbnak tűnt ugyanebben a témában.

Felszabaduló energiámat a Feltenger minijáték megalkotására költöttem. Elkészítettem a Feltenger topológiáját bemutató kártyákat, kis illusztrációkkal (felfelé és lefelé zúduló vízesések, folyamok, függőleges és platószerű vízszintes víztükrök, szigetek, zátonyok, stb). Elkészítettem a különféle helyszíntípusokon kijátszható egyes eseményeket jelképező kártyákat, és kidolgoztam az eseményeket (pl. átláthatatlan vízpermet, a magasból ágyúzó őrült kalóz, siklórepülős martalócok támadása, a hajót dobáló vad hullámok, léket kapó hajótest, stb). Jó néhány iteráció után véglegesítettem a szabályokat.

Eközben Chipie mesélőtársunk is elkészült egy epizóddal, amiről akkor még igen keveset tudtunk: Pán Péter történetét dolgozta fel D&D-re.

Április 28-án (azaz mindössze 13 nappal a játék előtt) került sor a második tesztre. A tesztjáték menete az előzőhöz hasonló volt, de most még inkább csak ugráltunk a jelenetek között, nem játszottunk végig komplett történetet. Mini-tesztelésre  került még sor május 7-én (azaz 4 nappal a játék előtt): itt a Sehol-szigetes rész záróharcát játszottuk le; míg május 9-én, két nappal az éles játék előtt a MapTool és Skype segítségével online teszteltük a finálét. Kicentizett tesztelés volt, na.

  • Bemelegítésnek gyors nyitóepizódként ezúttal a gonosz intrikus Mandragóra úrnővel történő leszámolással nyitunk. A sötét királynőt rejtett fészkében érjük utol, ahol a temérdek tervezésbe beletébolyuló úrnő magában motyog egy természetellenesen sötét barlangban, fondorlatokat, cseleket motyog a sötétségbe. Mocskos harc következik: az úrnő förmedvény „kuzinjai” is csatlakoznak a csatához, és a rejtett csapdák se könnyítik meg csatát. A rengeteg különböző méreg és a karaktereket zavaró hatás tovább nehezíti a játékosok dolgát.

A harc elfogadható, kemény, de teljesíthető, megvagyunk vele. Utólag azt gondolom: a fény-sötét hatásokból többet is ki lehetett volna hozni, ellenfélből meg talán túl sok féle volt a táblán, mesélőként nehéz volt kezelni.

  • Ezután elpróbáljuk a két kisegítő-író jelenetét. A Feltenger jó, bár kissé monotonabb volt annál, mint amit vártam. Ráadásul az én drága játékostársaim kissé bohókásra vették a figurát, és egészen vad hülyeségekkel próbálkoztak a játék során. Ennek ellenére komoly nehézség nélkül hozzák a feladatot.

A mini-játék jó, de nagyon elhúzódik. Egyértelműen rövidíteni kell: csökkenteni fogom az egy helyszínen eltöltendő körök számát, és a tenegren felvezető út hosszát. Mivel mesélőtársaim közül volt, aki még a játék után sem látja át egészen a szabályrendszert, még egy-két mechanizmust kihúzok a szabályokból, hogy egyszerű legyen.

  • Következett Chipie kolléga kaland-részlete, a Sehol-sziget. A történet pazar, megkapó. A Pán (mármint egy szatír-kölyök) távozása után Galang, a pixie megőrül, és rémuralma alá hajtja Sehol-szigetet. Az elveszett gyerekek az ő vudu-szolgái lesznek, Kampó Kapitány kalózait kiirtják, nem kis részben az időközben felcseperedő gyerekekből készített vudu gólemeknek köszönhetőenl. A szigetre szállva megismerjük a történetet, a gyilkos-szemét elveszett fiúk nyomait követve találkozunk Kampó Kapitány szellemével, aki elárulja a Kígyó Fészkéhez vezető útvonalat. A Kapitány balladáját követve kell megkeresnünk a szigeten a gonosz Galang táborát, és elbánnunk vele.

Jó történet, de határozottan áramvonalasításra szorult. Helyenként nehezen volt követhető, és a játékosok túl sokfelé kóricálhattak el, így a sziget hagyományos lejátszása túl sok időt vett volna igénybe. Kicsit letisztítottuk, ki mit és miért csinál, kicsit több útjelzőt tettünk le, néhány felesleges dekorációt eltávolítottunk (pl. eredetileg a partraszállásnál romhajó volt található kalózok hulláival felakasztva – ennek megközelítésével és kikémlelésével túl sok idő megy el, érdemi hozzáadott érték nélkül). Így már remek epizód lett a Sehol-sziget.

  • A végjátékot az eredeti tervekhez képest összesen háromszor írtuk át. Pplord fundálta ki, hogy Kul Kul, troll segítőnk végül elcsábul a Kígyón felhalmozott lélek-tömeg hatalmas erejétől, és saját magának akarja megszerezni azt, hogy vudu isten-loává válhasson. A végjátékban eredetileg a rituálét segítették volna a játékosok, majd ráébredve az árulásra, vissza kellett volna azt fordítani, miközben Kul Kul csépeli őket. Végül a rituálé kijátszását lemetszettük a kalandról, túl bonyolulttá tették a finálét. Elmaradtak a korábban tervezett, pár körönként a harcmezőn véletlenszerű irányban átcsapó hullámok is. Egyszerű harci finálénál maradtunk. Az utolsó verzióba került be tarkításként, hogy Kul Kul arany kopponyákból szellemek-szolgákat idéz meg, melyek újratermelődnek, amíg a koponyákat össze nem töri valaki. Őszintén szólva Kul Kul harci statisztikái nem lettek a legizgalmasabbak, csak félig-meddig töltötte be szóló szerepét – de azért nem rossz ez a finálé.

5. lépés: végső finomítások

Az utolsó egy-két hét alatt persze még sok technikai teendőnk volt. Lezajlottak a jelentkezések, leellenőriztük a játékosok egyéni karaktereit. A csapatokhoz be osztottuk a mesélőket. A modult végleges formába kellett önteni, átgépelni, szerkeszteni. Ne feledjük: 8-9 mesélőnk fele nem vesz részt a teszteken, így semmit nem tud a kalandról. Ezért a kalandot olyan részletességgel kellett megírni, hogy azt elolvasva más mesélő is megértse. Ez bizony kemény feladat, próbálja egyszer ki mindenki. Sokkal-sokkal több idő, mint amikor valaki saját magának készít tömör jegyzeteket.

Az utolsó teszteken véglegesítődött az az ötlet is, hogy a Holtak Szigete után plusz feladványként a játékosoknak Alaundo homályos jóslata alapján egy térképen kellene kijelölni a helyes utat a Kígyó fészkéhez. Ehhez ismét igénybevettük Chomy pajtásunk tehetségét és szabad óráit (általában hajnal felé van neki ilyen). Ő alkotta meg a térképet a Szigetvilágtól délre eső, világvégi tengerekről. Szokásos formáját hozva remek munkát végzett.

Minden készen állt hát. Már csak nyomtattunk, sokszorosítottunk, vagdostunk (azok a kártyák bizony sok ollómunkát igényelnek), és kész vagyunk. Egy utolsó találkozón a játék előtti péntek este még egyeztettünk, és mehet a játék!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához