LFG.HU

HammerTimeCafe
flyinghair
hírekCimkek

Tombol a kánikula. Végre nem csak a naptár szerint van nyár, de a hőmérséklet sem hazudtolja meg önmagát. Mindenki fesztiválozik, utazik, strandol. Mielőtt én is belevágok a jól megérdemelt nyaralásba, még gyorsan összeszedem nektek a társasjáték híreket.

theseus tarsasjatekJúlius első napjaiban a kecskeméti Játékmester társasjátékboltba látogatott Ignacy Trzewiczek, a 51st State, a Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island és a Stronghold szerzője, a Neuroshima világ egyik megálmodója, aki nem mellesleg a lengyel Portal Publishing kiadó vezetője is. Látogatása alkalmával magával hozott két prototípust is: Michal Oracz (Neuroshima Hex!) új játékát, a sci-fi környezetben játszódó Theseus: The Dark Orbit-ot. Ebben a játékban a résztvevők egy-egy frakciót képviselnek (alien, tengerészgyalogos, tudós stb.), és egységeikkel körbe-körbe járkálnak egy űrállomáson, rendre aktiválva azt a szektort, amire rálépnek. Emellett pedig különböző fegyvereket és csapdákat telepíthetünk az állomás különböző pontjaira, hogy  erősítsük a pozíciónkat. A cél, hogy kiirtsuk az ellent. Bár az alapszabályok igen egyszerűek, egy igazi gondolkodós taktikai játékról van szó, ahol legalább annyira kell az ellenfél fejével gondolkodnunk, mint a sajátunkkal.

the legacy tarsasjatekA másik társas, The Legacy: Testament of Duke de CrecyMichiel Justin Elliott Hendriks 2009-ben készült kártyajátéka, amely most talált magának kiadót. A 18. században még a nagy forradalom előtti Franciaországban járunk, ahol olyan arisztokratákat alakítunk, akik szeretnék gyermeküket, majd unokáikat, és dédunokáikat minél előkelőbb családokba beházasítani, ezzel biztosítva családjuk gazdagságának és jó hírnevének fennmaradását generációkon keresztül. Bár először nem vonzott a családfa építgetése, de a tesztjáték meggyőzött, mivel eurogame létére (munkás elhelyezés, kártyakéz menedzsment), nagyon tematikus darabról van szó. A játék története finoman illeszkedik a mechanikára, ami nálam kifejezetten jó pont, így ez társas is felkerült az esseni kívánságlistámra, oly sok más mellé…

 

Az év elején a 2012-es év legremekebb játékai között írtam a Lords of Waterdeep-ről, amely bár a Dungeons and Dragons világában játszódik, mégis mint igazi eurogame lopta be magát a játékosok szívébe. Bár maga a játékmenet nem hoz lényegében semmi újat a munkás elhelyezős játékok történetében, azonban egyszerű, gyors játékmenete, könnyen érthető szabályai a világranglista 30. helyéig repítette. Így aztán a sikert megragadva, idén nyáron már jön is az első kiegészítő, amelyet Scoundrels of Skullport névre kereszteltek. A dobozban két új modul kap helyet: Skullport és Undermountain, amelyek külön-külön is játszhatóak az alapjátékkal, de akár a kettőt együtt is hozzáfűzhetjük Waterdeephez. Játéktechnikailag pedig egy új erőforrással bővül a játékmenet, ugyanis innentől fogva a korrupció árán is előrébb juthatunk majd. Hogy hogyan? Nos ez a megjelenés után kiderül majd. Aki beruház rá annak ezentúl hatosban is lehetősége lesz majd játszani a D&D-s worker placement-tel, lévén egy 6. játékos szettje is megbújik a szerintem nem kifejezetten szép fedő alatt.

Ha már a fantasy berkeiben járunk, meg kell említenem, hogy a Fantasy Flight Games bejelentette, újabb – sorban már a harmadik – kiegészítőt ad ki a Descent második, újragondolt kiadásához. A tengerentúlon épp csak a boltok polcaira került a Labyrinth of Ruin, már is jönnek a hírek az új bővítményről, amelyet a The Trollfens névre kereszteltek. A dobozban öt új küldetés mellett megbújik két új hős is: Roganna az árny egy scout, míg Augur Grisom a healer kaszt tagja. Két új karakterosztály is érkezik a stalker és a prophet. Az első a scout míg a második a healer kaszt alá tartozik. És hogy ne csak jótevők járjanak jól a kiegészítő megvásárlásával, a gonosz megtestesítője pestiskukacokkal, hárpiákkal és egy Bol’Goreth névre hallgató trollal gyötörheti az asztal túloldalán ülő barátait 2013 harmadik negyedévétől.

A Days of Wonder kiadó, amely olyan nagyágyúkat dobott már a piacra, mint a Smallworld, a Ticket to Ride és a Memoior ’44 sorozatok, leleplezte idei esseni megjelenését: Relic Runners címmel, a kaland zsánerbe kóstolhat bele az a 2-5 játékos, aki asztalára teszi a Matthew Dunstan szerzeményét. Az újabb Indiana Jones utánérzésű játékról nem sokat tudni még, csak annyit, hogy egy őserdőben kutatjuk ősi templomok és kincsek nyomait, de a komponensek dizájnja és a 60 perces játékidő egy vélhetően izgalmas családi játékra utal.

Előbb-utóbb minden híres játékot utolér a végzete, és kockásodik. Ez történik az itthon is kiadott Bang! című kártyajátékkal. A Bang! The Dice Game Essenben fog debütálni, és meghagyja az eredeti játék alapszituációját: A 3-7 játékos csapatokra oszlanak, és megpróbálják egymást a halálba az őrületbe kergetni a győzelem érdekében. A seriff és helyettese a banditákat üldözik, a banditák a jófiúkat, míg a renegát célja, hogy egyedül élje túl a játékot. Csakhogy ezentúl kártyák kijátszása helyett kockák gurításával irányítjuk az eseményeket: A soron következő játékos 5 kockával gurít, a dobott értékeket 3-szor guríthatjuk újra, kivéve a dinamitokat, azokat nem lehet újradobni. A kockákon lévő 1-es, 2-es távolság a távot mutatja, ameddig a játékos el tud lőni, a sör ikonnal pedig gyógyulhatunk egyet. Új elem a nyíl piktogram a kockákon: Aki indián nyilat gurít, ugyan újra dobhatja a kockát, de kötelező elvennie a tokent, amelyek így szépen gyűlnek a résztvevők előtt. Ha az utolsó token is kiosztásra került, akkor eljön az indián a támadás esete, és mindenki annyi életerőt veszít, ahány nyíl token előtte az asztalon hever. De pánikra semmi ok: Lényegesen több egészségpontunk van a kockajátékban, mint az alapban, és persze a nyilaktól, egy jó gurítással meg is lehet szabadulni… Nos, nagyjából így fog kinézni az egyébként sem túl bonyolult játék “kockázatosabb” változata.

A napokban hirdették ki a Spiel des Jahres győzteseket. Júniusban már írtam a jelöltekről, így most már csak a győztesek neve következzék. Az “alap” kategória győztese a Hanabi, így ez az első kisdobozos játék, amely megkapta ezt az elismerő címet. A Kennerspiel (kvázi “gamer”) kategóriából pedig az Andor legendái került ki győztesen. Ez az első SdJ győztes, amely már az előtt megjelent magyarul, hogy megkapta a díjat. Gratulálunk a nyertes szerzőknek, Antoine Bauza-nak és Michael Menzel-nek.

 

 

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához