LFG.HU

dekszter
körkérdésCimkek

Mielőtt szerepjátékozni kezdtem, a dobókocka nekem szigorúan a 6 oldalú kockát jelentette – igazából előtte nem is találkoztam másfajtával. Aztán jött a szerepjáték és a d4-d20, amiket gyorsan megszoktam, hiszen nem volt más a “működése” mint a hagyományos dobókockának, csupán több oldala volt.

Sok-sok évig “mainstream” játékban nem is volt semmi egetrengető változás ez ügyben (persze lehet, hogy gyorsan kijavítanak), aztán jött az FFG és a Warhammer Fantasy Roleplay 3. kiadása ami egy 23 éves d100-as rendszert váltott le. Figurákkal, szimbólumokkal teletűzdelt kockák jelentek meg, amiken egyetlen számot sem lehetett találni.  A rendszer adta módosítók innentől nem a dobott összeget variálták, hanem a dobandó kockák fajtáját és azok számát.

Azóta a hagyományos “kockás” játékok mellett nem egy olyan akad, ami a fenti metódust használja teljesen hasonló módon (pl. az új Star Wars) vagy hangulatossá téve a játékot, a számokat szimbólumokat helyettesíti (pl. Mouse Guard vagy a The One Ring RPG d12-es kockája), de nem teszi kötelezővé az egyedi kockákat.
Elhamarkodott hiba vagy új megközelítésű újító szellem?

Kérdésünk a következő:
Melyik megoldás tetszik jobban neked? A `számok` vagy a `szimbólumok`?


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához