LFG.HU

flyinghair
hírekCimkek

Túl vagyunk a GenCon-on. Az USA “Essenje” legalább annyi izgalmat rejt, mint amennyit az európai Spiel. Elárasztják a BoardGameGeek.com-ot az új játékokat bemutató videók, képek és beszámolók, hogy aztán az öreg kontinens lakói még két hónapig csorgathassák a nyálukat. Ízelítőnek be is teszek egy videót, hogy mindenki belepillanthasson az indianapolisi őrületbe.

Azért persze a megjelenések mellett bőven érkeznek friss hírek is. Jöjjön ezekből egy csokorral:

A Fantasy Flight Games erre a hónapra is tartogatott meglepetést. A Warhammer univerzum rajongói dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen érkezik Warhammer Diskwars, amely az 1999-ben megjelent Diskwars reimplementációja. A 2014 első negyedévében megjelenő alapdoboz 4 faj (ork, káosz démon, elda, ember) egységeit tartalmazza majd, valamint azokat a tereptárgyakat, kártyákat, és egyéb eszközöket, amivel már el lehet indulni a gyors, taktikai hadviselést ígérő játékban. Nyilván előbb-utóbb érkeznek a külön-külön egységeket stb. tartalmazó kiegészítők, amivel bővíteni lehet a hadainkat. A Diskwars érdekessége a mozgatási mechanika: egy adott egységünket úgy juttathatjuk előrébb, hogy a mozgásértékének megfelelően átforgatjuk a kör alakú egységet, az átfedésekkor folyamatosan interakcióba kerülünk az ellenfél egységeivel illetve a tereptárgyakkal. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Az FFG egyáltalán nem fukarkodott a bejelentésekkel a GenCon környékén, így ma már azt is tudjuk, hogy készül a Battlelore c. játék – amelyről leaxe egy korábbi cikkében már olvashattatok – második kiadása is. Ebben a verzióban, nem csak a dizájn fog módosulni, de szakítanak a klasszikus, Richard Borg féle “Command & Colors” mechanikával is. Az új Battlelore-ben már megmaradnak a parancslapok a játékosok kezeiben, igaz módosítva, de a “Color System” helyett minden egység saját statokkal rendelkezik majd (mozgás, támadó kocka, életerő, speciális képességek). További újdonság, hogy minden game előtt újra toborozhatnak egységeket a résztvevők. Várhatóan 2013 utolsó negyedévében érkezik.

A Fantasy Flight Games megörvendezteti a Knizia rajongók szívét is, ugyanis a kiadó megszerezte a német szerző Blue Moon c. kétszemélyes, fantasy kártyajátéka kiadásának jogait. Az eredetileg 2004-ben, a Kosmos által megjelentetett alapjáték és kiegészítői együtt egyetlen dobozban kerülhetnek most a rajongók kezébe Blue Moon Legends címmel. Így mind a 9 néppel lehetőségünk van megkaparintani a hőn áhított trónt, 2014 első negyedévétől.

 

A múlt hónapban is reflektorfénybe került a Cryptozoic Entertainment, akkor az Assassin’s Creed kapcsán kapták fel a fejüket a rajongók, most pedig egy újabb franchise került a kiadó célkeresztjébe. A Végjáték c. film megjelenése kapcsán kiadnak egy kétszemélyes taktikai játékot Ender’s Game: Battle School címmel, amelyben Ender sárkány csapata csap össze Bonzo szalamandráival a zérógravitációs arénában. Célunk – ahogy a könyvben is – az ellenfél kapuinak elfoglalása. Nem lepődnék meg, ha újabb társasok jönnének, meglovagolva a film körüli felhajtást…

A Portal Publishing bejelentette, hogy idén Essenben folytatást kap a tavalyi nagy sikerű Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island. A kiegészítő 5 új szcenáriót tartalmaz majd, amelyek különlegessége, hogy az alapjátékkal ellentétben ezek nem különálló fejezetek lesznek, hanem egymásra épülő történeteket mesélnek el. Az egyik szcenárióban elért eredményeink hatással lesznek a következőre, módosulnak a kezdő feltételeink stb. A kiegészítő másik különlegessége, hogy a tervezésben részt vesz az a két rajongó is, akik korábban elkészítették és feltöltötték “A természettudós” c. szcenáriót a BoardGameGeek.com oldalára, ahonnan a mai napig ingyen letölthető. A fan-kaland akkora sikert aratott a játékosok körében, hogy Ignacy Trzewiczek, a játék tervezője megkérte Robert Masson-t és Marion Heuser-t, hogy folytassák a munkát és bővítsék ki a Charles Darwin kalandjaira épülő történetet egy ötrészes ciklussá, amit végül a Voyage of the Beagle -re kereszteltek.

A Spiel des Jahres díj elhódítása, nem csak egy szerző számára nagy megtiszteltetés, de a kiadó is biztos lehet benne, hogy a “piros bábu” logóval ellátott dobozok forgalma jócskán megemelkedik majd. Ilyenkor természetesen igyekeznek aztán maximalizálni a profitot, általában kiegészítők egész sorával. De mit tehetnek egy olyan kisdobozos játékkal, mint a Hanabi, amely annyira kerek önmagában, hogy még kibővíteni sem lehet? Az AbacusSpiele talált rá megoldást: Essenre ígérik a Hanabi Deluxe verzióját, amely már nem kártyákat fog tartalmazni, hanem elegáns, a Mahjong kövekhez hasonló testeket, amiket már nem kell a kezünkben tartani, hiszen megállnak azok maguktól is az asztalon. Mindezt fadobozban kínálják majd az ínyenc gamereknek. Kár hogy az ajánlott fogyasztói ár is elég ínyenc lesz, kb. 60 euró.

Nem maradunk hazai hírek nélkül ebben a hónapban sem. A Magyar Társasjátékdíj zsűrije kihirdette a 2013-as év 4 jelöltjét. A döntőbe jutott 7 Csoda, Santiago de Cuba, Királyságok és Fresco közül kerül a ki a végső győztes 2013 októberében az ünnepélyes díjátadón.

Eközben szép csendben felbukkant a boltok polcain egy újabb magyar nyelvű társasjáték. A Törpék harca (aka The Dwarf King) a Delta Vision kiadó gondozásában jelent meg. A Bruno Faidutti (Citadella, Isla Dorada) által jegyzett ütésszerző kártyajátékban törpék, goblinok és lovagok küzdenek a király kegyeiért és igyekeznek minél több szerződést teljesíteni. A játékot 53 kártyával játsszuk, amelyben 3 egyenként 13 kártyából álló szetten (lovag, goblin, törp) kívül 14 speciális lap is található, hogy kellemesen megbolondítsák a játékot a szokásos Faidutti módon. Mindez 3-5 játékos számára, 10 éves kortól, 40 percben.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához