LFG.HU

flyinghair
hírekCimkek

Október. Minden gamer “karácsonya”, amikor – hála a kiadók ügyes marketingjének – egy évnyi felfokozott várakozás után újra elérkezik a Spiel, a világ legnagyobb társasjáték eseménye. 48.000 m²-en tömörülő játékossereg, hömpölygő tömegek, sok száz friss megjelenés, szerzők és kiadók egy rakáson. Minden ott van, ami egy társasjátékos szívét megdobogtatja. A készülődés izgalmában azonban a friss hírekről sem felejtkezünk meg:

A Heroes of Might & Magic c. sorozatot talán senkinek nem kell bemutatnom. Ki ne töltött volna hosszú éjszakákat a gép előtt, miközben azt mondogatta: “Csak még ezt a bányát, aztán megyek aludni…”. Minden idők egyik legismertebb stratégiai játéksorozata most asztali változatot kap. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy egy ilyen körökre osztott játék, hogy-hogy csak most jelenik meg fizikai valójában, hiszen kevés olyan PC-s játék van, ami ennyire közel állna az asztali game-ekhez. Bár anno kiadásra került pár gyűjtögetős kártyajáték amelyek a Heroes IV. és V. részein alapultak, de különösebb visszhang nélkül el is tűntek. Most azonban az Axel kiadó és az UbiSoft jóvoltából Might & Magic Heroes címen kézzelfogható, moduláris táblán játszható társas érkezik, 2-4 fő részére, amelynek  játékideje kb. 3 óra. A Marcin Tomczyk jegyezte, Essenben megjelenő újdonság grafikáit jórészt a PC-s verzió ugyanezen névre keresztelt, VI. részéből veszik. További angol leírást a játékról annak honlapján találhattok.

 

Ha már a lengyel szerzőknél tartunk, akkor említést kell tennünk a Vikings: Warriors od the North című kártyajátékról is, amely Tomasz Kaźmierski és Tomasz Kaznocha neveihez fűződik. A History Channel tv csatorna saját gyártású, Vikingek című sorozatát már itthon is nézheti a nagyérdemű, és állítólag ezen alapul a REBEL.pl kiadó újdonsága is, amely a viking mindennapokba kalauzol el minket. A Vikings-ben jarl-okat alakítunk, akik Konung király megbízásából a viharos Északi-tengeren hajóznak, fosztogatják a falvakat, lányokat rabolnak és egymással harcolnak a győzelemért. A játékot 3-4 fő játszhatja, 45 percben.

Itthon a 3. hullám hajói (Lambda Shuttle, TIE Bomber, B-Wing, HWK-290) épp csak feltűntek a boltok polcain, de a Fantasy Flight Games kiadó nem ül a babérjain és több újdonságot is bejelentettek az elmúlt hetekben a Star Wars: X-Wing Minatures Game kapcsán. Először is elkezdték fejleszteni a Cinematic játékmódot, amelyben az alap flottaépítéstől eltérően a filmek csatáit játszhatjuk le. Ehhez persze nem csak vadászgépekre van szükségünk, hanem a mozivásznon megjelenő nagyobb hajókra is. Ezek közül a kettőt lepleztek le a GenCon-on: az egyik a Koréliai Korvett, a másik pedig a lázadók transzportere amely mellé egy egyedi festésű X-Wing is jár. A cinematic játékmód szabályairól, az új hajók mozgásáról és harcképességéről egyelőre nem sokat tudni, de idővel gondolom ezekről is lehull majd a lepel. Mindeközben a a klasszikus dog-fight szerelmeseinek sem kell szomorkodniuk, hiszen az FFG Imperial Aces címen két új egyedi festésű TIE Interceptor-t dob a piacra. A dobozba a két hajón kívül új royal guard pilótákat, upgrade-eket, fegyvereket és képességeket is találunk majd 2013. negyedik negyedévétől.

Úgy tűnik az ősz nem csak a nemzetközi társasjáték-megjelenések csúcspontja, de a hazai kiadók is erre az időszakra koncentrálnak. Az elmúlt hetekben több magyar megjelenésnek is örülhetett a hazai közönség, amelyek közül a legérdekesebb a Hegedűs Csaba által jegyzett Sárkánytojás, már csak azért is mert igazi ritkaság, hogy a polcokon egy magyar szerző neve is feltűnjön. Ebben az egyszerű, de nagyszerű ötleten alapuló absztrakt játékban 7 × 7 lapkán lépkedünk felváltva egy bábuval. A lapkát, amin megálltunk fel kell vennünk, ezután a következő játékos jön, akinek a mi mozgásunkra merőlegesen kell mozdítania a bábut, abban sorban/oszlopban ahol mi az imént letelepedtünk. A letett a fatojás alatti lapka, – amit ugye fel kell vennünk – lehet pozitív értékű tojás vagy negatív értékű sárkány. A party akkor ér véget, ha már nem lehet szabályosan lépni a bábuval, ilyenkor az utolsó lapkát felvevő játékos megkapja a bábut is, ami további öt pontot ér. Bár a Sárkánytojás lehetőség ad többjátékos módra, az igazi szépsége 2 játékos esetén mutatkozik meg, mert így igazán előre lehet tervezni jó pár lépést. Mindenképp érdemes kipróbálni a Gémklub kiadó ezen újdonságát!

Szintén a Gémklub jóvoltából jelent meg magyarul Antoine Bauza (7 Csoda, Hanabi) új játéka A kis herceg: Az én kis bolygóm. Bár először ódzkodtam  Antoine de Saint-Exupéry világsikerű könyvének társasjáték-feldolgozásától, de be kellett látnom, hogy egy nagyon kellemes, könnyed családi társas kerekedett belőle, ami igazán visszaadja a könyv hangulatát.

A játékban minden résztvevő (2-5 fő) a saját bolygóját fogja megépíteni, úgy hogy az a játék végén a lehető legtöbb pontot érje. És hogy kinek mi ér pontot, az játék folyamán dől el. Mint ahogy az is, hogy hány rózsánk, majomkenyérfánk, elefántunk, kígyónk vagy rókánk lesz – a regényekből ismert elemek is feltűnnek a lapkáinkon abban 25-40 percben, amikor bolygónkat építgetjük. De amíg sok villanyoszlop sok pontot hozhat vigyáznunk kell mert a túl sok majomkenyérfa épp úgy ártalmas, mint a túl sok vulkán.

A Piatnik sem volt rest és kiadta a tavalyi esseni vásár egyik legnagyobb slágerét az Escape-et. Ebben a valós idejű kooperatív őrületben, a résztvevők (1-5 fő) kockdobásaik segítségével, kockáik átadásával próbálnak minél mélyebbre jutni az ősi templomokba, hogy az alig 10 perces játékidő végén minél több kinccsel megrakodva jussanak ki. De vigyázat, ha valaki bennreked mindenki veszített! Emellett felkerült a boltok polcaira magyarul Leo Colovini (Atlantis, Cartagena) idei szerzeménye is a Golden Horn, amelyben velencei kereskedőket alakítva hajózunk Konstantinápolyba, hogy a lehető legtöbb áruval térhessünk haza.

Kihirdették a Német Játékdíjat, ami talán nem annyira ismert mint a Spiel des Jahres díj, de a gamerek mindig nagy figyelemmel követik, hiszen míg az SdJ általában a családbarátabb tárasokat díjazza, addig Német játékdíj inkább a komolyabb darabok közül hirdet győztest. Ez általában annak köszönhető, hogy itt nem egy zsűri dönt a díj sorsáról, hanem a játékosok maguk szavazhatnak. Idén a Terra Mystica söpörte be a díjat. Az ötletes mechanikára épülő, fantasy köntösbe bujtatott területfoglalós játék már tavaly Essenben is nagy siker volt az alacsony példányszám ellenére is és beküzdötte magát a tavaly az év 10 legsikeresebb játéka közé, ma pedig már a világranglista 8. helyén áll.

 

 

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához