LFG.HU

CikkBot
hírekCimkek

A média előszeretettel ír a sikeres Kickstarter gyűjtésekről, és ezen nincs mit csodálkozni: a közösségi finanszírozásnak hála olyan játékok is létrejöhetnek, amiknek egyébként nem sok esélyük lett volna arra, hogy valaha is elkészüljenek. Azonban, most egészen más miatt került a figyelem középpontjába a portál: az egyik játék, az Elementary, My Dear Holmes – egy kalandjáték, amiben Watson doktor bőrébe bújva kell megoldanunk egy bűnügyet – esetében komoly a gyanú, hogy csalás történt.

Pár szemfüles fórumozónak feltűnt, hogy a játékra pénzt adók nevei gyanúsan gyakran ismétlődnek, illetve, hogy ezeknek a gyanús neveknek a jó része lemond a támogatással járó jutalomról. A fentiek alapján a NeoGAF fórumozói arra jutottak, hogy alighanem csalás történt: Sam Chandola és csapata hamis felhasználói profilokkal, minden bizonnyal saját források felhasználásával érték el a limitet.

Azt, hogy a fejlesztők saját pénzt ölnek bele egy játék elkészültébe, nehéz csalásnak nevezni, azonban az ördög ezúttal is a részletekben rejlik.

Az Elementary, My Dear Holmes ugyanis részt vesz egy programban, amit a nem kifejezetten sikeres Ouya konzolt gyártó cég hirdetett meg. Ennek a lényege, hogy amennyiben egy program megfelel egy gondosan körülírt kritériumrendszernek és a fejlesztése nem kerül többe kétszázötvenezer dollárnál, abban az esetben a vállalat megduplázza az elkészítendő projekt költségvetését – fél éves Ouya-exkluzivitásért cserébe.

Azonban a minimális összeg, amivel pályázni lehet ötvenezer – szigorúan csak közösségi finanszírozással összeszedett – dollár. Így, a készítőknek, ha meg akarták kapni a támogatást a gyengécske érdeklődés ellenére is, saját zsebből kellett finanszírozniuk a Kickstarter kampányt, hogy megkaphassák a támogatást.  Ez pedig már egyértelmű csalás, hiszen a pénzt nem valódi érdeklődők – és egyben potenciális vásárlók – adták össze, ergo, a játék a megjelenése után aligha tarthatott volna számot komoly érdeklődésre.  A projekt annak leállításáig ötvennyolcezer dollárt zsebelt be, így a készítők, mivel papíron megfeleltek a szabályoknak, ugyanennyi támogatásra lettek volna jogosultak.

Egy másik játékot, a MogoTXT fejlesztőstúdió Gridiron Thunder címre keresztelt arcade jellegű amerikaifoci-programját nem függesztették fel, pedig ott még gyanúsabbak a körülmények. A százhetvenezres költségvetés közel fele ugyanis tízezer dolláros felajánlásokból gyűlt össze – márpedig finoman szólva kérdéses, hogy lenne ennyi érdeklődő egy gyakorlatilag halott konzolra készülő játék esetében, aki ennyi pénzt adna ki egy játék támogatására, még úgy is, hogy a jutalom ebben az esetben egy nem éppen olcsó jegy a Super Bowl-ra.

Érdekesség, hogy a Gridion Thunder a mindössze 183 támogatóval alighanem megnyeri majd a százezer dolláros első helyért járó különdíjat is, ami azt jelenti, hogy egy felhasználó átlagosan 934 dollárral és 47 centtel támogatta a játékot és összesen a készítők négyszáznegyvenezer dollár körüli összegből gazdálkodhatnak majd.

Lentebb megtekinthető egy kedvcsináló videó a játékból:

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához